Vanaf donderdag 14 maart kan je naar het derde seizoen van Restaurant Misverstand kijken op VRT. Dieter Coppens houdt in het programma het Oostendse Brassi Grand Café open, samen met acht mensen met jongdementie. “Het programma toont aan hoe moeilijk het is voor die mensen”, zegt Delphine Lootens, manager bij Brassi Grand Café.
Tijdens de opnames gaven manager Delphine Lootens en het personeel Brassi Grand Café uit handen aan Dieter Coppens en zijn ‘crew’. Die crew bestaat uitsluitend uit mensen die de diagnose jongdementie kregen. Met acht zijn ze: Geert, Lieve, Annick, Fons, Els, Annie, Gie en Jan. Zomaar je zaak uit handen geven is echter geen gemakkelijke opdracht. “Eigenlijk hebben we de zaak een tijdje gesloten”, vertelt Delphine. “De opnames vonden in oktober en november gespreid plaats. Tussendoor waren we dan wel weer open. Uiteraard was de zaak open voor de klanten van Restaurant Misverstand tijdens de opnames. Tijdens de opnames zelf hielden we ons afzijdig.”
Zithoek geïnstalleerd
Tijdens de opnames werd een deel van het restaurant omgebouwd. “Groot waren die aanpassingen niet meteen, maar ze waren er wel”, blikt Delphine terug. “Zo moest er een zithoek geïnstalleerd worden waar de interviews werden gedaan en daardoor moesten we enkele zitplaatsen doen verdwijnen. Er werd ook een balie geplaatst voor het onthaal van de klanten.”
Een keer ging Delphine er zelf eten. “Dat was uiteraard niet zoals elke andere restaurantervaring”, vertelt ze. “Het menu wordt bijvoorbeeld bij iedereen op hetzelfde moment geserveerd. De tafel naast ons kreeg bijvoorbeeld onze hapjes en de ober kwam wel drie keer onze aperitiefkeuze vragen. Dat toont ook aan hoe moeilijk het wel is voor die mensen. Confronterend ook.”
Veranderen in korte tijd
Julie, dochter van casino-eigenaar Jurgen De Munck, verzorgt de marketing voor zowel het casino als de bijhorende restaurants. “Ik heb op een bepaald moment met de mantelzorgers van die mensen kunnen spreken”, vertelt ze. “Jongdementie heeft een grote impact op het leven van de mensen die de diagnose krijgen zelf, maar ook op hun omgeving. Je ziet een persoon die je graag ziet op korte tijd helemaal veranderen. Dat heeft me erg aangegrepen. Die mensen werden erg in de watten gelegd door de productie. Dat was hartverwarmend.”
Mooie publiciteit
Achteraf bekeken is Delphine blij dat ze toegezegd hebben. “Het is belangrijk dat jongdementie de nodige aandacht krijgt”, zegt ze daarover. “Jongdementie is hard, maar die mensen zijn daarom niet afgeschreven. Daarnaast is het mooie publiciteit voor onze zaak. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Tijdens de zomer is dit een fantastische plek, maar in de winter moet je al langs de zeedijk kuieren om ons tegen te komen. We zijn hier nog geen twee jaar. Of we nu meteen de komende maanden volgeboekt zullen zijn? Dat valt te bezien. Zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar we zijn erg blij met de zichtbaarheid.”
Restaurant Misverstand is elke donderdag om 20.35 uur te zien op VRT1 en op VRT MAX vanaf 14 maart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier