Start-up Sixie laat geen gepensioneerd talent verloren gaan: “Veel 60+’ers hebben nog passie en ambitie”
Drie politici die elkaar naast de politiek vonden: zo omschrijven Axel Ronse (N-VA), Pieter Marechal (CD&V) en Elisabeth Meuleman (Groen) zichzelf. Om een antwoord te bieden aan de wens van gepensioneerden om hun kennis en expertise niet in de vergeetput te stoppen, richten ze samen het talent placement agency Sixie op.
Een uitzendkantoor willen de oprichter het zelf liever niet noemen, omdat die term de lading niet helemaal dekt. Hun werking is naar eigen zeggen nogal uniek. 60-plussers die na hun loopbaan toch nog zin hebben om hun handen uit de mouwen te steken kunnen zich aanmelden op de website van Sixie . Ze beslissen zelf wat ze willen doen en hoeveel ze willen werken.
Na een heel persoonlijk en diepgaand gesprek gaan wij op zoek naar een gepaste tijdelijke opdracht in het werkveld. Dat kan op uitzendbasis, maar ook als freelancer. Het bedrijf betaalt dan een vooraf overeengekomen dagfee. “Wij fungeren eigenlijk als matchmaker”, zegt Pieter Marechal. De gesprekken gaan door bij de geïnteresseerden thuis, op verplaatsing in hun eigen buurt, of op een door Accent beschikbaar gesteld kantoor. “We merken dat er echt vraag is naar die persoonlijke aanpak”, vult Axel aan.
Zinvolle invulling
Gepensioneerden die uit passie terugkeren naar het werkveld is niet nieuw, zo staan er tegenwoordig steeds vaker oud-leerkrachten terug voor de klas . Gepensioneerden mogen volgens de wet onbeperkt bijverdienen, maar een praktisch kader ontbreekt. Terwijl de vraag blijkbaar heel groot is. “De sixies , zoals wij ze graag noemen, bezitten talent, kennis, expertise en een netwerk van onschatbare waarde. Na de pensioenleeftijd wordt verwacht dat ze hun tijd op een andere manier beginnen invullen. Maar wat als ze dat niet willen? Ik merk dat sterk op bij mijn moeder, die tot die generatie behoort. Ze had het gevoel niet meer mee te tellen”, vertelt Axel Ronse.
De drie politici staan in voor 50 procent van de aandelen, de andere helft is in handen van het uitzendkantoor Accent. In eerste instantie gaan Axel, Pieter en Elisabeth de processen van dichtbij opvolgen. Dat wil zeggen dat ze zelf de gesprekken zullen voeren, prospectie doen bij bedrijven, maar op lange termijn laten ze dit over aan de professionals van Accent. Zij hebben trouwens al een dienst die zich specifiek focust op het tewerkstellen van 50+’ers. “Maar de aanpak is volledig verschillend. Ons doelpubliek verwacht een opdracht op maat, geen duurzame tewerkstelling”, klinkt het bij Sixie.
Het concept van deze start-up is niet nieuw. Het Waregemse bedrijf Nestor richtte in 2016 als eerste een uitzendkantoor voor 50-plussers en gepensioneerden op. Zien zij Sixie als een onwelkome concurrent? “Totaal niet,” drukt Nicolas Moerman, medeoprichter van Nestor, ons op het hart, “we zien hen eerder als een goede aanvulling op de markt. De vergrijzing is vooral in West-Vlaanderen een ontegensprekelijk feit, en er blijven vacaturen openstaan in bijna alle sectoren. We zijn eigenlijk zelfs blij dat we er nu niet meer alleen voor staan. Daarnaast is onze werking verschillend: wij richten ons vooral op mensen die een langdurig engagement willen aangaan op interimbasis.”
Antwoord op de vergrijzing
Dat er steeds meer vacatures niet ingevuld geraken, is een gekend probleem in Vlaanderen, maar vooral in onze provincie. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijk voor jonge starters om een vast contract in de wacht te slepen, deels omdat bedrijven vaak hoge eisen hebben op vlak van werkervaring. We vroegen Axel of zij met ‘hun’ sixies niet nóg meer in het vaarwater van de pas afgestudeerden zullen komen.
“Een heel terechte vraag, maar ik ben er 100% van overtuigd dat dat niet het geval zal zijn. Mijn hart bloedt als ik hoor dat bedrijven in onze regio niet kunnen groeien omdat ze de juiste mensen niet vinden. De ervaring van de gepensioneerde kan hiervoor de oplossing bieden en bedrijven helpen om groei te realiseren. Op die manier worden opnieuw jobs gecreëerd voor de jongere generaties. De 60-plussers vormen geen langetermijnoplossing, om het zo te zeggen. Maar ze kunnen wel de nieuwe actieve bevolking coachen en kennis doorgeven, dat is net wat onze werking zo uniek maakt”, aldus Axel.
Onze doelgroep zal geen jobs afsnoepen van de jongere generaties, daar ben ik 100% zeker van
Voorlopig richt de jonge onderneming z’n pijlen vooral op de thuisbasis van de bezielers: Axel is schepen in Kortrijk, Pieter in Brugge en Elisabeth zetelt in de gemeenteraad in Oudenaarde. De focus zal dus eerst liggen op West- en Oost-Vlaanderen, daarna willen ze graag uitbreiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier