Fero (13) beleefde in een caviakooi de dag van zijn jonge leven bij De Droomfabriek

Fero Vandaele met cavia Siri, die mee mocht naar de opnames, in de serre waar de meeste van zijn cavia’s verblijven. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Fero Vandaele voelt zich thuis tussen de dieren, maar hij wilde wel eens weten hoe het aanvoelt om, net als zijn 20 cavia’s, in een kooi te zitten. Vorige zaterdag mocht hij de hele (live) uitzending van De Droomfabriek in een kooi op mensenmaat plaatsnemen. “Het was een unieke ervaring.”

Fero Vandaele (13) genoot deze week nog na van de ervaring van zijn leven. Uit de vele duizenden inzendingen bij De Droomfabriek werd zijn jongensdroom er uitgepikt. Fero, die zelf 20 cavia’s heeft en die ook allemaal zelf verzorgt, wou wel eens weten hoe het voelt om in een caviakooi te zitten. Dus bouwden ze er eentje op mensenmaat na op de set van De Droomfabriek. “Het was Fero zelf die de droom had ingestuurd”, zegt mama Rebecca Hostens. “Vorige zomer werd al een eerste keer contact gelegd, maar het was pas eind december toen we wisten dat we weerhouden waren.”

Kleine dierentuin

De Droomfabriekmedewerkers kwamen enkele keren aan huis bij de familie Vandaele in de Koestraat in Rumbeke, waar ze zich wellicht in een kleine dierentuin waanden. Want naast die cavia’s heeft Fero ook vier tamme ratjes van rattenopvang Ratopia, een Herbil, Maine Coon en een gewone huiskat, twee Mini Bull Terriërs en een Afrikaanse reuzenslak. “En hij wil ook kippen, om het restafval op te kuisen”, zegt papa Dieter.

Fero volgt de richting Dierenzorg aan VABI in Roeselare. Al van kindsbeen af is hij geïnteresseerd in natuur en dieren. Fero heeft ook een volksmoestuintje op het domein Wallemeers en daar gaat hij binnenkort met pappie tuinieren. En de liefde voor de cavia’s begon toen hij een jaar of acht was. “Ik ben gestart met twee jongetjes, daarna kwamen er twee meisjes bij en gingen we aan het kweken. We hebben nu al een hele stamboom. De mannetjes kunnen je niet samen steken, die beginnen anders te vechten. In onze serre zitten alle vrouwtjes met één gecastreerde beer. Daar hebben ze ruimte genoeg, in de zomer kunnen ze via een tunnel ook naar buiten in een perkje. De andere mannetjes zitten in de veranda.”

“Siri mocht mee naar de show en heeft nu wat ‘een air’ over zich…” – mama Rebecca

De zorg voor de diertjes neemt Fero helemaal op zich. “Dat betekent dat ik wel wat vroeger moet opstaan. Maar iedere dag krijgen ze vers hooi en water en ‘s avonds worden ze gevoederd. Meestal met fruit en groenten. In de winter gebeurt het wel eens dat hun water bevroren is, dat moet ik dan ontdooien. En om de serre eens grondig te poetsen krijg ik de hulp van mama.”

De mannetjes hebben hun residentie binnen in de veranda.
De mannetjes hebben hun residentie binnen in de veranda. © Stefaan Beel

Fero is de oudste in het gezin van Rebecca en Dieter Vandaele. Hij heeft ook drie jongere zussen: Kato (12), Bo (9) en de zeven maanden oude Lyo. Een groot gezin dus, met ook heel wat dieren. “Mijn eerste twee mannetjes, Pluis en Junior, zorgden met de twee meisjes voor zeven babytjes en Siri is daar eentje van. Het was ook Siri dat we meenamen naar De Droomfabriek.”

handtekening Aaron

En Siri, die hier met Fero ook mee op de foto mocht, laat zich de aandacht duidelijk welgevallen. “Hij begint al wat ‘een air’ over zich te krijgen”, lacht mama.

Naar de opnames van De Droomfabriek, waarvan de uitzending ook live is, mocht Fero een gezelschap van tien mensen uitnodigen. Dat werden zijn oudste zussen, zijn mama en grootouders, maar ook vier vriendinnen uit zijn klas en mama van vriendin Nora, met wie Fero al heel wat avonturen beleefde in de natuur. “De zusjes waren vooral onder de indruk van Aaron Blommaert.” De acteur, zanger en presentator zat op het einde van de uitzending samen met Bart Peeters en Fero in de grote caviakooi en brak daar letterlijk uit als apotheose van een programma waarin ook doedelzakspelers, een sloopkogel, een vlucht met ganzen en verrassende huwelijksaanzoeken een hoofdrol speelden. “Het was tof om mee te maken uiteraard en het beertje dat ik gekregen heb zal ik koesteren, dat heeft nu een plaatsje op mijn slaapkamer gekregen.”

Dat beertje is trouwens niet het enige cadeau dat ze mee brachten naar Rumbeke. “Ook al de groenten en en fruit die in de reuzekooi lagen, mochten we mee nemen. Net als een pak strooisel, we kregen het maar net in de auto.”

De leerkrachten van Fero waren op de hoogte en de klasgenoten keken vooral op hoeveel zorg Fero dagelijks in zijn dieren stopt. En Fero… die geniet vooral nog na. “Presentatoren Bart en Gloria zijn echt toffe mensen. Het was een belevenis op zich die ik uiteraard nooit zal vergeten.”

Wat Fero later met zijn opleiding dierenzorg zal aanvangen, daar is het nu nog wat te vroeg voor. “Maar ik wil dus zeker met dieren werken.”

En ook de zusjes van Fero keerden niet met lege handen terug naar huis. “Ze hebben hun schoenen laten tekenen door Aaron Blommaert”, lacht papa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier