Oostendse brandweerkapitein bij start ‘Onder Vuur’: “Spectaculair? Zulke dingen gebeuren ook écht”

Brandweerkapitein Dries Van Der Veken: “Ik heb geleerd dat werken op een filmset vooral veel wachten is.” © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Vanaf zondag schitteren de Oostendse hulpdiensten in twee televisieseries. Dan begint de langverwachte VRT-zondagavondserie Onder Vuur, waarin het brandweerkorps van de badstad de hoofdrol speelt. De Oostendse brandweer verleende ook heel wat kennis en expertise achter de schermen. Op woensdag 15 september start op VTM de reeks Helden van Hier: Politie Oostende, die een inkijk biedt in het reilen en zeilen van het grootste politiekorps van de kust. Postoverste van de Oostendse brandweer Dries Van der Veken kijkt uit naar de eerste aflevering. “Een fictiereeks hangt eerder een romantisch beeld op, maar wie weet worden mensen ook geprikkeld om bij ons aan de slag te gaan.”

Onder Vuur is vanaf zondag 12 september elke zondag te zien op Eén. De actievolle dramareeks speelt zich af in Oostende en draait rond een groep brandweerlui die vechten voor het voortbestaan van hun kazerne. De cast bestaat uit onder andere Louis Talpe, Lynn Van Royen, Sam Louwyck, Dirk Van Dijck en Ann Tuts.

Kapitein en postoverste van de Oostendse brandweerpost Dries Van der Veken (39) zag al de eerste aflevering. “Wat me vooral is bijgebleven van die eerste aflevering, is hoe mooi Oostende in beeld wordt gebracht”, zegt hij. “De Spuikom, de Oosteroever, de haven… Als je er iedere dag passeert, zie je niet meer hoe mooi je omgeving eigenlijk niet is. Door de serie krijg je er een heel andere kijk op.”

Soms puzzelen

Het was niet de eerste keer dat de Oostendse brandweer met een filmcrew in aanraking kwam. “Nee, we hadden al de ervaring met de serie Helden van Hier. Maar dat was helemaal anders. Daar volgde de crew ons in onze dagelijkse activiteiten. Zij pasten zich aan aan ons, nu moesten wij ons als organisatie aanpassen. Wij zorgden voor ondersteuning waar nodig. Er waren ongeveer drie mensen deeltijds en sommigen voltijds mee bezig. Soms waren we aanwezig met bepaalde voertuigen, zorgden we dat de veiligheid gegarandeerd was, de voorbereidingen van de scènes… Het was soms wel puzzelen voor ons, zeker op vlak van personeel. Natuurlijk gaan interventies altijd voor, maar je hebt een engagement aangegaan en dus moesten we op zoek gaan naar evenwicht.”

Een van de spectaculairste scènes waar de Oostendse brandweer ook aan meewerkte, was de luchtballon die in een werfkraan belandde op de Oosteroever. “Je zou denken dat het allemaal sensatie is, maar zulke dingen gebeuren ook écht. In 1996 belandde een luchtballon op de Sint-Jacobskerk in Gent. Maar ook voor ons kruipt er dus wel wat voorbereiding in zo’n scène.”

Een aantal brandweermannen- en vrouwen duikt ook op in de serie als figurant. “Dat was helemaal vrijblijvend, buiten onze logistieke medewerking dus”, gaat de postoverste verder. “De mensen die deelnamen, wilden eens meemaken hoe het er aan toe gaat op zo’n filmset. Of ik zelf ook te zien zal zijn? Ik heb me laten overtuigen om te figureren in een erehaag (lacht). Ze hadden heel veel volk nodig voor die scène, dus ik mocht er ook eens van proeven. Ik heb geleerd dat werken op een filmset vooral veel wachten is. Sommige scènes worden wel 10, 20 keer opnieuw gedraaid. Maar het was leerrijk om mee te maken.”

Vrijwilliger gezocht

Dries vermoedt dat er door de serie wel extra interesse zal zijn voor de brandweer. “De collega’s van zone Antwerpen en Gent merkten dat ook na hun passage in Helden van Hier. Dus ik vermoed dat dat hier ook zo zal zijn. Al moet ik wel zeggen dat we voldoende beroepskrachten hebben. Het zijn eerder vrijwilligers die moeilijk te vinden zijn. Voor veel mensen is de combinatie van een vaste job, gezins- en sociaal leven moeilijk. Ik vind eerlijk gezegd ook dat ‘vrijwilliger’ een verkeerde term is. Een vrijwilliger krijgt dezelfde opleiding als een beroepskracht. Eigenlijk zou ‘freelance brandweerman- of vrouw’ een juistere term zijn. Hopelijk past de overheid dit nog aan. Wij hebben 27 vrijwilligers en willen dat aantal opkrikken naar 45. Natuurlijk zal een fictiereeks eerder een romantisch beeld ophangen, maar wie weet zorgt het er wel voor dat mensen geprikkeld zijn.”

Is de deelname aan zo’n fictiereeks voor herhaling vatbaar? “Ja, wat ons betreft zeker wel”, zegt Dries Van der Veken. “We zijn allemaal nieuwsgierig, ik denk dat iedereen wel zal kijken. Er is wel animo op de werkvloer om de reeks te volgen. Iedereen is benieuwd”, klinkt het tot slot.

Onder vuur: vanaf 12 september elke zondag om 20.50 uur op Een en via VRT NU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier