Ieperse chef maakt gepocheerde eieren met gerookte zalm en spinazie voor een miljoen kijkers op Franse televisie

© gf
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Robert Van Eygen, uitbater van restaurant Pacific Eiland in Ieper, was verbaasd toen hij de vraag kreeg om mee te werken aan het Franse televisieprogramma ‘Météo à la carte’. Voor niet minder dan een miljoen Franse kijkers maakte de chef gepocheerde eieren met zijn gerookte zalm en spinazie klaar. “Deze kans mocht ik niet laten liggen.”

‘Météo à la carte’ is een programma op de Franse televisiezender France 3 dat tijdens de week dagelijks wordt uitgezonden om 12.55 uur. Het is een informatieve televisieshow, waarbij de kijker de impact van het weer op onder meer onze gezondheid, natuur en geschiedenis op een leuke manier te zien krijgt. Er worden idyllische plekjes in beeld gebracht en befaamde (sterren)chefs geïnterviewd.

Ongewoon

“De programmamakers kwamen toevallig bij mij terecht”, zegt chef Robert Van Eygen. “Ze tikten gewoon ‘restaurant op een ongewone plaats’ in op Google en arriveerden bij Pacific Eiland. Het feit dat het restaurant op een eiland gelegen is, ten midden de natuur en toch in het centrum van Ieper, was voor hen ‘insolite’ (ongewoon). Een enthousiaste Parisienne belde mij de eerste dag vijf keer op, het klikte direct. Ik besefte dat ik deze kans moest benutten.”

Omdat Robert’s moeder Franse is, kon hij vlotjes antwoorden op de gestelde vragen. “Als je over je passie en levenswerk spreekt dan gaat het sowieso vanzelf. Je kent het onderwerp door en door”, zegt Robert.

Gepocheerde eieren

De chef koos om gepocheerde hoeve-eieren met gerookte zalm en spinazie te bereiden voor het programma. “Ik wou er aanvankelijk hoppescheuten in verwerken, maar dat bleek niet haalbaar voor de Franse kijker als die het gerecht wou namaken bij hem thuis.”

“Dan maar jonge spinazieblaadjes, ook volop het seizoen. Gerookte zalm mocht zeker niet ontbreken. Al 13 jaar rook ik de beste kwaliteit van Noorse zalm 100 procent op ambachtelijke wijze. Dit is mijn passie. De programmamakers noemden het ‘le petit plaisir de Robert’.”

Niet te snel

Enkele weken geleden kwamen de Fransen het programma inblikken. “Dat gebeurde op heel professionele manier”, zegt de restaurantuitbater. “Die mensen werkten van 8.30 uur tot 14.30 uur om dan uiteindelijk een reportage van 6 minuten uit te geven. Er moesten vaak zaken worden herhaald omdat ik een beetje te vlug werkte. Ik kreeg 10 keer de opmerking: ‘niet te snel Robert, wij moeten kunnen inzoomen’.”

“Het was fijn dat ik volledig mijzelf mocht blijven tijdens het filmen, er was plaats voor humor. Lachen zou je ingewanden reinigen naar het schijnt, dus zorgde deze luchtige reportage voor een grote kuis in Frankrijk.”

Robert Van Eygen woont al 50 jaar in Ieper, waarvan bijna de helft als uitbater van het restaurant Pacific Eiland op het Eilandje in Ieper. “Alles moest wijken voor het welslagen van mijn paradijsje”, aldus de restaurateur. “Na 23 jaar hard werken, probeer ik nu wat meer afstand te nemen en een beetje bewuster leven. Door een veel te hoge bloeddruk na de eerste coronaperikelen, moest ik van mijn dokter een bloeddruk verlagend pilletje nemen. Het werkt! Ik noem het mijn ‘Let-it-be-pilletje’.”

“Tijdens die 23 jaar hebben wij een fantastisch team kunnen opbouwen, het is een trouwe familie, elk met zijn specialiteit en verantwoordelijkheid. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld, in de horeca is dit uitzonderlijk. Daar ben ik erg trots op.” Met de reportage hoopt Robert veel fransen naar zijn geboortestad te lokken. “Ik wil mij nog meer inzetten als ambassadeur van Ieper en van de W(B)esthoek.”

(CM)

Op YouTube is de aflevering met Pacific Eiland hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=MXt9yLa3Vjk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier