De kustreddingsdienst IKWV wil niet meewerken aan de nieuwe VIER-fictieserie De redders . “Wij vrezen dat een serie met veel actie, het liefdesleven van de redders en alles wat na de uren gebeurt, afbreuk doet aan ons professionalisme”, zegt IKWV-secretaris An Beun.
In het voorjaar beginnen de opnames van De redders , een fictieserie van productiehuis 100.000Volts voor tv-zender VIER. Een pilootaflevering is al gemaakt en kon de intercommunale kustreddingsdienst IKWV allerminst bekoren. “Technisch is het mooi gedaan, maar de inhoud baart ons zorgen. Die strookt niet met onze normen en waarden. We vrezen dat onze redders niet meer zouden worden serieus genomen”, luidt het
“We gaan liever niet mee in een serie met heel veel actie, veel aandacht voor het liefdesleven van de hoofdrolspelers en wat ze na de uren doen”, aldus An Beun. “Dat hebben we aan het productiehuis laten weten. Maar ik neem aan dat zij sowieso doorgaan met opnemen. We wensen hen daarbij ook alle succes, maar wij blijven er neutraal tegenover staan en werken niet mee.”
Grens tussen realiteit en fictie
“Ik keek ik mijn jeugd ook graag naar Baywatch ”, lacht An. “Maar er moet een duidelijke grens zijn tussen wat echt is en niet echt. In de pilootaflevering zat heel veel actie. We begrijpen dat er in een tv-serie een spannend element moet zitten. Er is niets boeiends aan een redder die een half uur naar het water staat te kijken. Maar bij ons is dat wel voor 99 procent de realiteit. We vrezen dat de kijker zal denken dat onze redders niets anders doen dan de hele dag mensen uit het water halen en reanimeren. Maar dat is niet zo.”
In de net vorige zondag gestartte zondagavondserie Beau Séjour op Eén speelt de Marine een centrale rol. En ook al wordt beklemtoond dat de serie deels realiteit is en deels fictie, toch is de Marine erg opgetogen over het resultaat. En de intussen al ruim 20 jaar oude serie Windkracht 10 geeft aan de Luchtmachtbasis Koksijde en de Seaking-helikopters tot op vandaag mythische proporties. Kunnen de IKWV-redders met een serie als De redders ook niet uitgroeien tot helden?
“Ik denk dat je het eerder moet vergelijken met een serie als De buurtpolitie ”, zegt An Beun. “Daar is ook niet één politieagent tevreden mee. Er zijn series die heel nauw aansluiten bij de realiteit, maar bij andere steekt het niet zo nauw. Wij hopen natuurlijk dat de strandredders op een positieve manier naar voren komen in die serie, maar als het tegendeel waar is en wij hebben er aan meegewerkt, dan is er een probleem.”
“Vervelend gevoel”
“We hebben hier lang over gedebatteerd. Maar na de pilootaflevering bleven we met een vervelend gevoel achter. Een serie over de realiteit van ons werk, daar zouden we direct mee akkoord zijn gegaan. Maar er gebeurt te weinig om daar een serie mee te vullen. Wij zijn niet als de brandweer of de politie, waar elke dag iets spannend gebeurt. Dan moet je je toevlucht nemen tot fictie. En wat de redders privé uitspoken, doortrekken naar het werk. Maar dat gaat ons niets aan.”
“Voor de pilootaflevering stelden wij ons materiaal ter beschikking, maar de afspraak was dat de beelden enkel daarvoor gebruikt zouden worden. We zien nu foto’s in de pers verschijnen met de acteurs in onze outfit, weliswaar de logo’s gefotoshopt. Dat was niet de afspraak. We gaan daar niet lastig over doen, maar we werken ook niet mee en beklemtonen dat er een verschil is tussen fictie en realiteit”, besluit An Beun.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier