Maandag 1 februari start op VIER ‘Dag dokter’, een gloednieuw programma waarin 14 Vlaamse huisartsen gevolgd worden vanop de eerste rij. Ook de Wingense huisarts Christophe Depamelaere geeft een inkijk in zijn praktijk: “Ik vind het belangrijk om mensen te tonen wat een huisarts eigenlijk allemaal doet.”
Als ik afspreek met Dokter Depamelaere in zijn praktijk in de Egemsestraat ontmoet ik een vriendelijke man die uit zijn sportwagen stapt en me wat chaotisch begroet: “Ik moet eerst nog iemand testen, momentje. Het is een rampjaar, pure horror…” Het is meteen duidelijk dat het beroep van huisarts geen nine-to-five job is. Toen VIER Christophe Depamelaere contacteerde om te vragen om deel te nemen aan het programma had hij toch een voorwaarde: “Ik heb duidelijk gevraagd wat de bedoeling was van het programma. Ik wilde geen puur entertainment à la Temptation Island . Voor mij was het belangrijk om op een realistische manier te tonen wat het beroep van huisarts inhoudt.”
“Heel veel mensen gaan naar de dokter, maar er zijn er weinig die weten wat wij allemaal doen. En nee, wij vullen niet een hele dag door papieren in.” Dag Dokter werd eind 2019 opgenomen, toen er van corona nog geen sprake was. “Ik vind het jammer dat het pas een dik jaar later uitgezonden wordt, maar het zal fijn zijn om te zien hoe graag ik mijn job deed voor deze pandemie.”
Vertrouwensband
Christophe is al 24 jaar aan het werk als dokter en versterkte zijn vader, Jan Depamelaere, in de praktijk. Al was dokter niet per se zijn eerste keuze. “Ik twijfelde tussen dokter en garagist. Je zou kunnen denken dat dat twee totaal verschillende jobs zijn, maar eigenlijk liggen die de dag van vandaag dichter bij elkaar dan je zou denken. Een mecanicien vervangt auto-onderdelen en als klant heb je daar amper inspraak in. In een ziekenhuis zien we helaas dezelfde taferelen. In mijn ogen worden ziekenhuizen geleid door managers die vaak alleen uit zijn op cijfers. Sommige specialisten verwijzen de patiënt noodgedwongen door voor verdergaande onderzoeken. Voor je het goed en wel beseft kom je 200 euro armer naar buiten. Geen enkele patiënt die durft te zeggen dat hij die extra onderzoeken niet nodig heeft natuurlijk, als begeleidend huisarts zou je hier enorm veel (leed) mee kunnen besparen.”
“Als je dit niet met passie doet, ga je een lange en zware weg tegemoet”
De dokter maakte al heel wat zware momenten mee in zijn carrière. “In mijn job ben ik nauw verbonden met mijn patiënten. Je creëert een vertrouwensband en leert de mensen écht kennen. Het is extra zwaar als een van je patiënten overlijdt. Dat neem ik onbewust mee naar huis. Onlangs is er iemand van ongeveer mijn leeftijd overleden en dat greep me wel even bij de keel.”
“Door ouder te worden sta ik vaker stil bij het leven en de risico’s die er bij mijn leeftijd komen kijken. Ik ga niet zeggen dat ik bang ben geworden, maar door corona ben ik gaan beseffen dat ook ik ziek kan worden of kan sterven.”
Het mooiste vindt dokter Depamelaere de variëteit die hij meemaakt als huisarts: “Het ene moment krijg ik een hoogbejaarde patiënt over de vloer en het andere moment staat daar een mama met een baby’tje in de armen voor de deur. Dat maakt werken zo leuk. Je weet helemaal niet wat de dag zal brengen.”
Vaccinatieparty’s
De huidige pandemie bezorgde Christophe een zwaar jaar. “Ik klop niet alleen lange uren, ook mijn privéleven lijdt eronder. Ik leef en werk al sinds februari met het mes tussen mijn tanden.” Ook rond de vaccinatiestrategie heeft de dokter zijn twijfels. “Als ik naar het nieuws kijk en zie hoe de overheid te werk gaat, kan ik mijn ogen bijna niet geloven. We organiseren binnenkort geen lockdownparty’s meer, maar vaccinatieparty’s: met zijn allen naar gesloten en niet-geventileerde ruimtes om een prik te krijgen? Voor mij is dat, zeker met die zeer besmettelijke Britse variant, te gek voor woorden. De boer ploegde voort en de huisarts… die testte voort.”
Wat Depamelaere doet in zijn vrije tijd ligt in de lijn van zijn beroep: “Ik begeleid vaak patiënten met long- en borstkanker, het aantal vrouwen met die ziekte is in ons land bijzonder hoog. Dit komt onder andere door onze zwaar vervuilde lucht.” Voor de dokter zijn het geen dingen die hij gewoon ondergaat. “Ik probeer daar als huisarts verandering in te brengen. Zo schrijf ik adviezen voor ministers over de luchtkwaliteit en wil ik graag een taskforce oprichten om onze cijfers te verbeteren. Ik ben misschien maar een dokter uit een zogezegd boerendorpje, maar probeer toch een verschil te maken door actie te ondernemen.”
Passie
“ Passie is het belangrijkste in mijn vak”, zegt de huisarts. “Als je het beroep niet meer uitoefent met passie, waarom doe je het dan nog? Dokter moet je niet worden om er veel mee te verdienen, maar omdat je mensen wil helpen. Het werk kruipt in de kleren en je hebt amper rust. Elk moment van de dag kan je opgebeld worden en ook naast de werkuren moeten terminaal zieke patiënten bijgestaan worden. Die kan je geen week laten wachten. Als je dit niet met passie doet, ga je een lange en zware weg tegemoet.” (KV)
‘Dag Dokter’ is vanaf 1 februari, van maandag tot donderdag, te zien op VIER.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier