Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij VTM: “Had het minder zwaar verwacht”

Voor Lorelei was het wennen om samen te wonen met zes anderen. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Lorelei (21) is sinds deze week te zien in het gloednieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’, waarbij ze een academiejaar lang samenhokte met een handvol andere studenten én Barbara Sarafian. De studente geschiedenis kijkt er – ondanks haar herexamens – positief op terug. “Het mooiste moment? Samen mijn verjaardag vieren.”

Actrice Barbara Sarafian is van geen kleintje vervaard, maar toch staat ze in ‘Kotmadam Sarafian’ voor een stevige uitdaging. Een academiejaar lang ontfermt ze zich over een groep van zeven studenten in Gent. Eén van hen is Lorelei uit Brugge. Na haar middelbare studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege Assebroek trok ze naar de universiteit van Gent waar ze twee jaar lang archeologie volgde. Bij de start van de opnames ving ze haar studies geschiedenis aan.

“Aan het OLVA had ik drie jaar lang een hele toffe geschiedenisleraar”, vertelt Lorelei. “Studeren en wonen in Brugge, een prachtige historische stad, heeft die interesse alleen maar versterkt. Elk monument of gebouw heeft een verhaal, en dankzij geschiedenis kan je dat verhaal reconstrueren. Ik ben het meest gefascineerd door de periode voor 1750 en in het bijzonder de Middeleeuwen en de Klassieke Oudheid. Het economische en politieke aspect interesseert mij iets minder, het culturele des te meer. De opkomst van de Vikingen, bijvoorbeeld. Daar is nog altijd niet veel over bekend. Ik stem er ook mijn reizen op af. Zo trek ik binnenkort met een vriendin naar Griekenland, waar we langs Peloponnesos en Athene naar Olympia trekken. Heel boeiend om te zien, al kan ik er wel kwaad om worden als ik zie hoe toeristen soms iets schrijven op zo’n monument. Hallucinant is dat, puur vandalisme ook. Om maar te zeggen: het zit diep.” (lacht)

Aanvaring

Tijdens het studeren zag ze een tijd terug een oproep passeren op Facebook. “Ik schreef me in, maar had niet verwacht dat ik erbij zou zijn. Al snel kon ik op gesprek en ontmoetten we ook onze kotbazin. Ik wist niet aan wat ik mij moest verwachten. Tot dan zat ik in een gebouw met 90 studio’s waarbij ik niemand zag, met een eigen badkamer en keuken. Met zes anderen samenwonen, was dus wel wennen. Ik had het op dat vlak veel minder zwaar verwacht, omdat je plots voortdurend met elkaar rekening moet houden en er niet altijd me-time is. Bovendien zijn er altijd wel mensen waar het misschien minder mee klikt, maar ik heb er wel goede vrienden aan overgehouden. We konden ook altijd rekenen op Barbara. Ze kon streng zijn, maar ze is eveneens iemand waar je op een dieper niveau mee kunt praten.”

Lorelei mocht een academiejaar lang samenhokken met deze bonte bende.
Lorelei mocht een academiejaar lang samenhokken met deze bonte bende. © VTM

Al kwam het op een gegeven moment toch tot een aanvaring. “We hadden een glas gebroken, en dat voorlopig in de drinkbak van de hond gelegd. Maar die was vroeger terug dan gedacht, dus toen Barbara dat zag, was ze niet bepaald blij. Het werd wel snel uitgepraat.”

Opnieuw pendelen

Lorelei kijkt positief terug op de opnames. “Het was een leerrijke ervaring, en we hebben ook veel toffe momenten beleefd. Het leukste? Dat was ongetwijfeld samen mijn verjaardag vieren, midden april. Iedereen was aanwezig en het werd heel gezellig.”

Momenteel is Lorelei nog bezig met de laatste herexamens. “Ik had er zes. De voorwaarde van mijn ouders om deel te nemen aan het programma was nochtans dat mijn studies er niet onder zouden lijden, maar er waren een paar leuke activiteiten met de kotgenoten die ik niet wilde missen”, grijnst ze. Wel staat vast dat Lorelei komend academiejaar niet meer op kot gaat. “Ik had simpelweg geen tijd om een nieuw kot te zoeken, dus ga ik voortaan weer pendelen tussen Brugge en Gent. Ik kom graag naar huis, ook al omdat ik een grote supporter ben van Club Brugge. Niets fijner dan met de fiets tot aan het stadion te rijden, de tribune opstappen en die muziek te horen. Zeker zo’n wedstrijd als afgelopen zondag (Club won met 3-0 van Cercle, red.) is fantastisch.”

De rest van haar vrije tijd gaat naar de volleybalclub. “Sinds vorig jaar heb ik een nieuwe ploeg, en speel ik bij Diksmuide. Binnenkort staat onze eerste bekermatch op het programma, en daar kijk ik naar uit. Ook al omdat we met een heel toffe ploeg zitten.”

Dat Lorelei in primetime te zien is, daar is ze niet zoveel mee bezig. “Ik wil me eerst nog focussen op mijn herexamens. Meer nog: ik heb zelfs al een zonnebril en petje klaarliggen als ik buitenkom. Niet dat mensen mij niet mogen aanspreken, maar ik heb geen zin om meteen bekeken te worden”, glimlacht Lorelei. “Ik ben wel benieuwd naar de reacties. Of ik schrik heb voor negatieve commentaren? Nee, ik ben heel goed omringd met vrienden wiens mening veel belangrijker is dan een vreemde boomer op sociale media.”

‘Kotmadam Sarafian’, elke dinsdag om 20.40 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier