“In de modder zoals de soldaten”

We zien links Karolien en rechts Isabelle. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Isabelle en Karolien uit Ruiselede en Aalter zakten met z’n tweetjes af naar de Palingbeek om hun steentje bij te dragen aan ComingWorldRememberMe. “Opvallend hoeveel vrijwilligers enthousiast gemaakt konden worden rond dit project”, zeggen ze.

Iedere dag kwamen 70 tot 100 vrijwilligers helpen met het plaatsen van de beeldjes. Meestal ging dat om groepen en verenigingen, maar ook particulieren konden zich aanmelden.

Dat deden ook Isabelle Serruys uit Ruiselede en Karolien Bracke uit Aalter. “Toen we er een weekendje op uit trokken naar Nieuwpoort, zagen we dat je zulke beeldjes kon maken in het atelier op de historische site Bommenvrij”, vertelt Isabelle. “Onze dochtertjes hebben dat dan samen gedaan. Ook wij wilden ons steentje bijdragen en schreven ons in om te helpen met de plaatsing van de beeldjes hier in Zillebeke.”

Modderpoel dankzij de regen

“Het is een heel mooi project en we zijn blij dat we er deel van kunnen uitmaken”, pikt Karolien in. “Het is leuk om eens buiten te werken, al konden we wel een betere dag uitgepikt hebben. Deze voormiddag heeft het de hele tijd geregend, waardoor het een modderboel werd. Anderzijds doet het ons ook wel eens stilstaan bij wat die honderdduizenden jonge soldaten hier hebben meegemaakt. Zij kenden vier jaar lang koude en ontbering in de modderige loopgraven, terwijl wij vanavond gezellig aan de kachel kunnen zitten met een tas warme soep.”

Elke dag steken zeventig tot honderd mensen de handen uit de mouwen

“Ik ben aangenaam verrast door de bereidheid van de mensen om hieraan mee te werken”, gaat Isabelle verder. “Elke dag steken zeventig tot honderd mensen de handen uit de mouwen om dit project klaar te krijgen, in weer en wind. Dat zie je toch niet veel meer vandaag.”

Het oercontinent Pangea

Isabelle en Karolien zullen zeker nog eens terugkeren om het uiteindelijke resultaat te bekijken. “Deze zomer zullen we eens langskomen met de kinderen. Tijdens de briefing legden de mensen van vzw Kunst uit wat het idee achter het kunstwerk is. De beeldjes zijn mannetjes die voorovergebogen zitten met hun armen rond hun knieën. Die worden allemaal met hun rug naar het centrale beeld gezet. Dat beeld is een gigantisch ei dat de jeugd vertegenwoordigt. De beeldjes moesten ook binnen bepaalde contouren geplaatst worden en die contouren vormen Pangea, het oercontinent toen alle werelddelen van nu nog aan elkaar vastzaten.”