Ongetwijfeld zullen heel wat internen van Ter Groene Poorte op woensdag 15 mei in de gezellige ontspanningszaal van het internaat voor de tv zitten. Allen zijn ze immers benieuwd naar wat Axel Daeseleire te vertellen heeft over zijn verblijf in hun internaat. Het wordt een leuk weerzien in ‘Axel Gaat Binnen’.
Het internaat van Ter Groene Poorte is met zijn vijf locaties, 380 internen en 28 opvoeders één van de grootste internaten van Vlaanderen “We hebben er geen idee van waarom het productiehuis voor onze school koos, maar wellicht is de grootte van ons internaat een doorslaggevende factor geweest”, aldus Janne Snoeck, coördinerend directeur van het internaat.
“Axel was verrast van de discipline die we verwachten van onze internen”
“De opnames duurden een week en gedurende die periode verbleef Axel Daeseleire permanent op school en leefde hij op het ritme van de interen. Hij volgde ook samen met de leerlingen de lessen in de verschillende afdelingen en dat vond hij een meerwaarde. We hebben er alles aan gedaan om hem te laten proeven van alle aspecten van het dagelijkse leven van een intern. Onze internen hebben zich ook niet anders voorgedaan omdat hier een televisieploeg rondliep.”
Kostscholen
“Axel Daeseleire was als tiener zelf een tijdje intern en daar houdt hij niet zo’n fijne herinneringen aan over”, vult Sophie Tournoy, pedagogisch directeur tweede en derde graad van het internaat aan. “Hij heeft daar eigenlijk niet zoveel over verteld. Het was de tijd dat internaten eigenlijk meer kostscholen waren. Er verbleven toen ook vaak leerlingen die moeilijk gedrag vertoonden enkele jaren op internaat. Die tijd is gelukkig al lang voorbij. Het programma zal duidelijk tonen dat het leven op een internaat zeker geen strafkamp is. De visie van de meeste internaten is doorheen de jaren geëvolueerd. We helpen onze leerlingen om te groeien in vrijheid en we leren ze omgaan met verantwoordelijkheid, maar het allerbelangrijkste is dat ze zich thuis voelen op internaat.”
Dagindeling
De dagindeling op het internaat van Ter Groene Poorte zorgt voor regelmaat in het leven van de internen. De leerlingen staan om zeven uur op, ontbijten om halfacht en gaan tegen halfnegen naar de les. Na de lessen komen ze terug naar het internaat voor een vieruurtje en studie. Na het avondmaal staat ontspanning op het programma. “Dat kan zowel een eenvoudige activiteit als een groots evenement als het bijwonen van de MIA’s zijn”, aldus de directeur van het internaat. “Axel Daeseleire heeft hier een week tussen onze internen geleefd en geluisterd naar hun verhalen. Hij beleefde samen met hen vreugdevolle momenten, maar ook verdriet. Niet al onze leerlingen zijn immers gelijk en dat besefte Axel Daeseleire heel vlug. Er zijn jongens en meisjes met een verhaal, gepassioneerde internen en jongeren met een rugzakje. Maar vooral het verhaal van een jongen die heel veel last heeft van heimwee intrigeerde hem. Op deze manier zal in de uitzending een mooi beeld geschetst worden van het internaat en zal ook duidelijk blijken dat onze werking afgestemd is op het welbevinden van onze internen.”
Feedback
Noch de leerlingen, noch de opvoeders en de directie van het internaat kregen de uitzending van 15 mei al integraal te zien. “Zowel tijdens als na zijn bezoek gaf Axel Daeseleire ons wat feedback”, aldus Sophie Tournoy. “We weten dat hij onder de indruk was van de cohesie binnen de groep internen. Hij was ook verrast van de discipline die we verwachten van onze internen. Wie ’s ochtends zijn kamer verlaat, moet ervoor zorgen dat er geen opladers meer in het stopcontact steken en moet netjes aangekleed naar de klas vertrekken. We proberen onze leerlingen er elke dag van te overtuigen dat discipline en structuur later in hun beroepsleven ook heel belangrijk zijn.”
Verrijkend
Bij de vraag of het bezoek van Axel Daeseleire en de uitzending van het programma voor bijkomende publiciteit voor het internaat zorgen, kan directeur Janne Snoeck moeilijk haar lach onderdrukken. “We vonden het een verrijkende ervaring voor onszelf en onze internen, maar we hanteren nu al een wachtlijst omdat de vraag groter is dan het aantal beschikbare bedden. Het belangrijkste is dat er een correct beeld van het leven op een internaat getoond wordt.” (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier