All-Drain wil kantoorruimtes en groenzone delen met de buurt: “Groot deel van terrein ontharden”

Projectmanager Rob Kursten bij de inkom en parking die grotendeels onthard en vergroend zullen worden. Het kantoorgebouw (rechts) wordt op termijn gedeeld met de buurt. (foto LVW)
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Drainagebuizenfabrikant All-Drain werd als enige West-Vlaamse onderneming geselecteerd bij een nieuw subsidieproject van de Vlaamse overheid. Het bedrijf zal de komende twee jaar een deel van zijn site ontharden, de gebouwen vergroenen en oude kantoorruimtes openstellen voor de buurtbewoners.

Met de subsidieoproep ‘KMO’s in een omgeving voor de toekomst’ wil de Vlaamse regering ondernemingen stimuleren om hun economische activiteiten te verenigen met maatregelen die zich richten op het klimaat, op herstel van de natuur en meervoudig ruimtegebruik. “Het project van All-Drain toont ambitie om een sociaal-ecologische transitie te realiseren”, duidt Natasja Elsen van het departement Omgeving.

All-Drain, dat drainagebuizen maakt voor watertransport, focust zich al langer op duurzaamheid. “We onderzoeken sinds vorig jaar of we bio-afbreekbare buizen kunnen produceren”, klinkt het bij projectmanager Rob Kursten. Ook op vlak van gedeeld ruimtegebruik zet All-Drain zich in. Recent werden twee openbare laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd op de parking voor de ingang. De grasweide naast de site – achter het JOC – is al langer toegankelijk en werd in het verleden gebruikt voor Camping Tentergem.

Water opslaan

Nu gaat het bedrijf nog een stapje verder. “De parking tussen de twee poorten wordt onthard en vergroend. Ook de gevels van onze productiesite en kantoren worden groener. Het vele regenwater stroomt nu de riool binnen. Dat gaan we in de toekomst beter opvangen en samenbrengen in een opslagplaats op de grasweide”, zegt Kursten.

Die grasweide wordt bovendien volledig heringericht. “We gaan samen met de buurt de plannen opmaken. Er is veel mogelijk: een natuurlijke speelzone, groenzone om te wandelen, of een combinatie. Een deel wordt alvast ingericht om het water op te vangen.” “We willen ook nagaan welke natuurinclusieve ingrepen mogelijk zijn”, gaat CEO Patricia van Deurzen verder.

(foto LVW)
(foto LVW)

“Waar mogelijk kiezen we voor inheemse beplanting. Bij het aanleggen van de geveltuinen zullen we er ook voor zorgen dat vleermuizen zich kunnen nestelen. All-Drain wil een groene verbinding tussen het dorpscentrum, het bedrijf en de zone achter het JOC creëren. Onze groene visie gaat hand in hand met de planologische vernieuwing die het gemeentebestuur voor ogen heeft.”

Nieuwe invulling

Rond de productie zelf wordt er weinig veranderd, daar dient de verharding voor de opslag en het transport. Naast de parkeerzone tussen de twee poorten staat nog een kantoorgebouw dat momenteel niet meer gebruikt wordt. Het bedrijf wil samen met buurtbewoners en verenigingen een nieuwe invulling zoeken. “De komende weken krijgen de inwoners extra inspraak. We passen daarmee het unieke model van de Future Design Movement toe, waarbij burgers worden uitgenodigd om samen plannen op te maken voor de plek waar ze wonen”, besluit coördinator Heidi van Hoof.

De herinrichting en vergroening zou klaar zijn in 2026.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier