Krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt wordt nijpend: voor elke vacature amper twee werkzoekenden
De krapte op de arbeidsmarkt remt de mobiliteit tussen provincies af. Dat zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van N-VA-parlementslid Axel Ronse. Unizo West-Vlaanderen had opgeroepen om meer werknemers uit andere provincies te rekruteren, maar omdat het overal zoeken is om vacatures ingevuld te krijgen, ligt dat moeilijk. In West-Vlaanderen is de arbeidskrapte trouwens het grootst: voor elke vacature zijn er slechts 2,18 werkzoekenden.
In de zoektocht naar nieuwe personeelsleden om de vele vacatures in te vullen, kijken West-Vlaamse bedrijven buiten de provinciegrenzen. Ook Unizo West-Vlaanderen riep recent op om werknemers uit andere provincies naar hier te halen. In West-Vlaanderen is de krapte op de arbeidsmarkt het hoogst van alle Vlaamse provincies: voor elke openstaande vacature zijn er amper 2,18 werkzoekenden. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).
Overal in Vlaanderen
Ook in de provincie Oost-Vlaanderen is er een hoge arbeidskrapte: daar zijn er 3,10 werkzoekenden per vacature. In Limburg gaat het om 3,26, in Vlaams Brabant 3,89 en in Antwerpen om 4,10 werkzoekenden per open plaats. Bovendien blijft het aantal vacatures toenemen – meer dan 326.000 voor heel Vlaanderen tussen oktober vorig jaar en september 2021 – terwijl er gemiddeld zo’n 158.000 werkzoekenden zonder werk in bemiddeling izjn ingeschreven bij de VDAB.
Maar net omdat de arbeidskrapte zich in heel Vlaanderen manifesteert, wordt de mobiliteit tussen provincies voor werk afgeremd, zo beklemtoont de minister. Bijna 87 van de loontrekkenden tussen 15 en 64 jaar die in West-Vlaanderen wonen, werken er ook effectief. Vanuit andere provincies komen slechts een beperkt aantal werknemers: 5,9 procent van wie werkt in onze provincie komt uit Oost-Vlaanderen, 1,5 procent uit Henegouwen en vanuit de andere provincies zijn de pendelaars telkens beperkt tot minder dan 1 procent.
Rijbewijsprojecten
De Vlaamse regering plant daarom verschillende inspanningen om tegemoet te komen aan de mobiliteitsuitdagingen bij de invulling van openstaande vacatures. In het kader van het Alle Hens aan Dek-plan lanceert minister Crevits een project om werkzoekenden voor te bereiden op het behalen van hun rijbewijs. “Zo kunnen ze deelnemen aan opliedingen waarvoor een rijbewijs nodig is en kunnen ze zich ook makkelijker verplaatsen naar een sollicitatie en concrete werkplek iets verder van huis.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier