In het VRT-programma ‘Durf te vragen’ komen dinsdagavond mensen met een psychische kwetsbaarheid aan bod. Daarin krijgen we ook het moedige verhaal van de jonge Flores Marcelo Mendoza uit Torhout. Zij werd na een stevige crash gediagnosticeerd met McDD en is volop bezig met haar leven op de rails te krijgen.
De tijd dat psychische kwetsbaarheid herleid werd tot ‘gek zijn’ is al lang voorbij. Of dat zou het toch moeten zijn. Nog steeds hangen er veel taboes rond mentaal welzijn. Het VRT-programma ‘Durf te vragen’ probeert af te rekenen met die clichés, door ze net te benoemen én te doorprikken. In de aflevering van dinsdag 4 oktober worden negen mensen aan het woord gelaten voor wie het een dagelijkse strijd is. En ze zijn heus niet de enige, want de cijfers in ons land zijn ronduit bedroevend. Meer dan één op de tien volwassenen lijdt aan een psychische kwetsbaarheid. Er zijn gemiddeld drie zelfmoorden per dag, en de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn bijzonder lang. Om over de vele misvattingen nog maar te zwijgen.
Spoedafdeling
Flores Marcelo Mendoza (19) is één van die mensen die aan het woord komen in het VRT-programma. Zij vertelt openhartig over hoe ze begin dit jaar volledig instortte. “Ik had drie dagen op rij niet geslapen”, weet Flores. “Ik had niet door dat ik in een voortdurende psychose zat. Ik begon dingen te zien en te horen die er niet waren. Het was de therapeute die me aanmaande om naar de spoedafdeling van het UZ Leuven te trekken.”
“Ik vond mezelf een aansteller, vandaag soms nog”
Twee weken lang werd ze daar opgevolgd. Na twee maanden op een wachtlijst en een maand diagnostiek, werd vrij snel een antwoord gevonden op alle vragen die waren opgedoken. Het bleek te gaan om McDD of Multiple-complex Developmental Disorder. Een meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis dus, waarbij moeilijke sociale contacten, paranoia en angst kunnen zorgen voor psychotische verschijnselen. Niet te genezen, maar gelukkig wel te behandelen. “Ik ben al heel mijn leven angstig. Ik durfde als driejarige mijn tanden niet te poetsen uit schrik dat ik zou ontvoerd of vermoord worden. Die gevoelens zijn er altijd geweest en uitten zich ook in nachtmerries, waar ik gekidnapt, vermoord en verkracht wordt.”
Verschillende trauma’s in haar leven, waaronder stevig gepest worden op school, zorgden ervoor dat het plots in een stroomversnelling kwam. “Toen ik werd opgenomen op de spoedafdeling, vond ik dat onterecht. Ik vond mezelf een aansteller, vandaag soms nog. (stil) Ik heb diep gezeten, heel diep. Maar medicatie en opvolging zorgen ervoor dat het nu al heel wat beter gaat.”
Hulp zoeken
Flores is vandaag nog steeds in behandeling en de medicatie slaat aan. De psychoses en paranoia kunnen nog voorkomen, maar nu zijn ze beter onder controle. “Ik ben al die tijd fotografie blijven studeren en ik werk ook vandaag (ze poetst bureaus, red.). Ik ben hoopvol naar de toekomst toe. Ik kan eindelijk weer geluk voelen.”
Ze geeft toe dat ze met een klein hartje uitkijkt naar het programma. “Ik heb best wel wat schrik van de eventuele reacties. Maar ik vond het belangrijk om mijn verhaal te doen en dat taboe te doorbreken. Voor mensen die in zo’n situatie verzeild raken of zitten, kan ik alleen maar zeggen: zoek hulp. Het is niet simpel om die stap te zetten, maar het is belangrijk. Voor wie iemand kent, kan ik alleen maar aanraden om er zoveel mogelijk te zijn en hen te steunen waar het kan. In mijn geval was een ziekenhuisverzekering ook van levensbelang. Hulp is zo belangrijk als het gaat over psychische kwetsbaarheid. Durf er te zoeken en ze te aanvaarden.”
‘Durf te vragen’, op dinsdag 5 oktober om 20.35 uur op Eén.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier