Met de officiële opening van ‘Star of the Sea’ op het strand – het eerste kunstwerk van de Triënnale Brugge én Beaufort24 – is dinsdag de aftrap gegeven van het seizoen in Zeebrugge en van twee zomerevenementen. Is het een bunker? Een fort of een zandkasteel? Zal de installatie weggespoeld worden bij hoogtij? Dat is niet te voorspellen.
Triënnale Brugge 2024, dat als thema ‘Spaces of Possibility’ heeft, gaat officieel pas van start op 13 april. Maar als voorproefje is nu al één van de twaalf kunst- en architectuurinstallaties te ontdekken op het strand van Zeebrugge. ‘Star of the Sea’, het werk van de Britse kunstenaar Ivan Morison, is een coproductie met Beaufort24, waarmee voor de vierde keer een samenwerking is opgezet.
Rioolbuizen
De installatie moet dé blikvanger van de Zeebrugse strandwijk worden dit seizoen. Ivan Morison ontwierp vlakbij de laagwaterlijn een imposant zandkasteel, met rioolbuizen waarin je als strandbezoeker kunt kruipen. De constructie met zes ingangen doet een beetje denken aan een bunker of een fort. Bij de inhuldiging kwam er rook uit de schoorstenen van het zandkasteel, omdat er enkele planken in brand gestoken werden.
“De kans bestaat dat het kunstwerk overspoeld wordt bij hoogtij of stormvloed. Het is een hybride installatie, die overgeleverd wordt aan de getijden en aan de strandbezoekers. Misschien vinden migranten er zelfs een onderkomen of baken van hoop”, zegt Els Wuyts, curator van Beaufort.
Barometer
van Morison omschrijft zijn installatie als een barometer, die een speelbal van het veranderende Zeebrugse strandlandschap wordt. “Star of the Sea’ wordt hopelijk een ontmoetingsplek, mijn installatie staat symbool voor Zeebrugge, een haven en een toeristische plek waar mensen komen en gaan.”
“Het kunstwerk is speciaal ontworpen voor het strand van Zeebrugge en trekt met haar omvangrijk volume en opmerkelijke schoorstenen al van ver de aandacht”, licht Shendy Gardin, curator van Triënnale Brugge, toe.
Kruipen
“Het werk, opgebouwd uit cilindrische buizen, driehoekige inspectiekamers en inwisselbare onderdelen, verwijst naar verscheidene architecturale elementen, die we kunnen herkennen tijdens een wandeling langs de Belgische kustlijn: een bunker, een fort, een paviljoen, een zandkasteel of een speeltuin op het strand. De bevreemdende, monumentale aanwezigheid in de haven en badplaats verkent de wisselwerking tussen kunst, industrie, natuur en ecologie.”
“Wie Star of the Sea naar binnen stapt, bevindt zich in een tunnel en ervaart het wisselende spel van licht en schaduw, geluiden en geuren”, stelde een kruipende burgemeester Dirk De fauw samen met gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu ter plaatse vast. Wandelaars worden uitgenodigd om de ruimte te verkennen: te reflecteren, te zitten, te spelen en in interactie te gaan met elkaar en met de omgeving.
Contrasterend landschap
Volgens cultuurschepen Nico Blontrock en toerismeschepen Mieke Hoste zorgen de openingen voor ‘periscopische’ panorama’s op de industriële haven, de duinen, de zee, de villa’s langs de wandelweg: “ Ze zijn atypisch voor de Belgische kust, maar behoren tot het veelzijdige, contrasterende landschap van Zeebrugge.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier