De IJzerbedevaart heeft er zijn laatste “zomereditie” opzitten. De 86ste bedevaart zal op 11 november plaatsvinden. Hoeveel mensen het druilerige weer uiteindelijk trotseerden, kon de organisatie niet kwijt. “Waarschijnlijk geen duizend meer”, klonk het her en der. En ook de politici waren erg dun bezaaid. Wel nam voor het eerst ook een Waalse delegatie aan de “Vlaams-pacifistische” plechtigheid deel.
Op het terrein voor het kleine podium waren nog enkele tientallen Vlaamse vlaggen te tellen. De tijd dat de IJzertoren nog een trekpleister was voor Vlaams-nationalisten, lijkt ver weg. Bovendien blies de harde kern Vlaams-radicalen op hetzelfde moment verzamelen op de IJzerwake enkele kilometers verderop.
“De mensen van de IJzerwake wilden ons waarschijnlijk nog wat jennen”, reageerde voorzitter Paul De Belder, die meteen verwees naar het einde van de bedevaart in augustus. “We verhuizen ook naar november omdat we het beu zijn om altijd te moeten uitleggen waarin we verschillen. Wij staan voor verdraagzaamheid en actief pluralisme”, aldus De Belder.
Maar net die genuanceerde boodschap speelt de opkomst parten, erkende hij. “Wij brengen een Vlaams verhaal, maar vanuit een Vlaamse optiek, niet vanuit een anti-Belgische of anti-Waalse optiek.” Zo neemt met burgemeester van Antoing Bernard Bauwens voor het eerst een Waalse delegatie deel aan de viering. En ook de familie van de Waalse gesneuvelde Amé Fiévez tekende present.
“Een strijdmeeting is het ook al lang niet meer”, nuanceerde De Belder de beperkte opkomst voorts. “De Vlaamse zaak is niet gestreden, maar we hebben intussen een eigen parlement en een eigen regering, om maar iets te noemen. Het is gewoon een heel andere context.”
Niettemin haalde ook hij nog uit naar “de betonnering van de Franstalige rechten in Vlaams-Brabant” en “de vergrendeling van de Vlaamse meerderheid.” Voor De Belder is het de hoogste tijd voor een confederale structuur met vier partners, twee grote en twee kleine.
Veel politici bereikte hij met die boodschap echter niet, want ook naar hen was het aan de voet van de IJzertoren goed zoeken. N-VA’er Jan Peumans tekende present als parlementsvoorzitter, maar voorts deed slechts een handvol politici – onder wie CD&V’er Michel Doomst en N-VA-fractieleider Kris Van Dijck – nog de moeite om naar Diksmuide af te reizen.
Van Dijck betreurde die “povere” politieke opkomst, al benadrukte hij dat zijn partij toch nog het best vertegenwoordigd leek. “Dat is spijtig, want er was net de wil om de bedevaart open te trekken naar de hele Vlaamse gemeenschap. Dat is duidelijk niet gelukt.”
Partijgenoot en parlementsvoorzitter Peumans noemde het in zijn toespraak dan weer “een goede zaak” dat de IJzerbedevaart verhuist naar 11 november, Wapenstilstand. Hij juicht toe dat de manifestatie “terugkeert naar de bron, met name de herdenking van de doden van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van alle gesneuvelden en slachtoffers van oorlog en geweld”.
Hoe de “vernieuwde” IJzerbedevaart er volgend jaar zal uitzien, staat nog niet vast. Voorzitter De Belder wil alvast uit het vaarwater blijven van de vele plechtigheden rond Wapenstilstand die dag. Vermoedelijk verhuist de bedevaart dus meteen ook naar de namiddag. “En in november zal waarschijnlijk ook een tent wel nodig zijn”, klonk het nog.
(bron: Belga)
Meer vanavond in het nieuws van Focus en WTV, vanaf 18u30.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier