Een dag na de ruiming van 1.000 kilogram dode vis in het kanaal Ieper-IJzer kwamen nieuwe kadavers naar het wateroppervlak en moest de brandweer terug het water op. “De sterfte zal oplopen tot twee ton”, schat hengelaar Steve Salomez. “Weer een opzettelijke lozing, dat zet kwaad bloed.”
Brandweer Westhoek zette twee boten in om dode vissen te ruimen over een afstand van ongeveer anderhalve kilometer in het kanaal Ieper-IJzer, tussen de twee sluizen ter hoogte van de Ieperse deelgemeente Boezinge. De brandweer was uren in de weer en schatte de hoeveelheid dode vis dinsdagavond op ongeveer duizend kilogram. Woensdag kwamen nog meer dode vissen bovendrijven, waarop de brandweer opnieuw een bootje inzette om de kadavers op te ruimen.
Vissen tot elf kilo
“Even na de middag werd weer een grote hoeveelheid gemeld ter hoogte van de sluis aan de Sasstraat”, zegt brandweerkapitein Dirk Vandekerckhove. “Wij verwijderen vooral de grotere vissen vanaf dertig cm om geurhinder en verdere achteruitgang van de waterkwaliteit te voorkomen. Woensdagnamiddag haalden we 150 grote kadavers uit het kanaal. Mogelijk moeten we daar de komende dagen nog meer vissen opruimen. Dat hangt onder meer af van het weer.”
“Het visbestand op dit kanaal bestaat uit een 20-tal vissoorten”, duidt Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “Brasem en voorn zijn de dominante soorten. Het gewicht van de vissen varieert van blankvoorn van 450 gram over brasem van 3,3 kilogram tot snoekbaars van 11 kilogram. We hebben 5 vaten van 500 liter gevuld met vissen en 1 vat van 1.000 liter was tot een vierde gevuld.”
Schuimvorming
De vissterfte wordt gelinkt aan schuimvorming, die op 1 mei is opgemerkt vanuit de Zwaanhofbeek. “Intussen zijn de zuurstofwaarden langzaam aan het stijgen en blijven de ingezette beluchters draaien”, aldus Iepers milieuambtenaar Erik Marrecau. “De Vlaamse Milieumaatschappij kwam nog een staal nemen dat verder onderzocht wordt.”
“Ooit was dit prima hengelwater, maar het probleem begon 15 jaar geleden na de uitbreiding van de Ieperse industriezone”, foetert hengelaar Steve Salomez uit Ieper. “Volgens mij gaat het weer om een opzettelijke lozing en dat zet kwaad bloed. De laatste grote vissterfte dateert pas van twee jaar geleden. Dat kanaal kan zich niet meer herstellen. Mijn inschatting is dat de huidige vissterfte oploopt tot twee ton. Naast de geruimde kadavers van de brandweer zinken andere dode vissen naar de bodem of worden ze opgegeten door vogels.”
Ergste vissterfte?
Volgens lokale Mooimaker Kurt Lowie, die de schuimvorming opmerkte en meldde, treedt regelmatig vervuiling op via de Zwaanhofbeek. “De ergste vissterfte die ik me hier kan herinneren dateert van 2015. Ik vind het vreemd dat met hedendaagse technologie en analyses niet kan achterhaald worden wat er geloosd is.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier