Pastorale eenheid Meulebeke maakt fietstocht ‘Toeren tussen torens’

We zien v.l.n.r.: Marie-Christine Vergote, Martine D'Haene, Irene Buytendorp en priester Rudi De Smedt.© LUC
We zien v.l.n.r.: Marie-Christine Vergote, Martine D'Haene, Irene Buytendorp en priester Rudi De Smedt.© LUC
Redactie KW

De 14de editie van Open Kerkendagen krijgt als algemeen thema ‘Kerk, rode draad in het landschap’ mee. In Meulebeke haakt men dit gebeuren aan het feest van Elisabet en organiseert de pastorale eenheid Elisabet op zondag 6 juni een bewegwijzerde fietstocht tussen 14 en 18 uur onder de noemer ‘Toeren tussen torens’. Deelname is gratis.

Het opzet van deze fietstocht ‘Toeren tussen torens’ is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de rijkdom, de geschiedenis, de rust en de schoonheid van de vier gebedsplaatsen in Meulebeke.

“We willen de bezoekers gastvrij ontvangen in onze vier kerken”, steekt priester Rudi De Smedt (57) van wal. “De versieringen en de achtergrondmuziek in deze gebouwen zullen bijdragen tot die gastvrijheid. Vrijwilligers van de plaatselijke geloofsgemeenschap zorgen ervoor dat alles veilig en vlot verloopt. In elke kerk krijgen de bezoekers een stukje erfgoed. Niet alleen kan het mooie interieur bewonderd worden, maar ook de geschiedenis van de gebouwen komt tot leven.”

“In elke kerk krijgen de bezoekers een stukje erfgoed”

“Zuster Conrarda vertelt de geschiedenis van de kerk, het klooster en de school op de Paanders. Mensen van de heemkring Mulenbeca zoeken naar de wordingsgeschiedenis van Marialoop. Met een knipoog naar ‘trouwers’ wordt in de kerk van Sint-Antonius de rode loper uitgerold. In die kerk komt er ook een tentoonstelling met kleurrijke inspirerende bijbelse schilderijen van de hand van Luc Blomme.”

Drie kernwoorden

“In de Sint-Amanduskerk is er een doorlopende powerpointvoorstelling met als centraal thema de drie kernwoorden die onze pastorale eenheid typeren: vreugde, gastvrijheid en ontmoeting.”

“Deze dag is een unieke gelegenheid om de kerkgebouwen een drievoudige functie te bieden om in beweging te komen en kerk te vormen. De rijkdom aan cultuur, geschiedenis en schoonheid die deze gebouwen bezitten moeten ons toelaten het verleden beter te begrijpen, onze hedendaagse cultuur verder te ontwikkelen en onuitwisbare sporen na te laten in de toekomst, aldus priester De Smedt. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier