Wijkagent Bram Dutoit uit Veurne neemt deel aan Het Onbekende: “Winst geboekt als persoon”

Bram Dutoit. © VTM
Anton Peene Reporter

Vanaf maandag 26 februari kan je op VTM kijken naar Het Onbekende. Daar laat Axel Daeseleire kandidaten kiezen tussen ‘bekend’ of ‘onbekend’ in een spel waar niemand de regels kent. Een van de kandidaten is Bram Dutoit uit Veurne. De sympathieke wijkagent is van nature een controlefreak, maar moest dit tijdens het programma loslaten.

Het Onbekende is een nieuw psychologisch en avontuurlijk realityprogramma gemaakt door de bedenkers van De Verraders. Een groep avonturiers gaat mee op reis naar een voor hen onbekende bestemming: Bulgarije. Een van hen is Bram Dutoit (38) uit Veurne.

Lissabon

Bram groeide op in Adinkerke, maar woont al 13 jaar in de Boetestad. Bram is al 18 jaar aan de slag bij politiezone Spoorkin in Veurne-Centrum. Sinds anderhalf jaar is hij wijkinspecteur en daarvoor interventie-inspecteur. Hij is getrouwd met Sarah Allegaert (32) en vader van drie (plus)kinderen. Samen met zijn vrouw is Bram voedingscoach bij Westcoast Fit Team. In zijn vrije tijd volgt hij Spaanse les en speelt hij padel bij Bachten de Kupe in Veurne. Hij is ook een ex-voetballer, fervent supporter van Club Brugge. Je vindt Bram ook langs de zijlijn als voetbalpapa, zijn zoontjes spelen bij KSV Veurne. “Een jaar geleden kwam er een trailer van het programma online en mijn vrouw zei meteen dat het iets voor mij was”, zegt Bram. “Op dat moment zat ik in Lissabon voor de match Benfica-Club Brugge. Ik ben secretaris bij Blauw-Zwart Veurne. Toen ik weer thuiskwam, was ik even ziek en bekeek ik de trailer nog eens. Ik raakte getriggerd en besloot om me in te schrijven.”

Cameraploeg

Uiteindelijk overleefde Bram selectie na selectie en zo stond er in mei plots een cameraploeg op zijn werk. “Het was net een afscheidsfeestje van een collega die met pensioen ging. Ik dacht dat WTV kwam filmen voor een reportage over mijn collega.”

Niets was minder waar, de cameraploeg stond daar voor Bram. “Ik kreeg plots telefoon van Axel Daeseleire. Hij vroeg of ik voor het bekende of voor het onbekende zou kiezen. Ik koos voor het tweede en moest me zo snel mogelijk naar de luchthaven begeven. Gelukkig woon ik vlakbij mijn werk en hielp mijn vrouw me om mijn valies te maken. Uiteindelijk vielen de puzzelstukjes in elkaar en vernam ik dat mijn korpschef mee in het complot zat.”

Bulgarije

Meer info dan dat ze naar de luchthaven moesten, kregen ze niet. “Uiteindelijk werd het duidelijk dat de bestemming Bulgarije werd. Het was mijn eerste keer op Bulgaarse bodem.”

Zo kwam Bram aan in Sofia en leerde hij de andere kandidaten kennen van Het Onbekende, een afvalrace waar ze constant voor dilemma’s gezet worden. “We moesten steeds kiezen tussen het bekende of het onbekende. Zowel bij de opdrachten, als bij de eliminatie”, legt Bram uit.

Controlefreak

Het was dus zaak om af en toe controle los te laten, al is Bram van nature een grote controlefreak. “Het is een van de voornaamste redenen dat ik deelnam. Ik wilde testen of dit kon loslaten en hoe ik daar zou op reageren. Als controlefreak ben ik dan ook totaal geen avontuurlijk type. Ik moest dus uit mijn comfortzone komen. Het was af en toe lastig om dit los te laten, maar ik kijk bijzonder tevreden terug op het programma. Het is en blijft een spel en de geldpot was voor mij niet prioritair. Als persoon heb ik zeker winst geboekt in dit onvergetelijk avontuur. Dit was once in a lifetime en ik heb serieuze grenzen verlegd. Mocht er een tweede seizoen komen, dan kan ik het iedereen aanraden om zich in te schrijven.”

Regelmatig aangesproken

Na negen maanden geheimhouding mocht Bram zijn geheim eindelijk delen met de buitenwereld. “Ik ben als wijkagent een bekend gezicht in Veurne en ik werd al regelmatig aangesproken over mijn deelname op straat. Ze vragen me dan of ik gewonnen heb, maar dat mag ik uiteraard niet verklappen.”

Het was Brams eerste tv-ervaring. “In het begin is het raar om jezelf op tv te zien. Ik hoopte om niet te plat over te komen als West-Vlaming en ik denk wel dat het gelukt is. Ik zal zeker nog eens kijken met mijn kameraden. Ik ben wel benieuwd hoe zij zullen reageren.”

Vanaf 26 februari kan je elke maandag om 20.40 uur kijken naar Het Onbekende. Alle afleveringen zijn ook al beschikbaar op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier