“Een goede veiling is eentje waarbij alles verkocht geraakt”: ‘Openbare Verkopen’ uit Wielsbeke in nieuw VTM-programma Alles Mag Weg

In de stockageruimte van Openbare Verkopen vind je van alles, zelfs motorvoertuigen van allerlei slag. Je herkent links Kevin Deceuninck, rechts Joost Callens en tussenin marketingman Dries Seynaeve. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Vanaf dinsdag 2 april kan je kijken naar ‘Alles Mag Weg’, een gloednieuw VTM-programma. Daarin volgt men openbare veilinghuizen bij het dagelijkse reilen en zeilen en zo kwamen ze ook in het spoor van drie medewerkers van Openbare Verkopen uit Wielsbeke.

Bij Openbare Verkopen moeten ze het nog even stellen zonder ‘Kimbo’. De 32-jarige veilingmedewerker Kimberly uit Oudenaarde. Zij is nog in bevallingsverlof nadat ze mama werd van een zoontje Finn. Vrouwen zijn in deze wereld eerder een uitzondering. Dat beamen ook haar collega’s Joost Callens (40, Deerlijk) en Kevin Deceuninck (32, Torhout). “Het is vooral een mannenwereld, maar ‘Kimbo’ weet haar mannetje te staan. Vandaar ook haar naam, de vrouwelijke Rambo. Het kan misschien wat stereotiep klinken, maar bij faillissementen van kledingzaken of beautysalons wordt ‘Kimbo’ al sneller ingeschakeld, wij hebben daar weinig benul van, iets in de bouwsector is dan eerder voor de mannen. Je moet wat voeling hebben met de artikelen of producten die je naar waarde moet schatten.”

Emotionele waarde

Openbare Verkopen bestaat 15 jaar en opereert vanuit de voormalige Beaulieu-gebouwen langs de Rijksweg in Wielsbeke. Er is een enorme stockageruimte waar je je beste wandelschoenen beter aandoet om rond te lopen. Bij faillissementen of vrijwillige opkopingen gaan de veilingmedewerkers, meestal per twee, ter plaatse. “Je komt op allerlei plaatsen terecht. Dat kan gaan van een restaurant tot een groot bedrijf. En het is altijd een verrassing wat je te zien krijgt wanneer de sleutel in het slot steekt.”

Telkens inventariseren ze de aanwezige, nog verkoopbare goederen. “Meestal is de eigenaar niet present. En maar goed ook. Vaak hebben die mensen een emotionele band met hetgeen in hun bedrijf of zaak aanwezig is, logisch ook. Het is hun levenswerk.”

Kimbo en Joost samen aan de slag. “We werken meestal in duo.”
Kimbo en Joost samen aan de slag. “We werken meestal in duo.” © VTM

Maar die emotionele waarde wordt uiteraard niet in rekening gebracht bij het bepalen van de prijzen. “Die houden we bewust aan de lage kant”, zegt Joost. “Het is de bedoeling dat de mensen kunnen opbieden tegen elkaar, naar beneden bieden doen we hier niet. En een goede veiling is eentje waar alles verkocht geraakt.”

“Je komt op heel wat plaatsen terecht. We zijn al eens in een sekscinema beland”

De opnames van het VTM-programma ‘Alles Mag Weg’ vonden vorige zomer al plaats. “Ze zijn ons een aantal dagen gevolgd. Het is wat wennen natuurlijk, soms moet je eens iets opnieuw zeggen zodat het klaar en duidelijk opgenomen is. Maar uiteindelijk viel dat allemaal goed mee en het is voor ons bedrijf mooie reclame”, redeneert Kevin. Joost zag al enkele fragmenten. “En jezelf op scherm zien, dat voelt voor mij wat vreemd aan. Ik zal wel van vrienden wat berichten krijgen en dames tussen de 25 en 45 mogen zich ook melden”, schaterlacht Joost.

De sfeer onder de veilingmedewerkers zit duidelijk goed. “Je moet wat in de wieg gelegd zijn voor dit werk”, zegt Kevin die voorheen aan de slag was bij de stad Torhout. “Ik werk hier nu drie jaar, maar was voordien al bezig met veilingen. Ik zou ook wel eens iets durven kopen, maar dan moeten wij gewoon meebieden. De veilingen die je zelf hebt klaar gezet, die volg je natuurlijk op de voet. Je wil weten wat goed verkoopt en welke prijs het gaat. Zo bouw je ook ervaring op naar de toekomst toe.”

Jean-Claude Van Damme

Joost is al 12 jaar aan de slag bij Openbare Verkopen, hoort bij de anciens van het huis en doet zijn job letterlijk met de glimlach. “Je komt op heel wat plaatsen. We zijn al eens in een sekscinema beland, maar je komt ook soms op plaatsen waar het erg vuil is. We moesten ook eens naar een dierenspeciaalzaak die al twee jaar opgesloten stond. Daar liepen nog zwerfkatten rond. Maar we komen ook op chique plaatsen. In La Réserve in Knokke bijvoorbeeld. Daar liepen we in de coulissen terwijl Jean-Claude Van Damme daar was.”

“Rare ontdekkingen? Dat valt nog mee. Mensen denken dat we ook wel eens geld aantreffen. Maar op 10 of 20 verdwaalde euro na is dat niet het geval. Het gaat veelal om faillissementen hé, de zaken met de meeste waarde zijn vaak al weg.”

Bedrijf groeit

Nadat de veilingmedewerkers de artikels gefotografeerd en geprijsd hebben komen die online. “Een veiling loopt meestal twee weken, na tien dagen is er een kijkdag, enkele dagen later wordt de veiling afgesloten. En nog een week later kunnen de goederen afgehaald worden. De goederen blijven meestal ter plaatse in het bedrijf zelf, alles vindt dus daar plaats. Enkel bij kleinere loten of het overkopen van stocks komen de goederen naar hier.”

Het gaat Openbare Verkopen voor de wind, ieder jaar is er standvastige groei van het bedrijf. Ook Stock Stunter huist onder hetzelfde dak. “We werken hier alles samen met een 15-tal collega’s en er heerst een familiale sfeer.”

‘Alles Mag Weg’, vanaf dinsdag 2 april nieuw bij VTM 2 en op VTM GO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier