Vijfde generatie Vandewoude verzekert de toekomst op nieuwe locatie in Veurne

Ignace, Bruno, Vic, Armin, Julie en Marie Vandewoude.©Myriam Van den Putte
Ignace, Bruno, Vic, Armin, Julie en Marie Vandewoude.©Myriam Van den Putte
Redactie KW

De vijfde generatie Vandewoude zet de familietraditie verder die zo’n 150 jaar geleden begon. Door te innoveren en te investeren in de toekomst evolueerde het bedrijf van mouterij en brouwerij tot een hedendaagse drankenhandel. Toen de zaak in Pervijze uit haar voegen barstte, werd uitgekeken naar een nieuwe stek. Sinds maart 2020 vind je hen op de Veurnse Monnikenhoek.

Een jaar geleden opende de familie Vandewoude de deuren van de nieuwe zaak op het bedrijventerrein Monnikenhoek. Corona zette even een domper op de start, maar de ondernemende familie hield altijd haar doel voor ogen: investeren in de toekomst. “Op een bepaald moment moet je een keuze maken”, zegt Ignace Vandewoude. “Je kunt niet ter plaatse blijven trappelen en met onze West-Vlaamse mentaliteit moet het vooruitgaan. Je moet de markt en de trends op de voet volgen, je moet flexibel zijn en soms ingrijpende beslissingen nemen. We hebben tegenslagen en oorlogen overwonnen, we zullen de coronacrisis ook wel de baas kunnen.”

“Ons verhaal start bij Joannes-Baptiste Vandewoude die in 1878 de herberg-bierbrouwerij Den Hert overnam van zijn schoonouders”, schetst Ignace. “Hij stierf echter op zijn 56ste en liet zijn vrouw Rosalia-Ludovica Comeyne en zeven kinderen achter. Zij hebben vervolgens het levenswerk van hun vader voortgezet. In 1906 investeerden ze in een bedrijfsmouterij.”

“Victor, de jongste van het gezin, kocht in 1913 brouwerij De Dry Schichten in de Brouwerijstraat in Pervijze en koos voor een nieuwe toekomst in een ruimere brouwerij. De productie van tonnenbier werd opgetrokken, maar tijdens WO I werden mouterij en brouwerij vernield. De brouwerij werd heropgebouwd en de productie startte weer op in 1922.”

“Brouwerij De Dry Schichten ging mee met zijn tijd en schakelde over op flessenbier. Tafelbier blond en bruin en Mars (blond) waren de hoge gistingsbieren die toen voor WO II met paard en kar aan de man gebracht werden. Mijn vader, André Vandewoude, kwam als derde generatie in de brouwersfamilie. In 1950-1951 werd verder geïnvesteerd in de productie van lage gistingsbieren. ‘Pilsen’ en ‘Baviere’ werden gelanceerd”, weet Ignace.

“Door de concurrentie met de grote brouwerijen werd in 1955 gestopt met brouwen. De roerstokken werden definitief opzij geschoven en de basis werd gelegd voor een echte drankenhandel. Mijn broer Vic en ikzelf kwamen in de zaak rond 1980; de vierde generatie was verzekerd. De zaak bleef groeien en de bedrijfsgebouwen in Pervijze werden tot het maximum uitgebouwd. Terwijl vader vooral mikte op eigen cafés en particulieren met huis-aan-huisrondes, gingen Vic en ik ons meer en meer toeleggen op de horeca aan de kust. Tussen 2005 en 2018 zijn onze kinderen Armin, Bruno, Julie en Marie in het bedrijf gekomen en vormen ze zo samen de vijfde generatie in onze brouwersfamilie.”

Speciaalbieren

“Vroeger had je enkel bieren als Pils, Rodenbach, Stout, Geuze, … maar zo’n 20 jaar geleden zijn speciaalbieren aan hun opmars begonnen in het bierlandschap”, weten Vic en Ignace. “Als drankenhandel kan je niet achterblijven en we hebben ons assortiment uitgebreid naar meer dan 1.000 biersoorten. We zagen ons horecacliënteel in Noord-West-Vlaanderen groeien en in 2018 werden de bedrijfsgebouwen in Pervijze te klein.”

“Het bedrijventerrein Monnikenhoek in Veurne sprong al gauw in het oog. In maart 2020 hebben we de nieuwe vestiging met een gebouw van 5.000 m² in gebruik genomen en konden we de distributie naar horeca en bedrijven optimaliseren. We brachten er ook onze gloednieuwe Prik&Tik-winkel onder. De bredere kijk op dranken kunnen we hier duidelijk in de verf zetten. Op dit centraal gelegen en vlot bereikbare bedrijventerrein verzekeren we de toekomst van ons familiebedrijf!”

(MVQ)

Drankenhandel Vandewoude, Monnikshoekstraat 22, Veurne, tel. 051 55 50 72, info@vandewoudedranken.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier