“Twee jaar geleden kwam ik hier toe met een kapotgeschoten auto”: Oekraïense vluchteling Serhii (52) uit Heule krijgt ministerieel bezoek op de werkvloer in Desselgem

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V), Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), Waregems schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie (CD&V) en mensen van Matching Talent en uit de sector. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) bezocht samen met Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere en andere notabelen de Desselgemse zwembadbouwer PPC Pools. Het bezoek kaderde in het Matching Talent-project, dat Oekraïense vluchtelingen helpt integreren op de werkvloer. De 52-jarige Serhii Solod gaf er als schoolvoorbeeld uitleg over zijn nieuwe job. “Ik wil hier blijven, mijn thuisstad is volledig verwoest”, vertelt hij.

Zaterdag is het twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. De weken en maanden nadien vonden miljoenen vluchtelingen onderdak in diverse delen van Europa. Ook België ving duizenden oorlogsslachtoffers op. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) schreef in maart 2022 een addendum uit voor sectoren die Oekraïense vluchtelingen willen activeren voor de arbeidsmarkt.

Industriesectoren, PlastIQ en Co-valent (kunststoffen en chemie), Woodwize (hout), Alimento (voeding) en Cobot (textiel) bundelden hun krachten in het project ‘Matching Talent.’ Dat project zoekt een match tussen vacatures en Oekraïners, en biedt opleidingen en workshops aan. Met ‘Bystro Nederlands’ worden de vluchtelingen ook gekoppeld aan lokale vrijwilligers om de taal te leren.

Tournevis?

“Want taal is de grootste drempel in de zoektocht naar werk”, vertelt coördinator Pieter Remmerie. “We waren verrast door het aantal hoogopgeleide profielen onder de Oekraïners, maar zonder kennis van Nederlands, Engels of Frans is het vinden van een job in Vlaanderen zeer moeilijk.”

De lokale Bystro-vrijwilligers leren hen ook een mondje dialect. “Niet onbelangrijk, want je kan het woord ‘schroevendraaier’ leren, maar op de werkvloer spreken de collega’s plots over een ‘tournevis’.”

Matching Talent bereikte al 250 Oekraïners. “Niet iedereen volgt het volledige traject om in de industrie terecht te komen, anderen kiezen bijvoorbeeld voor een job in de zorgsector. Zo’n honderd mensen begeleiden we intensief. De helft daarvan werkt ondertussen vast, de anderen voltooien binnenkort hun opleidingstraject.”

Stad volledig verwoest

Een schoolvoorbeeld van Matching Talent is Serhii Solod. De 52-jarige Oekraïner werkte dertig jaar lang als sportcoach in zijn thuisstad Severodonesk, onderdeel van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. “Ik ben op 5 mei 2022 naar België vertrokken om mijn familie van de oorlog te redden”, zegt hij. “We kwamen hier toe met een kapotgeschoten auto, die bijna volledig vernield werd door de zware bommen.”

Sinds een jaar woont hij met zijn gezin in Heule, bij Kortrijk. Werken doet hij al negen maanden bij zwembadbouwer PPC Pools in de Waregemse deelgemeente Desselgem. “Ik kreeg een basisopleiding Nederlands via PlastIQ en VDAB, nadien heb ik hier een nieuwe job gevonden.”

Aan terugkeren denkt hij niet. “Ik wil hier blijven werken en wonen. Ik kan trouwens niet meer terug, mijn stad is volledig verwoest en bezet door het Russische leger”, zucht Serhii, terwijl hij beelden toont van de ravage in Severodonesk.

“Kansen geven”

“Hij is absoluut een meerwaarde voor ons bedrijf”, reageren zaakvoerders Denis Dierickx en Wim Devreese. “Op de jobdag was hij enorm gemotiveerd om te werken, en hij staat erop dat we Nederlands met hem praten. Op korte tijd leerde hij enorm veel bij.”

Ook minister Brouns uitte zijn appreciatie. “Het verhaal van Serhii is een voorbeeld voor Vlaanderen en ver daarbuiten. Een verhaal van integratie en enorme wilskracht. Opnieuw beginnen in een ander land en in een vreemde taal verdient bijzonder veel respect. In deze regio zijn er veel meer vacatures dan werklozen, dit project helpt om die gaten op te vullen.”

Serhii vroeg de minister hoe de toekomst eruitziet voor de vluchtelingen. “Ik vermoed dat de helft hier zeker blijft wonen, daarom is het belangrijk dat ze werk vinden. Iemand die wil werken en bijdraagt aan onze samenleving verdient alle kansen en is meer dan welkom”, besluit de minister.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier