Eén maakt marathonuitzending rond Wapenstilstand vanop Grote Markt in Ieper

Eén zendt de hele dag live uit vanop de Grote Markt in Ieper. © KW
Redactie KW

De VRT besteedt uitgebreid aandacht aan de 100ste verjaardag van Wapenstilstand. Alle zenders van de openbare omroep zetten deze historische gebeurtenis op diverse manieren in de verf.

De openbare omroep nam de voorbije vier jaar diverse initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. De VRT wil de herdenking van deze historische gebeurtenis op verschillende manieren en op zowat alle tv- en radiozenders in de verf zetten.

“De verhalen van de herdenkingen hebben de kijkers niet onberoerd gelaten”, zei Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT. “Naar onze programma’s rond de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog hebben trouwens veel mensen gekeken.”

Ook het laatste jaar van de herdenking van WO I en Wapenstilstand laat de VRT niet links liggen. “Het is onze plicht om als openbare omroep op een bijzondere manier deze gebeurtenissen te herdenken. Als maatschappij is het belangrijk dat we deze herinnering warm houden”, aldus Lembrechts. “Het is een gigantische uitdaging, maar wel nodig om een complex thema als de Eerste Wereldoorlog bij een groot, breed en divers publiek te brengen“, vulde Stephen Lodewyck, coördinator WO I in de Westhoek, aan.

Acht uur televisie vanuit Ieper

Op 11 november maakt Eén een marathonuitzending rond Wapenstilstand. Eén zendt de hele dag live uit vanop de Grote Markt in Ieper en maakt acht uur televisie. De uitzending, en samenwerking van productiehuis De Chinezen en VRT NWS, start om 10 uur en gaat om 11 uur live naar de plechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Het programma eindigt met een live-uitzending van de speciale uitvoering van The Last Post.

Het Waterfront live op Canvas

Joris Hessels en Dominique Van Malder, bekend van onder meer “Radio Gaga”, zijn de reporters van dienst bij de live uitzending van Het Waterfront, een project dat kadert binnen het GoneWest-initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Canvas zendt het programma op 29 juni live uit. Van Malder en Hessels maken een tocht langs de kust, over een afstand van 21 kilometer van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende. Ze komen intussen langs 6.000 mensen die op een bootje een persoonlijke boodschap schrijven samen met de naam van een slachtoffer uit WO I. Ze gaan ook langs bij vijf performances die een boodschap van hoop verkondigen.

Canvas zendt ook tal van documentairereeksen uit, waaronder ‘De allerlaatste getuigen: Uitzicht op vrede’, ‘Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog’ en ‘Publiek geheim: De raid op Zeebrugge’.

Ook de VRT-radiozenders zetten de herdenking van Wapenstilstand en 100 jaar Groote Oorlog in de kijker. Zo herlanceert Klara de radiodocumentairereeks ‘Opus 14-18’ als podcast. De klassieke zender zendt vanaf midden oktober tot en met 11 november de radioreeks ‘Parijs-Berlijn. Een reis van oorlog naar vrede’ uit, gebaseerd op het boek van Peter Jacobs en Erwin De Decker.

Podcast in het teken van de Groote Oorlog

Radio 1 brengt op 11 november een special uit over de Groote Oorlog en de Wapenstilstand die de oorlogsperiode beëindigde. De zender brengt ook een podcast uit die volledig in het teken staat van de Groote Oorlog. Radio 2 doet net als Canvas verslaggeving rond Het Waterfront. En ook MNM en Studio Brussel besteden in het najaar aandacht aan de herdenkingen.

(Belga)