Zeven dienstenchequebedrijven smelten samen tot Daenens: Brugs succesverhaal wordt grootste werkgever in de poetshulpsector

Ceo Nico Daenens zette twintig jaar geleden zijn eerste stappen in de wereld van de dienstencheques. © VDB
Philippe Verhaest

Zeven van de grootste dienstenchequebedrijven van ons land zeilen voortaan samen onder de eengemaakte merknaam Daenens. Zo’n 100.000 klanten zullen gebruik maken van de diensten van het bedrijf, dat meer dan 16.500 medewerkers telt. Daarmee wordt het de grootste werkgever in de poetshulpsector.

Het gaat om de bedrijven Dienstenaanhuis, Plus Home Services, GreenHouse, Makkie, No Dust, Glax en TS Wallonie. De zeven ondernemingen maakten al langer deel uit van de Group Daenens, nadat ze door diverse overnames onder de vleugels van ceo Nico Daenens werden ondergebracht.

De Bruggeling startte twintig jaar geleden met het dienstenchequebedrijf Dienstenaanhuis toen de overheid het dienstenchequesysteem lanceerde om zwartwerk in de poetssector de wereld uit te helpen.

190 kantoren in heel België

De naamsverandering verandert niks aan de werking, valt te horen. “De vertrouwde huishoudhulpen blijven actief bij hun gezinnen en onze klanten kunnen blijven rekenen op onze service”, stelt Daenens.

Vanuit 190 kantoren, verdeeld over heel België, worden zo’n 100.000 klanten bediend. Vorig jaar was de Group Daenens goed voor een omzet van 308 miljoen euro. Dit jaar wordt een groei van om en bij de 20 procent verwacht.

Politieke moed

Nico Daenens pleit er al even voor om de prijs van de dienstencheques op te trekken. Een plan dat momenteel op tafel ligt bij de Vlaamse formatiegesprekken.

Een broodnodige ingreep, volgens de ceo, want de sector kampt met zorgen. 43,5 procent van alle dienstenchequebedrijven werkte in 2022 met verlies, terwijl de prijs van een cheque al tien jaar dezelfde is.

“Het moment om politieke moed te tonen, is nu”, aldus Daenens. “Door de prijs van de dienstencheque en de fiscale aftrekbaarheid ervan te herzien, kan een werkbaar systeem in het leven geroepen worden dat fair is voor huishoudhulpen, bedrijven, de overheid én de klanten.”

Naast zijn professionele activiteiten is Nico Daenens sinds november 2023 ook voorzitter van voetbalploeg KRC Harelbeke, dat in Tweede Amateur uitkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier