Pol Deturck nieuwe voorzitter Ondernemers voor Ondernemers: “Afrika wordt heel belangrijk voor Europa”
Pol Deturck (61) is sedert deze week voorzitter bij Ondernemers voor Ondernemers, een organisatie die bedrijfsleiders in Afrika coacht en hen ook steun biedt via leningen. De Bellegemnaar, die tot voor kort actief was als CEO bij Beaulieu International Group (B.I.G.), ziet het helemaal zitten. “Afrika wordt heel belangrijk voor Europa”, zegt hij.
Het zag er aanvankelijk naar uit dat Pol Deturck carrière zou maken als wetenschapper en onderzoeker in het zog van zijn universitaire opleiding als bio-ingenieur en het doctoraat dat hij daarna wist te behalen. Maar het kan verkeren… Inmiddels is hij uitgegroeid tot een ervaren speler in het ondernemerswereldje en kan hij terugblikken op leidende functies bij onder meer het internationaal voedingsbedrijf Vandemoortele en bij de Tessenderlo Group, actief in de chemische sector. Drie jaar geleden nam de Bellegemnaar dan het roer over bij B.I.G, wereldspeler op de markt van vloer- en materiaaloplossingen. We spreken af in de hoofdvestiging aan de Kalkhoevestraat 16 in Waregem.
Je bent nu voorzitter van Ondernemers voor Ondernemers (OVO), mij onbekend. Wat doet die organisatie precies?
“OVO versterkt het ondernemerschap in Afrika via coaching en toegang tot betaalbare leningen. We sturen daar mensen naartoe met ervaring in het bedrijfsleven zodat zij jonge Afrikanen kunnen helpen bij hun eerste stappen als bedrijfsleider. We beschikken over een 140-tal vrijwilligers die vooral startende ondernemingen begeleiden. Samen met ons management en de vrijwilligers zoeken we in ons land bedrijven en investeerders die bereid zijn via leningen of giften die starters financieel te ondersteunen.”
Het lijkt bijna modern missioneringswerk, decennia nadat vele duizenden priesters en kloosterzusters naar Afrika trokken.
“Ja, maar wij gaan niet op een paternalistische manier te werk, zoals een autoritaire vader tegenover zijn kinderen. De Afrikanen zouden dat ook niet meer pikken. Westerlingen die vanuit een houding van superioriteit hulp gaan aanbieden, daar hebben ze het mee gehad. Daarom staan ze nu vaak ook meer open voor de Chinezen of zelfs voor de Russen, omdat die op een andere manier met de Afrikanen omgaan.”
Is het makkelijk om voor dergelijke projecten steun te krijgen bij bedrijven in ons land?
“Er zijn er overal waar we kunnen aankloppen. In West-Vlaanderen is dat onder meer bij textielbedrijf Sioen in Ardooie en bij Roularta in Roeselare (uitgever van onder meer deze krant, red). Overigens kunnen ook bedrijven van bij ons hun voordeel halen bij onze aanwezigheid in Afrika. Zo zijn er daar veel mogelijkheden om zonnepanelen te leggen die ook voor ons van nut kunnen zijn. Ook komen er de volgende decennia 800 miljoen Afrikanen op de arbeidsmarkt die we in ons land goed zullen kunnen gebruiken met het stijgende tekort aan arbeidskrachten hier.”
“Er komen 800 miljoen Afrikanen op de arbeidsmarkt”
Je bent drie jaar CEO geweest van Beaulieu International Group. Hoe kijk je daarop terug?
“De covid-periode was goed voor ons omdat iedereen aan het renoveren sloeg, maar ondertussen zijn de marktomstandigheden door de hoge inflatie en bijhorende onzekerheid minder goed. Uiteindelijk gaat B.I.G. hier sterker uitkomen. Persoonlijk ben ik tevreden over mijn periode hier. Zo hebben we ons roadplan 2030 kunnen invoeren. Dat houdt in dat B.I.G. er tegen 2030 – via innovatie en digitalisering – moet in slagen om volgens de principes van de circulaire economie te werken. Het bedrijf gaat dan geen negatieve impact meer hebben op de omgeving.”
Je pleit al lang voor duurzaam ondernemerschap. Pas de laatste jaren wordt dat idee vrij algemeen omarmd. Tevreden?
“Ja, maar het is ook wel van het grootste belang dat daar een kentering in is gekomen. We hebben maar één aardbol en ook onze (klein)kinderen moeten er kunnen op leven. Bovendien zijn circulaire bedrijven ook goed voor hun klanten, werknemers en aandeelhouders.”
Je hebt een mooi parcours gelopen als ondernemer. Welke eigenschap moet de man hebben die aan de touwtjes trekt?
“Een goed CEO moet een teamspeler zijn die zorgt dat de beste ideeën worden uitgevoerd. Ik spiegel me daarom graag aan de Japanse stijl waar ondernemers geen vedettestatus hebben. Het team komt daar voor alles. Ik heb het niet zo voor CEO’s die een personencultus rond zich cultiveren. Iemand als Elon Musk is daar een goed voorbeeld van.”
Op welke plek in Kortrijk vind je ontspanning?
“Ik ga graag wandelen in de natuur en dat kan perfect in Bellegem, waar ik woon. Ik heb al talloze keren het Argendaalpad afgestapt, tussen de velden en bossen. Het brengt me tot rust en laat me toe om verder na te denken over alles waar ik mee bezig ben.”
Info: www.ovo.be
BIO POL DETURCK
Privé: Pol Deturck (61) is getrouwd met Ingrid Dewit (61). Ze hebben samen drie kinderen: Annabelle (32), Stijn (29) en Daan (28). Ze wonen in de Aubettestraat in Bellegem.
Studies/Loopbaan: Pol is bio-ingenieur van opleiding en heeft ook een doctoraat op zak. Hij was twaalf jaar actief als onderzoeker in Vietnam en Sri Lanka. Hij stapte daarna in het bedrijfsleven. Hij was tot voor kort actief als CEO bij Beaulieu International Group.
Wat is OVO? Pol is nu voorzitter van deze organisatie met een 140-tal vrijwilligers. Bedoeling is het ondernemerschap in Afrika te versterken. De maatschappelijke zetel is in Leuven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier