Het gemeentebestuur van De Haan wil het vermogen aan hernieuwbare energie deze legislatuur verdubbelen en plaatst daarom extra zonnepanelen.
Het Vlaams Energiebedrijf onderzoekt momenteel waar er nog geïnstalleerd kunnen worden. “Voor Ons Huis, de gemeentelijke loods aan de Brugsesteenweg en BKO De Mallemolen werd al een eerste onderzoek uitgevoerd en er werd ook een capaciteitsuitbreiding op ’t Werfland bekeken. Dat alles samen moet 51 kVA extra opleveren. Voor Zonnegloren wordt eerstdaags een studie opgestart, voor het gemeentehuis is die al bezig. De resultaten worden dit najaar verwacht”, zegt schepen van Leefmilieu Hilde Dhont.
De kVA van zonnepanelen staat voor kilovolt ampère, een eenheid die gebruikt wordt om de maximale output van de omvormer aan te tonen. Vandaag wordt de grootste opbrengst gerealiseerd op sporthal (60 kVA), gevolgd door de gemeentelijke loods ’t Werfland (49,18 kVA). Voorts liggen er ook zonnepanelen op het gemeenschapshuis ‘t Schelpestik, de Kerklommer, de serviceflats aan de Grotestraat, het zwembad Wielingen en bibliotheek Canticleer. Vandaag leveren die installaties een kleine 170 kVA op.
De verwarmingsketels in het gemeentehuis – op gas – zijn versleten en kunnen volgens burgemeester Wilfried Vandaele nog hooguit één winter mee. “We willen van de renovatie gebruikmaken om een geothermische warmtepomp te installeren, gecombineerd met zonnepanelen. Die zonnepanelen worden dan wel niet op het gemeentehuis, maar op een ander gebouw gelegd. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op de Monicakerk. De boringen om de aardwarmte aan te wenden, kunnen gebeuren in park De Potinière.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier