“Een zombie spelen is heel bevrijdend”: Cartoonist Steven ‘Lectrr’ Degryse bedenkt bizarre horrorreeks

De hoofdrolspelers van Theater Stap waren eerder al te zien in de reeks Tytgat Chocolat aan de zijde van Wim Opbrouck. Lectrr zelf speelt ook mee in de reeks als loodgieter Kenny. (foto VTM) © VTM
Bert Vanden Berghe

Na meer dan tien jaar hard werken is het er eindelijk: de eerste televisiereeks van cartoonist Steven ‘Lectrr’ Degryse. In ‘Trizombie’, vanaf 15 februari te zien op VTM GO, moeten mensen met het downsyndroom het opnemen tegen zombies. Knettergek én geweldig grappig. “We steken mensen met een beperking nog te vaak in hokjes.”

Een gevaarlijk virus transformeert iedereen tot zombies, behalve mensen met het syndroom van Down. Een kleine leefgroep besluit niet bij de pakken te blijven zitten en terug te vechten, onder leiding van De Slachter. Wat volgt is een waanzinnige trip, overgoten met liters bloed en nog een schep of vijf pure popcorn. Trizombie ontstond zo’n tien jaar geleden in het creatieve brein van cartoonist Lectrr, tijdens een barbecue in de Ardennen. “Ideeën zijn iets vreemds”, aldus de Gentenaar, met roots in Roeselare. “Zeker in mijn geval. Als ik brainstorm, zijn er heel wat zaken die niet binnen een cartoonvorm passen. Vergelijk het gerust met een visser die vier garnalen en 70 kilo brol bovenhaalt.”

Duikbootfan

Zowat iedereen waar hij met de reeks over sprak, op café of op het comic-con event FACTS, was enthousiast. “Ook bij de productiehuizen zag ik al snel een fonkel in hun ogen. Alleen durfde niemand echt het risico nemen. Bovendien werd door corona prioriteit gegeven aan andere projecten. Dat was frustrerend, ja. Omdat ik wist dat het echt kon werken.”

Ook bij productiehuis A Team Productions wilden ze graag luisteren naar zijn pitch, maar ze hadden al meteen gezegd dat ze het er echt niet meer konden bijnemen. “Ik heb hen gecontacteerd omdat zij de film Torpedo hadden gemaakt, en ik ben een echte duikbootfan. Als zij een Vlaamse duikbootfilm kunnen maken, zijn ze misschien ook zot genoeg om dit te maken, dacht ik. Na twee minuten waren ze helemaal mee in het verhaal.”

Steven werd samen gezet met Lars Damoiseaux, die eerder al de horrorprent Yummy schreef en regisseerde. Het klikte tussen de twee en Steven leerde naar eigen zeggen heel wat bij. “Ik heb al heel wat scenario’s geschreven voor stripverhalen, maar dit bleek van een heel andere orde. Bovendien ben ik het niet gewoon dat er zoveel tijd over gaat. Doorgaans bedenk ik ’s avonds een cartoon, en de volgende dag staat die in de krant en kan ik die factureren bij wijze van spreken. Ook zoiets: budgettair was het allesbehalve simpel om dit project rond te krijgen. We hebben gedraaid op een derde van een normaal budget, en we hebben op heel wat vriendendiensten moeten rekenen.”

“Meer dan een zombie-apocalyps”

Voor de hoofdrollen klopten ze aan bij Theater Stap, een professioneel theater gezelschap van acteurs met een mentale beperking. Zij maken al decennialang eigen producties en werkten ook mee aan bijvoorbeeld de televisiereeks Tytgat Chocolat met Wim Opbrouck. “Er kwam veel extra druk bij kijken, omdat je niet op voorhand weet of het wel gaat werken. Maar op de set was dat ongelooflijk tof. Het verhaal is ook meer dan een zombie-apocalyps. Het is een verhaal van overleven, maar vooral over vriendschap. Ik ben heel blij dat we dit met hen konden doen. Mensen met een beperking worden nog altijd veel te vaak in hokjes gestopt, zeker bij mensen met het syndroom van Down. Ze worden altijd in de rol geduwd van schattig om naar te kijken, terwijl het even getalenteerde en ambitieuze mensen zijn zoals wij. Zij worstelen met dezelfde dingen als wij. Hoe we hen als samenleving uit de weg gaan of apart behandelen, is eigenlijk niet oké. Ik heb heel veel van hen geleerd. Meer dan omgekeerd waarschijnlijk, sorry. (lacht) Hoe zij positief in het leven staan en wat voor veerkracht ze hebben… Ze drágen ook echt de reeks. Op de set waren er ook geen ego’s. Ik hoop dat we er in slagen dat mensen straks niet meer zien dat het om mensen met Down gaat.”

Zelf speelt Lectrr ook mee in de reeks. “Heel kort, als loodgieter Kenny Liever. We hebben bewust geen moppen in de reeks gestopt, maar dit soort knipogen wel. Zo is De Slachter fan van een groep die een rol speelde in mijn roman (Ondanks de Ondergang, red.). De dialogen waren trouwens eerder een soort kapstok voor de acteurs, want ze deden er hun eigen ding mee.”

“We hebben zes korte afleveringen gemaakt, omdat we mikken op jongeren. Dan moet je rekening houden met een andere spanningsboog”

De reeks telt zes korte afleveringen. “Heel bewust, omdat we mikken op jongeren. Dan moet je rekening houden met een andere spanningsboog. Ik zie ook aan mijn eigen kinderen dat zij anders naar iets kijken. Dat zie ik zeker bij oudere films. Tegen dat E. T. effectief in beeld komt, hebben ze al half Instagram doorgescrold.”

Opvallend: zijn roman speelde zich ook al af op het moment dat de wereld vergaat. Maar toch noemt Lectrr zichzelf geen doemdenker. “Laat ons eerlijk zijn: het spannendste dat we op een dag meemaken is dat we eens naar de Aldi gaan in plaats van de Lidl. Als de wereld dreigt te vergaan door bijvoorbeeld zombies, krijg je heel andere, veel interessantere verhalen. Dit genre is nog nooit echt gedaan in Vlaanderen. Ook op de set was dat een uitdaging. Dan sta je daar met een bak gelei over je gekapt. Op zo’n moment denk ik: mijn moeder zou trots zijn op mijn levenskeuzes. (lacht) En een zombie spelen is heel bevrijdend, bijna zen als het ware. Wie heeft er nog nood aan yoga als je dat kan doen?”

Tweede seizoen

De reeks werd vorige week integraal voorgesteld op het Filmfestival van Oostende. “We hebben extra beeldmateriaal gedraaid, waardoor we van de reeks een volwaardige film kunnen maken. Daarmee hopen we nu straks naar het buitenland te gaan. Ik hoop ook heel hard op een tweede seizoen.”

Al ligt de focus van Lectrr momenteel weer even op zijn cartoons. “Maar ik blijf wel met ideeën spelen, ja. Zo zit ik in mijn achterhoofd met het idee voor een tekenfilm, of nog een tweede roman. De afgelopen jaren heb ik veel tijd aan stripscenario’s gespendeerd, wat niet altijd geloond heeft. Da’s niet leuk, maar ik probeer altijd aan het volgende zotte ding te denken. Want zolang ik iemand vind die zot genoeg is om het mee uit te werken… Moesten bepaalde mensen zich aangesproken voelen, bel mij!” (lacht)

‘Trizombie’ is vanaf donderdag 15 februari te zien op VTM GO.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier