In 2020 betrapten de mobiele camera’s van afvalintercommunale Imog, vooral actief in Zuid-West-Vlaanderen, 500 sluikstorters. Maar lang niet iedereen moest ook effectief een boete betalen. Vaak lukt het niet om de effectieve dader op te sporen, omdat de camerabeelden idenficitatie niet altijd mogelijk maken.
De vijf mobiele sluikstortcamera’s van afvalintercommunale Imog boeken resultaat, zo blijkt uit het jaarverslag. In 2020 werden 500 sluikstorters betrapt, op net iets meer dan 200 verschillende locaties. “Elke week worden de camera’s verplaatst in een van de Imog-gemeenten”, duidt Koen Delie van Imog. “In 2020 waren er zo exact 202 plaatsingen, waarvan 149 op een locatie met een glasbol of een textielcontainer.”
De meest voorkomende sluikstort is een zak met huishoudelijk afval in, maar daarnaast worden vooral vazen, borden, tassen en speelgoed achtergelaten. Elektrische toestellen, hopen bouwafval, emmers en een paraplu duiken ook geregeld op tussen het sluikstort.
153 dossiers geseponeerd
Op basis van de vaststellingen wordt door de betrokken gemeente of de intercommunale zelf een bestuurlijk verslag opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar de sanctionerende GAS-ambtenaar. In 121 gevallen leidde tot intussen tot een boete, tien anderen kregen een proces-verbaal. “Alles samen gaat het om 10.740 euro aan geïnde boetes”, aldus Koen Delie nog. Maar er werden ook 153 dossiers geseponeerd en van 214 gevallen is er nog geen resultaat vanuit de GAS-administratie met Imog gedeeld. Dat betekent dus dat voorlopig amper een kwart van de betrapte sluikstorters ook effectief werd beboet.
De vele seponeringen zijn volgens Harelbeeks burgemeester Alain Top (Vooruit) vooral te wijten aan de moeilijkheden om daders te identificeren, zo gaf hij aan in de gemeenteraad. “Er is nog werk aan de winkel. Je moet al geluk hebben om op basis van de camerabeelden iemand te kunnen herkennen, of dat er persoonlijke gegevens te vinden zijn bij het materiaal.”
Pakkans verhoogt
Voor Koen Delie van Imog heeft het inzetten van camera’s niet zoveel mogelijke boetes genereren tot doel. “Wij willen vooral zorgen voor een zekere bewustwording en zo min mogelijk zwerfvuil en sluikstort te hebben in onze regio. De camera’s verhogen de pakkans wel degelijk, die kennis op zich is al belangrijk.”
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kijkt ook naar de lokale besturen om sluikstort te handhaven en de controles verder op te voeren. Vanuit de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten wordt er vooral gehamerd op meer preventie, denk aan de Statiegeldalliantie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier