Wie biedt 150.000 euro? Raf uit Hooglede verkoopt F1-wagen… zonder motor

Op de F1-bolide die Raf Zerrouk via Zerros te koop aanbiedt kan vanaf 22 juli geboden worden. © Getty/SBR/Montage KW
Wouter Vander Stricht

Straks wordt het online veilingplatform Zerros van Hoogledenaar Raf Zerrouk gelanceerd en hij pakt meteen uit met een stunt van formaat. Er kan immers geboden worden op een Toro Rosso STR4, een wagen waarin Sébastien Buemi in 2009 het F1-kampioenschap betwistte. “De motor is er uit gehaald, maar alle andere technische snufjes zitten er nog op. En dat maakt het zo uniek natuurlijk. Meestal zorgen F1-teams dat een wagen niet al zijn technische geheimen prijs kan geven…”

Raf Zerrouk huist nu net over de grens in Lichtervelde, de uitvalsbasis van zijn veilinghuis New-Art is een boogscheut verderop op grondgebied Gits. Raf groeide op in Hooglede en werkte ook lang in Roeselare. Hij nam het veilinghuis van Johan Kiggen over en met New-Art richt hij zich vooral op moderne kunst. Ook met zijn veilingplatform Zerros, dat vanaf 15 juli online gaat, richt hij zich in eerst instantie op kunst. “We willen daarmee ook een jong publiek bereiken, mensen die moderne kunst willen kopen. We hebben onder meer werken van Banksy, Andy Warhol, Helmut Newton,… in de aanbieding.”

Uit de Red Bull-stal

Maar de topattractie is geen kunstwerk, maar zowaar een echte F1-bolide. “Door een pandverzilvering is die in handen gekomen van een Antwerpenaar die nu aan ons gevraagd heeft om die te veilen.”

Met Zerros wil Raf Zerrouk, die door zijn vriendin Tine wordt geruggesteund, vooral moderne kunst verkopen. Maar het is een F1-bolide die de aandacht trekt bij de lancering van het platform. (gf)
Met Zerros wil Raf Zerrouk, die door zijn vriendin Tine wordt geruggesteund, vooral moderne kunst verkopen. Maar het is een F1-bolide die de aandacht trekt bij de lancering van het platform. (gf)

“Mits het plaatsen van een motor kun je met deze wagen eigenlijk meteen het circuit op”

Het gaat om Toro Rosso STR4 uit 2009. De wagen reed voor Scuderia Toro Roso -Italiaans voor ‘Renstal Red Bull’ – mee in het F1-kampioenschap met de Zwitser Sébastien Buemi achter het stuur. “Er wordt momenteel nog een gelijkaardige wagen uit 2016 te koop aangeboden, maar het verschil bij ons zit er in dat alle technologie er nog in steekt. Behalve de Ferrarimotor, die ontbreekt. Maar in feite kun je – mits het plaatsen van een motor – meteen weer het circuit op. Het gaat om een eenzitter met de Red Bull-technologie aan boord. Ook de Bridgestone-banden maken onderdeel uit van de wagen die volledig uit composiet-materiaal in geconstrueerd.”

Startbod op 150.000 euro

Aan interesse ontbreekt het alvast niet. “We vermoeden dat ook verzamelaars tuk zullen zijn op de wagen. Vanaf 15 juli vind je alle info op onze site, van 22 tot 29 juli kan geboden worden. Het startbod bedraagt 150.000 euro. En van 23 tot 28 juli kun je hem ook gaan bekijken in Antwerpen. Alle info over die kijkdagen vind je op onze website. Er is ondertussen al veel interesse uit Italië, maar uiteraard gaat deze verkoop wereldwijd en weet je nooit op voorhand wie het hoogste bod zal uitbrengen. Voor ons is dit met Zerros alvast een mooie binnenkomer. Maar we hebben nog wat mooie zaken in petto, maar daarover kan ik pas later meer uitweiden.”

www.zerros.be komt vanaf 15 juli online, registreren lukt nu al. Bieden op de F1-bolide zal kunnen vanaf 22 juli.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier