Voorzitter Jelle Rutsaert (29) van Unizo Ruiselede blikt vooruit naar verkiezingen: “We blijven hameren op meer overleg”

UNIZO-voorzitter Jelle Rutsaert: “Economish klimaat wordt moeilijker” © GG
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Unizo Ruiselede beschikt met Jelle Rutsaert (29) over een wel erg jonge voorzitter. “Ik was zelf verrast van de keuze, want ik zit nog maar twee jaar in het bestuur”, zegt Rutsaert. Voor ons blikt hij even vooruit naar de verkiezingen van oktober. “We zijn van plan binnen enkele maanden opnieuw een verkiezingsdebat te organiseren”, laat hij weten.

Jelle Rutsaert van het gelijknamige immo-kantoor moet niet lang nadenken over welke thema’s de komende verkiezingen zullen domineren. “De fusie met Wingene wordt ongetwijfeld hét belangrijkste thema”, stelt Rutsaert. “Als ondernemer snap ik wel dat je een dorp met amper 5.000 inwoners niet even doeltreffend en daadkrachtig kan besturen als grotere steden en gemeenten. Over de manier waarop een en ander gebeurd is, daar kun je je uiteraard veel vragen bij stellen.”

“Ook voor ons, als Unizo-organisatie, viel het bericht van de fusie als een complete verrassing. De voorbije twee jaar is ons nooit om enig advies gevraagd. De fusie aankondigen en daarna voluit om advies vragen, is toch de omgekeerde manier van werken. Op de lange termijn zullen de voordelen wel duidelijk worden, al is het dan maar de vraag of dit geen tussenstap wordt naar nog meer en nog groter.”

Tegemoetkoming

Voor de komende jaren hamert Unizo Ruiselede op meer overleg, meer verkeersveiligheid en meer digitale mogelijkheden. Wingene staat op dat vlak blijkbaar iets sterker dan Ruiselede. De nieuwe KMO-zone die zich de laatste jaren ontwikkeld heeft, vindt de Unizo-voorzitter een positieve zaak. “Hopelijk komt er ook snel meer duidelijkheid over de plannen rond een extra KMO-zone in de buurt”, aldus Jelle. Over de nieuwe straatnamen maakt hij zich zorgen. “Die beslissingen worden boven de hoofden van ondernemingen en kleinhandel genomen, maar die hebben wel een financiële impact op ons. We hopen dat daar vanwege het gemeentebestuur binnenkort toch een tegemoetkoming zal tegenover staan.”

“Unizo organiseert dit jaar opnieuw een verkiezingsdebat”

Unizo is een van de weinige organisaties die zich zowel in Wingene als Ruiselede positief toonden om na de fusie samen te werken. In januari is er trouwens onderling overleg geweest. “We hebben over veel zaken gelijklopende meningen en visies, dus is het zeker mogelijk aan een gezamenlijk evenement te werken”, aldus Rutsaert. “We gaan trouwens dit jaar een verkiezingsdebat organiseren, maar de definitieve datum staat nog niet vast.”

Papierwerk

Unizo’s zusterorganisatie Voka (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) somde onlangs nog enkele bijzondere pijnpunten op waarmee ondernemingen te kampen hebben: een slechter economisch klimaat, de loonhandicap, de overregulering van een stugge overheid en de vrees voor een collectieve verarming, waarbij de middenklasse de factuur moet betalen. “Het economisch klimaat is inderdaad moeilijker geworden”, beaamt Rutsaert.

“Administratief worden we met steeds meer papierwerk om de oren geslagen en vooral sectoren die hoge investeringen vragen – zoals de bouw – hebben het extra moeilijk. Vandaar dat er minder risico’s genomen worden en zaakvoerders zich meer behoudend opstellen. Bedrijven die kunnen terugvallen op een grotere geografische schaal zitten hier in de regio nog goed. Maar voor de kleinhandel is het extra zwaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier