Vals Facebookprofielen van presentator Xavier Taveirne proberen Radio2-luisteraars op te lichten

Het is de eerste keer dat er een vals profiel van Xavier de ronde gaat. © VRT
Camille Jonckheere

Er gaan enkele valse Facebookprofielen rond van Xavier Taveirne, die sinds kort het programma ‘Winwin’ presenteert op Radio2. Die oplichters doen zich voor als Xavier en delen cadeaus uit of vreemde links die tot phising kunnen leiden. Xavier wil nu op Facebook mensen waarschuwen voor die valse profielen en roept op om ze ook te rapporteren. “Ik zou dat nooit doen. Geloof die persoon vooral niet, maar mij wel. Helaas is het moeilijk om dat verschil te zien.”

Xavier Taveirne uit Oostende is nog maar een kleine twee maand aan de slag als presentator van het nieuwe consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2 of hij heeft al een eigen oplichter aan zijn been. Iemand op Facebook heeft verschillende profielen aangemaakt en doet zich voor als Xavier. Die persoon stuurt de mensen dan een berichtje dat ze iets gewonnen hebben en deelt daarbij vreemde links. Maar die persoon reageert ook met die links, die tot phising kunnen leiden op de Facebookberichten van Radio2 en WinWin.

“De luisteraars kennen me en weten goed genoeg dat ik dat nooit zou doen”, reageert Xavier. “Mij kan je wel geloven, maar ik begrijp dat het niet zo eenvoudig is om het verschil te zien. Ik zou nu even goed als tekst op mijn profielfoto erbij kunnen zetten ‘Ik ben de echte!’. Maar dan zal dat net ook heel vreemd en verdacht lijken.”

Eerste keer

Voor Xavier is het de eerste keer dat mensen een vals profiel van hem gebruiken om anderen op te lichten. “Dit voelt superspeciaal aan”, geeft hij toe. “Mijn eerste gedacht was eigenlijk ‘Zo speciaal of boeiend ben ik nu toch niet?’. Het is niet zo dat ik er erg van geschrokken ben. Ik ga altijd uit van het slechtst mogelijke scenario en overal waar er consumenten zijn, bevinden er zich ook oplichters in de buurt natuurlijk.”

“Met de redactie van Winwin werken we aan een betrouwbaar merk, waar consumenten ook betrouwbaar nieuws kunnen terugvinden. Nu zijn er anderen die daarmee aan de haal gaan. Dat is voor ons een teken zeker dat we goed bezig zijn met WinWin. Als mensen een vals profiel zien, kunnen ze dit best rapporteren. Facebook is een groot en moeilijk bedrijf om dergelijke dingen gedaan te krijgen. Maar ondertussen door het massaal te melden werden de twee betreffende valse profielen offline gehaald.”

“Zo speciaal of boeiend ben ik toch niet dat mensen een vals profiel van mij zouden aanmaken?”

De valse profielen bewijzen nog maar eens het nut van de vele waarschuwingen. “Dit toont dat mensen best twee keer nadenken wanneer ze een bericht krijgen of een link zien. Die oplichter heeft er ons op een bepaalde manier nog eens toe gedwongen om mensen te waarschuwen voor phising, maar ik denk dat we al heel wat mensen het nu doorhebben. Zo had ik op een van de berichten van dat vals profiel een link gezet naar de nieuwsbrief van WinWin en daar reageerden ook mensen op “Pas op, misschien is dat een val”. Dus het heeft wel geholpen”, besluit Xavier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier