West-Vlaamse hobbyserres en tuinkamers veroveren Europa

Lieven Develtere van ACD: “Mensen beschouwen onze serres als een verlengstuk van hun woning.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Het gaat hard voor ACD, het bedrijf achter de kwaliteitsvolle glazen hobbyserres en tuinkamers die stuk voor stuk in Roeselare vervaardigd worden. Sinds de start in 1986 kon jaarlijks een bestendige groei opgetekend worden, nu gaat het harder dan ooit te voren. Na de thuismarkten in de Benelux en Frankrijk gaat nu ook de rest van het continent voor de bijl. “Onze missie? Mensen de kans geven om met onze stijlvolle tuinproducten de planeet een stukje groener te maken.”

Het verhaal van ACD – wat staat voor Aluminium Constructie Develtere – start in 1986. Cristof en Lieven als zonen van destijds bekende Roeselaarse chauffagist Gustaaf Develtere en nu ook kleinzoon Willem staan samen aan het roer van van het bedrijf. “Het was onze vader Gustaaf die de weg plaveide”, zegt Lieven. “Eigenlijk kan je stellen dat onze papa er mee voor gezorgd heeft dat hobbyserres anno 2021 mateloos populair zijn.”

Synoniem met kwaliteit

35 jaar na de start is ACD uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen onderneming met 45 werknemers in dienst, duizend externe verdeelpunten over Europa, gecertificeerde monteurs en een omzet die de laatste jaren zijn gelijke niet meer kent. “Onze grote sterkte is dat we alles hier in onze Roeselaarse fabriek, waar ook een grote showroom te vinden is, vervaardigen. Elke serre is op en top Roeselaars en telkens gemaakt met veel aandacht voor de eindgebruiker.”

De werkwijze om met externe verdeelpunten te werken, legde het bedrijf geen windeieren. In België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk is ACD onbetwist marktleider wanneer het over glazen serres en tuinkamers gaat. “Het mooiste compliment is dat mensen onze naam bijna automatisch aan een serre koppelen. Dat toont aan dat we topwerk leveren.”

De tijd dat een serre louter werd gezien als een plek om groenten in te kweken, ligt al even achter ons, zegt Lieven. “Mensen beschouwen onze serres – die we ondertussen in tal van maten en modellen aanbieden – als een verlengstuk van hun woning. Ze gebruiken hun serre als tuinkamer om tijdens de herfst- en wintermaanden in een warme omgeving te genieten van de zon en een kop koffie. Er worden ook bloemen en kruiden in gekweekt, net als druiven en cactussen… Onze serres bieden tal van mogelijkheden. We spelen steeds meer in op beleving en zien dat de vraag naar leuke urbanistische concepten alleen maar toeneemt. Zo is er een restaurant in Brussel dat op haar dak zes van onze serres gebruikt als eetkamer. Schitterend, toch? En ook op het dak van het stadhuis van Parijs prijkt een van onze concepten.”

Duurzaamheid

Ook het ecologische aspect speelt een steeds grotere rol. “We staan met z’n allen voor zeer grote globale uitdagingen: onze ecologische voetafdruk, kwaliteitsvolle voeding dicht bij huis voorzien, de klimaatverandering… Onze serres kunnen daar een antwoord op bieden. Je kan je groenten letterlijk aan je achterdeur telen, je houdt de voedselketen erg kort en je draagt zo bij tot een gezonde en duurzame wereld. Onze missie is om mensen de kans te geven om met onze producten de planeet een stukje groener te helpen maken.”

Daarnaast ziet Lieven dat er de afgelopen vijf jaar steeds meer naar de natuur teruggegrepen wordt. “Duurzaamheid is hét codewoord bij ons. We produceren onze serre op een ecologisch verantwoorde manier en merken dat ons doelpubliek steeds breder wordt. Wij maken serres – en ondertussen ook carports en terrasoverkappingen – voor mensen van 9 tot 99 jaar.”

Tot in IJsland

De ACD-aanpak slaat stilaan ook in de rest van Europa aan. “Scandinavië is een duidelijke groeimarkt”, poneert Lieven. “Vorige week nog verkochten we een container serres voor IJslandse bodem. Er zijn heel weinig constructeurs van glazen serres en de afgelopen 35 jaar hebben we een mooie reputatie opgebouwd. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Ook Duitsland, Zwitserland en de Baltische staten vinden steeds meer de weg naar ACD, net als Oost-Europa. “In landen als Tsjechië, Hongarije en Bulgarije zien we de interesse alleen maar toenemen. Bij ons is een serre een democratisch betaalbaar product en heeft iedereen de kans om een concept op maat van zijn of haar budget te plaatsen, daar wordt het meer als een luxeproduct gezien. Die markt willen we de komende jaren verder uitdiepen, maar ook in Portugal, Spanje en Italië kennen ze ons al.”

Vandaag rollen er jaarlijks vele duizenden serres van de spreekwoordelijke band bij ACD in Roeselare. “De huidige situatie willen we consolideren en de komende jaren verder rustig groeien. Onze vader Gustaaf zei ooit dat hij klanten vooral gelukkig wilde maken, die visie vormt nog steeds de kern van onze zaak. Wie een ACD-serre laat plaatsen, doet niet alleen zichzelf een plezier, maar geeft ook onze planeet een duwtje in de goeie richting.”