Overeenkomsten tussen Stad Kortrijk en VDAB zorgen voor gebakkelei
Een uitspraak van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) beroerde afgelopen week de gemoederen in Kortrijk. Volksvertegenwoordiger en Kortrijkse schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) wilde immers weten of ze achter het idee van een VDAB crisiscentrum stond. “De stad Kortrijk heeft niet eens een gewone samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Ik vind dat echt een gemiste kans”, reageerde de minister. Nochtans lopen er in Kortrijk wel degelijk verschillende overeenkomsten met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.
Het was N-VA die eerst in de Kortrijkse gemeenteraad en niet veel later in het Vlaams Parlement de kat de bel aanbond. Axel Ronse liet er geen twijfel over bestaan dat de huidige crisis voor een golf van ontslagen zal zorgen. “Dat betekent helaas een economisch bloedbad in elke gemeente of stad”, klonk het.
“Op Vlaams niveau zijn we ons goed aan het voorbereiden. Maar als schepen merk ik toch dat er op lokaal niveau, minstens in de centrumsteden, een soort van crisiscel met VDAB zou moeten komen, naar analogie met de vaccinatiecentra. Het college zou dan informatie krijgen enzovoort. Minister, hoe staat u tegenover dat idee?”, vroeg de schepen zich af.
Arbeidsmarkt in brand
“Ik wil zeggen dat ik het met uw uitgangspunt eens ben. De arbeidsmarkt staat in brand, al vele maanden. Gelukkig zijn er maatregelen om mensen te beschermen zoals tijdelijke werkloosheid”, reageert de minister.
“Er is wel iets wat me verbaast. U hebt het over een crisiscentrum, maar de stad Kortrijk heeft nog geen samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Ik vind dat echt een gemiste kans. Er zijn er in 2020 zes afgesloten; dat is te weinig. Laat ons nu alstublieft eerst en vooral werk maken van die samenwerkingsovereenkomst. Dat is van belang en daar kan, zoals u zelf zegt, een alerte samenwerking tussen stad en VDAB in worden opgenomen. Er zijn redenen waarom die er nog niet is. Ik ben vriendelijk en we gaan het oplossen.”
Wel overeenkomsten
Een uitspraak waar vooral de Kortrijkse schepen van Werk en Activering Philippe De Coene (SP.A) even de wenkbrauwen bij fronste. “Ik begrijp inderdaad de commotie niet zo goed. We hebben immers al jaren niet één, maar meerdere overeenkomsten tussen Stad Kortrijk, OCMW Kortrijk en de VDAB.
Sommigen zijn heel specifiek om bepaalde mensen te activeren. Denk maar aan sociaal restaurant Vork, waar mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een aan horeca gerelateerde opleiding kunnen krijgen.”
Zeer diverse groep
Een crisiscentrum van VDAB is er evenwel nog niet. “Maar die bal ligt in het kamp van VDAB”, aldus De Coene. “Niet dat ik daar weigerachtig tegenover sta, maar we moeten natuurlijk realistisch blijven. Een aparte afdeling bij VDAB gaat niet alle mensen die hun werk verliezen door corona, aan een nieuwe job helpen. Dat is immers een zeer diverse groep.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier