‘Dé stad van zomerse waterpret’ schort alle wateractiviteiten op vervuilde Oude Leiearm op tot 15 juni: “Geen risico’s nemen”

De Oude Leie is een grote kom kippenbouillon met de nodige geuroverlast. © JDW
Redactie KW

De soap van de Oude Leiearm in Menen blijft duren. Het schepencollege schort nu alle geplande wateractiviteiten op tot 15 juni, maar mogelijk zou dat langer kunnen duren. Een waterstaal wees alvast uit dat bepaalde waardes onaanvaardbaar zijn. Bij de stad zijn ze hoopvol dat het zomerprogramma Aqua Solar wel kan doorgaan.

“Wij kregen bericht van stad Menen dat het roeien op de Oude Leiearm niet kan doorgaan wegens vervuiling en mogelijke besmetting. Daardoor vervallen onze activiteiten in Menen.”

Sportdag in het water

Het is het begin van een opvallende brief die leerlingen van het vijfde leerjaar van De Graankorrel in Wervik meekregen naar huis. Hun sportdag valt in het water. Boosdoener is de vettige substantie die het stukje rivier al een tijdlang teistert.

Hardnekkiger dan ooit is de problematiek, vandaar dat het stadsbestuur zich nu genoodzaakt ziet om alle wateractiviteiten op te schorten en dat tot en met 15 juni. Roeien, kajakken, pedalo – scholen zullen het niet in Menen mogen doen. “Een voorzorgsmaatregel”, noemt burgemeester Eddy Lust (Open VLD) bevoegd voor Veiligheid het. “We mogen geen onnodige risico’s nemen. We willen ons gezond verstand gebruiken.”

“We mogen geen risico’s nemen. We moeten ons verstand gebruiken”

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) laat verplicht voor het gebruik van recreatiewater een wateranalyse uitvoeren. Het resultaat van een staal van een week terug is alvast niet positief. De intestinale enterokokken zijn dan wel aanvaardbaar, de escherichia coli – een darmbacterie die onder meer urineweginfecties en darmklachten kan veroorzaken – niet.

Zorgwekkend

“Al kunnen de parameters sterk fluctueren en zijn ze afhankelijk van de weersomstandigheden”, nuanceert directeur Henk Wekking. “Maar los van het bacteriologische. Je kan niet maken dat daar een kind invalt en er zo’n vet aan hem of haar blijft kleven.”

Toch lijkt het er op dat de toestand zorgwekkend is. “Na 15 juni zullen we de situatie opnieuw evalueren”, aldus Wekking. “Toch is het in de 20 jaar dat ik voor de stad werk nooit zo erg geweest. Vorig jaar konden we het nog wijten aan de hevige regenval, nu kunnen we daar de oorzaak niet meer leggen.”

“Op termijn willen we uitgroeien tot dé stad in de regio die garant staat voor zomerse waterpret” – Virginie Breye (N-VA)

15 juni, dus. Daarna is er een periode van rust wat de waterrecreatie betreft. Maar wat met het zomerprogramma? Nog deze maand krijgt elke Menenaar het boekje met de activiteiten van Boulevard Solar in de bus. Eén van de pijlers daarvan is Aqua Solar, de bundeling van alle waterevenementen. “Op termijn willen we uitgroeien tot dé stad in de regio die garant staat voor zomerse waterpret”, liet schepen van Toerisme Virginie Breye (N-VA) vorig jaar nog optekenen.

Geen plan B

Die ambitie lijkt nu aan een zijden draadje te hangen. Al leeft de schepen van hoop. “We hebben geen plan B omdat we verwachten dat er een oplossing komt. We zullen de activiteiten dus niet op voorhand afgelasten.”

IJdele hoop wordt het wellicht, want achter de schermen van het stadhuis wordt naar men vertelt hard gewerkt om tot een oplossing te komen. Een administratief kluwen is het evenwel. Bovendien zijn er ook juridische procedures hangende, ook tegen de stad zelf. Intussen blijft het probleem leven. De Oude Leie is een grote kom kippenbouillon met de nodige geuroverlast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier