Dag van Kringlooptuinieren in recyclagepark van Pittem

De kringloopkrachten en de gemeente slaan de handen in elkaar tijdens de Dag van het kringlooptuinieren om mensen te leren thuiscomposteren. © JG
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Op zaterdag 15 juni organiseren de Pittemse kringloopkrachten opnieuw een Dag van het Kringlooptuinieren op het demoveld in het recyclagepark. Dit jaar zullen ze de bezoekers vooral wegwijs maken in de werking van het thuiscomposteren.

“We zijn in 2002 in Pittem gestart met de werking van de kringloopkrachten, die toen nog compostmeesters heetten, en met de inrichting van een demoveld op het recyclagepark”, steekt Bart Bonte van wal. “Het veld kreeg in 2007 een grondige herinrichting. Ons doel is in al die jaren onveranderd gebleven: de mensen wegwijs maken in het principe van composteren en kringlooptuinieren. Elke zaterdagvoormiddag is er van 9.30 tot 12 uur een van onze vijf kringloopkrachten aanwezig om de mensen met raad en daad bij te staan en te tonen hoe het in de praktijk moet aangepakt worden. Onze jaarlijkse Dag van het Kringlooptuinieren is een soort opendeurdag met nog meer info.”

Thuiscomposteren

“Dit jaar willen we het op 15 juni echter niet over composteren in het algemeen hebben, maar gaan we het thema thuiscomposteren centraal zetten. In een aantal streken van Vlaanderen mag het gft niet meer in de restafvalzak, maar moet het apart gesorteerd en opgehaald worden. In onze regio zal dit vanaf 2026 ook verplicht worden en thuiscomposteren is een mogelijke oplossing om dit afval nuttig te verwerken. Het thuiscomposteren van gft levert niet alleen financieel voordeel op, ook onze tuinen varen er wel bij, want compost is een zeer nuttige voedingsstof voor de planten. Op 15 juni zullen we van 9.30 tot 15 uur aanwezig zijn en zullen diverse technieken demonstreren voor zowel grote als kleine tuinen. Op die dag zullen we ook gratis compost ter beschikking stellen. Mensen moeten alleen zelf verpakkingsmateriaal voorzien en de hoeveelheid is beperkt tot 100 liter per gezin. Er zullen, dankzij de steun van de gemeente, ook nu weer compostvaten of -bakken kunnen besteld worden aan de helft van de prijs, die gratis thuis geleverd worden. Ten slotte zullen op de dag zelf twee compostvaten verloot worden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier