Mollenvanger Marc Denys in gesprek met presentator Gilles De Coster

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Afgelopen zondag waren we in de Duitse hoofdstad Berlijn getuige van de ontmaskering van de Mol, de meest onverdachte ooit. Met zijn warme persoonlijkheid en ontwapenende glimlach misleidde opvoeder Lennart lange tijd alle kandidaten en het overgrote deel van tv-kijkend Vlaanderen. Lennart is misschien wel de beste Mol ooit, maar wat zou het programma zijn zonder Gilles De Coster? Deze week ging onze mollenvanger Marc bij hem langs om enkele vraagjes te stellen.

Dag Gilles, bedankt dat je tijd wil vrijmaken voor onze lezers. Wat een fantastisch molseizoen met een superspannende finale als kers op de taart!

“Bedankt, Marc. Is er een beter beeld om dit seizoen samen te vatten dan het gordijn van de Meistersaal dat op epische wijze opzijschuift … om een guitig lachende Kempenaar tevoorschijn te toveren? Lennart: de magistrale Mol die alles kon doen wat hij wilde en de groepspot daardoor ongekend laag heeft gekregen.’

‘En Lennart: de heerlijke deugniet die iedereen graag in de armen sluit. Misschien is dat tweede het belangrijkste. Je kan je oprecht geen fijnere reisgezel indenken dan Lennart. Immer goedlachs en knuffelbaar, de hele tijd goedgezind en speels. De Mol is eerst en vooral een topkerel, met wie je op reis wil. Met wie je pinten wil pakken en terrassen onveilig maken.” (lacht)

Hoe tevreden waren jullie van Lennart als Mol?

“De Mol heeft het gewoon briljant gespeeld. Ik kan er geen ander woord voor vinden. Van in het begin van de reis bespeelde hij de groep en maakte hij weldoordachte keuzes om een onschuldig, ietwat naïef imago te krijgen bij zijn medekandidaten. Grappige, onhandige en zogezegd goudeerlijke Lenny. Dat de groep hem àlles vergaf en hem geen seconde op de radar heeft gehad, was zijn masterplan. En het is dus ook zijn verdienste dat het gelukt is.”

“De naam van de Mol is voor het eerst aangeklikt in de Meistersaal van Berlijn. In de finale. Lees dat nog maar eens opnieuw.”

“Tot dan had geen énkele kandidaat ook nog maar één seconde gedacht aan grappige Lenny. Veel meer nog dan een lage groepspot is dat zijn uitzonderlijke verdienste.”

“Al hangen die onverdachtheid en de lage groepspot wel samen, natuurlijk. Lennart kon zich alles veroorloven omdat de andere hem alles gunden. En vergaven.”

Lennart bood het hoogst op de vrijstelling. Ik zat al vroeg op hem, maar dit deed me toch twijfelen?

“Waarom zou de Mol geen 10.000 euro uit de pot mogen halen? Natuurlijk wel. Meer nog: dat was zijn masterpiece. Lennart had zijn plan goed uitgedokterd, hoor. Hij was zoals gezegd al sinds aflevering 1 bezig met zijn aaibaar eerlijk imago, en dat was hem, ondanks actief en in-your-face mollenwerk, wonderwel gelukt.”

“Hij koos er zelf voor om als eerste naar de dagboekkamer te gaan om daar niét in de dossiers te kijken – en dus de kandidaten de kans te geven hem buitenspel te zetten. Mocht iedereen zich net als hij aan de regels hebben gehouden, dan kon hij niks doen.”

“En hij koos ervoor om te bieden, maar véél hoger dan hij aanvankelijk van plan was. Gewoonweg omdat hij het kon – omdat de rest toch ziende blind bleef. Lennart schreef 10.000 op, keek mij in de ogen en zei me: “ik voorspel je: ze gaan mij dit gunnen en ze gaan me er zelfs bij feliciteren, hoe hoog dit bedrag ook was.” En hij kreeg gelijk. “Goed gespeeld, Lennart”, zeiden ze. “Hij mag ook eens iets hebben”, dachten ze.”

“Lennart wist dat hij het zich kon veroorloven en heeft er dus zijn grootste slag van gemaakt. Een Mol die al in het vizier zou lopen van anderen zou dit nooit kunnen. Lennart wel en dat heeft hij helemaal zelf klaargespeeld. De Mol kreeg vrij spel en speelde bijgevolg hoog spel.”

“De redactie en ik keken en slikten. Maar dachten: wauw. Het is het doel van de Mol om de groepspot zo laag mogelijk te krijgen en om zo lang mogelijk onder de radar te blijven. Die twee streefdoelen heeft hij die avond in Berlijn perfect weten samen te brengen.”

We kijken al uit naar de slotaflevering, de reünie met alle kandidaten.

“Zéker kijken, het wordt echt heel leuk. Want zo zijn er nog tal van brutale acties die we zondag uitgebreid gaan tonen in de laatste aflevering van dit seizoen. Er is nog véél te vertellen over dit seizoen. Ook over de strijd in het maïsveld kom je alles te weten.”

We beloven zeker te kijken, Gilles. Kun je ons al een grappige anekdote geven?

“Ik heb er zelfs meerdere … Het familiebezoek was aanvankelijk een volwaardige opdracht, op een Alpenwei hoog in de bergen bij ondergaande zon en dus in principe zowel visueel als inhoudelijk een mooi moment. Maar een storm heeft er een stokje voor gestoken, waardoor we in allerijl alles hebben moeten verplaatsen. Dat we de kandidaten in een bestelwagentje naar daar hebben gevoerd, was gewoon om ze nog even op het verkeerde been te zetten.”

“De finale is geëindigd op een ex-aequo. Hoewel Annelotte pas in laatste instantie heeft besloten alles in te zetten op Lennart, haalden zij en Sven dezelfde score op de 30 finalevragen. Tien extra vragen hebben daar de beslissing moeten brengen, wat de spanning tot het uiterste heeft gedreven.”

“In de vierde aflevering zie je de vrouwen samen in de jacuzzi zitten met een heerlijk glas wijn. Een fijn zen-moment, ware het niet dat ze daarvoor Isidoortje dus wel even aan de mannen hadden toevertrouwd. Die hem vrijwel meteen kwijt waren geraakt: Isi was al snel aan hun waakzaamheid ontsnapt en liep ergens rond in het hotel. Dus terwijl de vrouwen languit lagen te genieten, waren Lennart, Sven en Philip radeloos op zoek naar hun kleinste vriend, in de hoop dat de dames het niet in de smiezen zouden krijgen. Isi lag uiteindelijk ergens in het hotel te maffen.”

“De opnamedag met de wijnopdracht en de bunker, in aflevering 2, was onze langste dag ooit. We zijn toen bijna 26 uur in de weer geweest om alles gedraaid te krijgen: twee volledige opdrachten, een eliminatie, lange afstanden en veel technische uitdagingen. Gelukkig was er daarna een reisdag naar München om te bekomen.”

“De molsalamander was helemaal geen tip: Lennart heeft zijn huisdier al jaren en dus was dit geen verwijzing naar de Mol. Lennart had ooit zelfs twee axolotls. Jack en Jones. Jack is ondertussen gestorven en ligt begraven aan de kerk van Schoonbroek. Lennart heeft nog nooit een poot afgehakt om de theorie bevestigd te zien.” (lacht)

Bedankt voor deze nieuwtjes, Gilles We kijken al uit naar zondag!

“Je krijgt zondag nog veel meer te zien in onze laatste aflevering. Het weerzien van de kandidaten was echt hartverwarmend: dit was zo’n fijne bende!”

“Tot slot, en namens al mijn collega-makers, wil ik jullie opnieuw bedanken voor jullie enthousiasme, jullie betrokkenheid, jullie theorieën en speculaties. De trouwe fanbase van dit programma en de manier waarop het leeft bij iedereen: dat is echt uniek, en daar zijn we ons goed van bewust. En onze dankbaarheid is groot.”

Mag ik je trouwens feliciteren met je pianospel?

“Dat was voor mij het grootste stressmoment in zes reeksen van De Mol! Piano moeten spelen met camera’s en nieuwsgierige ogen op mij gericht. Ik kan geen noten lezen en heb geen enkele muzikale vorming, dus ik had best veel stress dat ik de ene na de andere fout ging spelen. Gelukkig maakten Lennart en Sven de fouten, niet ik.” (lacht)

Wat vond je zelf van dit molseizoen, Gilles?

“Ik ben heel erg trots op dit seizoen. Het is gedraaid in moeilijke omstandigheden, maar het is helemaal geworden wat we voor ogen hadden. In deze reeks zit alles wat we in ons hebben. En we zijn héél blij dat ons enthousiasme gedeeld wordt. Leve De Mol. En leve de mol.” (lacht)

Bedankt voor je tijd, Gilles en hopelijk tot heel binnenkort!

Tot ‘Ollemolle Mol’!

Mollengroetjes,

Marc Denys

Mollenvanger Marc Denys laat ook dit seizoen zijn licht schijnen over de nieuwe reeks van De Mol.

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier