Tieltenaar Bram (22) te zien in Kotmadam Sarafian: “Ze is jong van geest en ze hielp zelfs met opkuisen”

Bram heeft nog contact met zijn kotgenoten van vorig studentenjaar, ze konden het allen ook goed vinden met Barbara Sarafian. In het programma zal je hem onder meer aan het werk zien als schachtentemmer bij zijn studentenvereniging.
Wouter Vander Stricht

Het gloednieuwe VTM–programma ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian zich tien maanden lang over zeven kotstudenten. Een daarvan is Bram Eeckhautte uit Tielt, vanaf dinsdag 3 september is hij dus op VTM te zien. “Ik kende Barbara enkel van De Slimste Mens, maar het bleek een toffe madam die erg jong van geest is.” En eentje die ook de handen uit de mouwen stond. “Ze stond op netheid en hielp ons ook met opkuisen.”

Bram Eeckhautte (22) woont in Tielt, nabij de buitenring, bij zijn moeder Ilse De Buck. “Mijn mamaatje is mijn alles”, glimlacht hij. De vriendin van Bram heet Steffy Hendrickx, hij heeft nog een oudere broer Ward (26). De lagere school liep hij in De Kiem in Ruiselede, het middelbaar aan het VTI in Tielt. Hij had al een bachelor elektromechanica op zak, maar startte vorig schooljaar aan een ba-na-ba (bachelor na bachelor) klimatisatie, die over twee schooljaren gespreid is. “Het was iemand van mijn studentenvereniging die me er attent op maakte dat ze kandidaten zochten voor een VTM-programma. Ik was nog op zoek naar een kot, maar dat was niet de reden om deel te nemen aan het programma. Ik achtte de kans ook heel klein dat ik het zou halen, er kwamen nogal wat selectierondes aan te pas. Tot ik een telefoontje kreeg van Barbara Sarafian, zij had zich ook persoonlijk bezig gehouden met het selecteren van de kandidaten. Maar op voorhand wisten wij niet welke BV kotmadam zou zijn, ik dacht eerder aan een man.”

“Barbara zorgde ervoor dat er een goede groepsfeer gecreëerd werd”

Maar het werd dus Barbara Sarafian (56). “Eerlijk: ik kende haar enkel als jurylid van De Slimste Mens. Ondertussen leerde ik dat ze al mee speelde in heel wat films, maar we leerden ze ook persoonlijk kennen als een erg toffe madam. Ze is vooral heel erg jong van geest, ze moest niet onderdoen voor ons. En ze deed ook haar uiterste best om een groepssfeer te smeden tussen de studenten. Ik zat het jaar voordien ook al op kot, mijn eerste twee jaar pendelde ik over en weer naar Gent. Maar in mijn eerste kotjaar had ik niet echt een band met mijn medestudenten daar, het was daar ieder voor zich. Barbara zorgde ervoor dat er heel wat groepsmomenten gecreëerd werden, ze zorgde ook voor ons. Veel regels legde ze niet op, maar het moest wel proper zijn. En soms hielp ze ook opkuisen, je kent dat als een bende jonge gasten samen zijn.”

Schachtentemmer bij Deliria

Voor Bram was het zijn eerste tv-ervaring. “Je kijkt natuurlijk op van wat er allemaal bij die opnames komt kijken. Vrienden waren ook welkom bij ons, mijn vriendin dus uiteraard ook. Maar zij was daar zeer nuchter in. We zien wel wat het geeft, was haar mening. Aan de mensen die bij ons op kot op bezoek kwamen werd gevraagd of ze instemden om in beeld te komen. Er werd vooral gefilmd tijdens de groepsmomenten, maar soms pikten ze er ook een van de studenten uit om die een dagje te volgen.”

Bram is goed thuis in het uitgaansleven in Gent. Hij is lid van Deliria, de streekgebonden studentenvereniging voor studenten uit de regio Torhout-Lichtervelde-Ichtegem. “We hebben ons clubavonden op maandag en woensdag, maar op een cantus zijn ze bijvoorbeeld niet komen filmen. Ze gingen wel mee naar de Gravensteenfeesten.”

Bram was afgelopen zomer actief bij Bpost, hij was postbode in Tielt en deelgemeenten. Door het studentenjaar heen werkt hij in de horeca bij het Ribhouse. Volgend jaar gaat hij weer op kot zonder kotmadam, maar over Barbara Sarafian is hij vol lof. “Ze is er altijd voor ons geweest. Niet elke dag natuurlijk, ze had nog haar ander werk, maar tekende toch wel meerdere keren per week present. En ze leefde ook mee met ons. Ze creëerde een band met ons en ook met de andere kotgenoten heb ik nu nog contact. Al gaat iedereen nu weer zijn eigen weg natuurlijk.”

Het studentenkot situeerde zich in de Krijgsgasthuisstraat in Ekkergem, de wijk in het Westen van Gent. “Bewust natuurlijk niet de drukste studentenbuurt”, stipt Bram aan.

“Waar begin je aan?”

In de entourage van Bram waren de reacties op zijn deelname positief. “De meesten vonden het cool, al vroegen anderen toch of ik wist waar ik aan begon…”, lacht hij. “Maar het is dus super mee gevallen. Nu het programma aangekondigd is op tv krijg ik al via sociale media vragen of ik het wel ben die daar meedoe. Ik ga ook iedere week fitnessen in Tielt en ook daar herkennen ze me al. Of dit smaakt naar meer? Ik laat dit eerst over mij afkomen, voor de rest zien we dan wel.”

‘Kotmadam Sarafian’: nieuw, vanaf dinsdag 3 september om 20.40 uur bij VTM of op VTM GO.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier