Jacques Vermeire en Axel Daeseleire vinden unieke koopjes in Verkoopzaal De Zoeten Inval voor tv-programma Eenmaal Andermaal
Jacques Vermeire en Axel Daeseleire streken in de vorige aflevering van Eenmaal Andermaal neer aan de kust. Ze kwamen allebei langs in verkoopzaal De Zoeten Inval. Het zijn lang niet de enige bekende Vlamingen die hier geregeld over de vloer komen om te snuisteren tussen de vele bijzondere voorwerpen. “Hoeveel spullen hier staan, geen idee. Maar als je het hier niet vindt, dan vind je het nergens.”
Etienne Vyvey (70) startte 39 jaar geleden al met De Zoeten Inval, toen weliswaar nog in Nieuwpoort. “Zijn moeder had een café in Ramskapelle, met de naam De Zoeten Inval. Om een centje bij te verdienen verzamelde hij spullen waar mensen van af wilden en verkocht die. Zo bouwde hij langzaamaan een collectie uit in Nieuwpoort”, licht zoon Wesly (40) toe. “Later verhuisde de zaak naar de Torhoutsesteenweg in Oostende. “De zaak werd overgelaten aan één van mijn broers, maar hij heeft ondertussen een veiling. Mijn papa is dan uiteindelijk zo’n 20 jaar geleden hier opnieuw begonnen aan de Nieuwpoortsesteenweg. Dat was hier vroeger het depot van Flandria. Het is wat koud, maar je zal nergens nog zo’n grote ruimte vinden in het midden van de stad. Voor ons is het dus ideaal.”
Van meubels tot beeldjes
Wesly is er later bij gekomen. “Ik werkte toen nog bij de stad, maar mijn vader kon een extra helpende hand gebruiken en vroeg me om erbij te komen. Zo ben ik er ook – eerder toevallig – ingerold.” Wesly en Etienne ruimen gebouwen op na sterfgevallen of als mensen verhuizen. “We halen alles leeg, van de kelder tot de zolder. We kijken wat er voor het afval is of wat eventueel nog verkoopbaar is en maken dan een prijs op. Je moet echter niet denken dat je daarbij op goudstukken stoot hoor”, zegt Wesly.
Hoeveel voorwerpen ze verkopen in de loods die verborgen ligt aan het einde van een lange gang, weet Wesly zelf niet. “We hebben hier echt vanalles, dat gaat van meubels tot wandelstokken, beeldjes, schilderijen tot oude voorwerpen. Als mensen iets zoeken dan vinden we het wel, zeker mijn vader weet heel goed wat hier allemaal staat en waar.”
Bekende bezoekers
De verkoopzaal heeft enkele vaste klanten waaronder Bart Kaëll en Luc Appermont, die een tweede verblijf hebben in Oostende. “Het is eigenlijk begonnen met Peter Van Heirseele oftewel Herr Seele. Ik ken hem al van toen ik klein was, van toen we nog in Nieuwpoort zaten. Ik was fan van Cowboy Henk en we zijn sporadisch contact blijven houden. Toen we hier de zaak hadden, begon hij langs te komen. Hij heeft ondertussen heel wat tekeningen gemaakt voor ons en hij begon ook reclame te maken. Zo is dat beginnen groeien en begonnen meer mensen langs te komen waaronder dus ook Bart en Luc. Ik heb veel aan die mensen te danken. Telkens als ze in Oostende zijn komen ze langs, Herr Seele komt zelfs bijna dagelijks. Maar eigenlijk wordt elke klant bij ons als een BV behandeld hoor”, knipoogt Wesly.
Sinds de eerste opnames van Eenmaal Andermaal, mag Wesly ook Axel Daeseleire en Jacques Vermeire tot zijn vaste klanten rekenen. “Ik was eigenlijk niet zo’n grote fan van op televisie komen. Ik hou me doorgaans liever op de achtergrond, maar het was wel een goede ervaring. De eerste keer dat ze kwamen filmen was mijn broer net overleden. Ze zijn uiteindelijk toch komen filmen, maar hebben dat correct aangepakt. Francesco Planckaert was er toen ook bij en ik zag mijn broer in hem. Kenzy werkte ook graag aan spullen. We hadden meteen een klik en ik zag mijn vader voor het eerst weer lachen. Toen ze dit seizoen vroegen om terug te komen, hebben we dan ook meteen toegezegd.”
James Ensor
Jacques Vermeire kocht een brief die geschreven werd door James Ensor en kon hem verkopen op de veiling met 2.400 euro winst. “We weten dat zo’n brief tussen 200 en 500 euro waard is, maar als je twee geïnteresseerden hebt die tegen elkaar bieden, drijft dat de prijs op. Dat was zeker niet zuur voor ons, omdat het geld ook naar een goed doel gaat. Wij zijn al lang blij dat het op een goede plaats terecht komt en dat het opnieuw geapprecieerd wordt.” (LB/Foto LB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier