De laatste jaren was de herfstvakantie telkens een topweek op de Oostendse kalender. Dit jaar ziet het er toch enigszins anders uit. Geen treinen tussen Oostende en Brugge, de invoering van het Covid Safe Ticket in de horeca, het slechte weer… Maar al bij al is men toch nog voorzichtig positief.
De herfstvakantie was de voorbije jaren – coronajaar 2020 uitgezonderd natuurlijk – steevast een topper in Oostende. Dat is dit jaar wel iets anders. Eerst en vooral zijn er werkzaamheden aan het spoor tussen Oostende en Brugge, waardoor er de hele vakantie lang geen treinen rijden. De stad probeerde nog om Infrabel te overtuigen de werken te verplaatsen, maar dat is niet gelukt. Er rijden wel vervangbussen.
“Onze lokale handel en horeca hebben elke euro omzet broodnodig”, stelde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Tijdens de herfstvakantie worden er in onze stad allerlei evenementen georganiseerd om de mensen gedurende één of meerdere dagen aan te trekken. Hierbij speelt het openbaar vervoer en dus ook de trein een zeer belangrijke rol. Indien er geen treinverkeer mogelijk is, zullen we dit voelen aan het aantal bezoekers in onze stad.”
Ook het slechte weer, de coronacijfers die weer de verkeerde kant opgaan en de invoering van het Covid Safe Ticket zorgt ervoor dat er deze week in Oostende minder bezoekers dan gewoonlijk zijn. “Klopt, maar ondanks alles valt het eigenlijk wel nog redelijk mee”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. “Het is natuurlijk wel moeilijk en we mogen dan ook zeker nog niet vergelijken met een topjaar zoals 2019. Maar al bij al… De hotels zitten nog redelijk goed vol en we hopen op mooi weer tijdens het laatste weekend.”
“Dit jaar hebben we ook heel erg ingezet op families met kinderen. We hebben een heel ruim aanbod samengesteld en brachten een brochure op de markt. Er is de Tik Tak-expo in Fort Napoleon, verschillende wandelzoektochten… En we hebben uiteraard ook het vaste aanbod in Mu.ZEE, De Grote Post, het Kursaal… Nee, ondanks de moeilijke omstandigheden valt het mee.”
Redelijk positief
Ook Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust, is redelijk positief. “Niettegenstaande het weer mogen we eigenlijk niet klagen. Het eerste weekend van de herfstvakantie was goed, in de week is er altijd wel wat minder volk, en ik vermoed dat het tweede weekend ook wel zal los lopen. Van de invoering van het Covid Safe Ticket hebben we weinig last. Het gaat vlot en de mensen hebben er begrip voor. Wat we wél betreuren is het feit dat er geen treinverkeer is tussen Oostende en Brugge. Zeker voor de horeca is dat toch wel een kleine domper. Qua bezettingsgraad in hotels kan ik niet echt een cijfer geven. Er is een grote verscheidenheid. Sommigen hebben veel annulaties, anderen niet. Ik denk dat we uiteindelijk een redelijk normale herfstvakantie zullen hebben. Nog niet het niveau van 2019, maar al bij al zeker oké.”
Nog niet het niveau van 2019, maar al bij al zeker oké
In het Kursaal hebben ze alvast niet te klagen. Nadat het gebouw eerst maandenlang gesloten moest blijven en daarna dienst deed als vaccinatiecentrum, weerklinkt er weer muziek. “Deze herfstvakantie alleen brengt het Kursaal al meer dan 14.000 bezoekers naar Oostende”, klinkt het. Er staan maar liefst acht voorstellingen op de kalender. “We zijn er trots op dat we samen met onze trouwe partners en promotoren er in geslaagd zijn om een gevarieerd en mooi aanbod aan voorstellingen te bieden tijdens de herfstvakantie.”
Goed najaar
Ook Xavier Vercaemst, zaakvoerder van C-hotels, ziet de herfstvakantie helemaal goed komen. “Het was wat bang afwachten in het begin, zeker met de introductie van het Covid Safe Ticket”, zegt hij. “We merken dat mensen er héél veel vragen over hebben. Moeten ze het afprinten, is digitaal voldoende… Maar het loopt toch redelijk vlot. Al bij al zijn wij redelijk tevreden, zelfs met het weer en het afgelaste treinverkeer. Er is wel voor een alternatief gezorgd met het inzetten van de bussen, maar toch hoop ik dat zoiets niet meer in de vakantie valt. We merken dat mensen toch nog net iets meer dan anders voor een vakantie in eigen land kiezen. Als je naar het buitenland gaat, ben je verplicht om diverse tests te doen. En als je dan positief test, zit je daar vast. Dat speelt dus ook zeker nog mee. De rest van het najaar ziet er ook oké uit. Een wereld van verschil als je het vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier