Wim Opbrouck wordt hoofdredacteur (voor een week): “Ik heb al een wild plan voor De Krant van West-Vlaanderen”

Wim leidde al zijn eerste redactievergadering ter voorbereiding van ‘zijn’ krant. Zijn ideeën werden alvast met veel enthousiasme ontvangen. © Kristof Pattyn
Phebe Somers

Groot nieuws! De Krant van West-Vlaanderen wordt op 15 oktober De Krant van Wim. Niemand minder dan Wim Opbrouck staat die week aan het roer van onze redactie. De tijdelijke hoofdredacteur had slechts één eis voor hij aan de job begint. “De gazet moet op roze papier gedrukt worden!” Dat het een unieke stuntkrant wordt, is nu al duidelijk…

Moeten we Wim Opbrouck nog voorstellen? De oer-West-Vlaming in één hokje vatten, is bijna onmogelijk. Acteur en presentator, zanger en podiumbeest. Artiest zonder weerga, beir met het hart op de tong. En op zijn al uitgebreide cv mag nu ook hoofdredacteur prijken. “Een hele eer”, vindt Wim. “Eindelijk mag ik zelf bepalen wie en wat er in de krant komt! (lacht) En eerlijk? Ik heb er zin in.”

We gaan eens goed buiten de lijntjes kleuren

Het is voor het eerst dat onze krant een gasthoofdredacteur krijgt, maar de debutant had alvast een opvallende eis. “Ik wou het alleen maar doen als de krant op roze papier gedrukt zou worden. Waarom? Noem het een mild statement voor alles wat anders is, buiten de lijntjes kleurt en niet in een hokje past.”

© Kristof Pattyn

Warme verhalen

Tijdens de eerste redactievergadering werd al snel duidelijk dat Wim een man is met een plan. Zijn visie deed hij met veel enthousiasme uit de doeken bij onze reporters. “De Krant van Wim moet een krant vol warme verhalen zijn. Een krant die een koppelteken is tussen de gemeenschappen en bruggen bouwt. Engagement vind ik hoe langer hoe belangrijker. West-Vlaanderen is in ontwikkeling, West-Vlaanderen is niet meer wit, West-Vlaanderen is veranderd. De wereld rondom ons is niet meer wat ie was. Daar moeten we aandacht voor hebben.”

West-Vlaanderen is veranderd, dat moeten we weergeven in deze krant

Wim wil op 15 oktober dus tonen dat er West-Vlamingen zijn in alle vormen en maten, geuren en kleuren, en elk ook nog eens met hun eigen dialect. “Het wordt een krant van en voor alle West-Vlamingen, van Lisa tot Ahmad. Voor iedereen een herkenbaar gezicht, dat is het doel.”

© Kristof Pattyn

In november vorig jaar werd onze gasthoofdredacteur nog verkozen tot West-Vlaams Ambassadeur, samen met Saghine Lampaert. Met haar wil hij ook absoluut iets doen in zijn krant. “Ik heb al een wild plan, we zullen zien of het lukt.”

Het Dorp van Wim

Een ander wild plan is het staartje dat de krant krijgt, op zaterdag 16 oktober. In de Harelbeekse achtertuin van Wim organiseren we dan een gratis event: het Dorp van Wim. In provinciedomein De Gavers (pas door onze lezers verkozen tot het leukste van de provincie) zullen die dag een hoop workshops en optredens plaatsvinden.

Top of the bill is een show van de band van Wim, De Dolfijntjes. “Ik vind het echt super dat we dit ook kunnen doen. Met de hulp van lokale verenigingen wil ik er een warme dag van maken, in een ongedwongen sfeer. Ik nodig bij deze iedereen uit om te komen en om mijn krant te kopen uiteraard ook.” (lacht)

Ontdek hier het programma van Het Dorp van Wim. De optredens en workshops zijn gratis, maar voor die laatste moet je wel inschrijven.

© Kristof Pattyn

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.