Oostende verwacht weinig volk ondanks herfstvakantie: geen treinen, slecht weer en coronamaatregelen lijken de boosdoener

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een normale Oostendse herfstvakantie wordt het allerminst. Mensen kiezen de zon boven het slechte voorspelde weer, er zijn de nieuwe maatregelen om verdere stijging van de coronacijfers in te dijken en er rijden de hele vakantie geen treinen tussen Brugge en Oostende.

Wie vanaf maandag 1 november een hapje wil eten op restaurant en dat ook binnen wil doen, moet voortaan een Covid safe Ticket voor kunnen leggen. Op het terras mag dat dan weer wel, maar het weer voorspelt weinig goeds, waardoor een gezellig uitje op een terras niet aan de orde is.

Annuleringen

Een lockdown is het dan wel niet, toch ziet het er volgens Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust en uitbater van Hotel Europe in Oostende, naar uit dat minder mensen voor een uitstap richting kust zullen kiezen. “De annuleringen voor de herfstvakantie beginnen stilaan binnen te sijpelen”, klinkt het bij Boelens.

“Of de nieuwe maatregelen daarmee te maken hebben? Die zullen zeker deels meespelen, maar ook het slechte weer is een bepalende factor. Als men de hele week slecht weer voorspelt, dan is de kans klein dat het een overrompeling wordt aan de kust.”

Vooral vanaf maandag gaat de hotelbezetting volgens Boelens sterk achteruit. “Het weekend valt al bij al nog mee, maar de komende week ziet er niet goed uit. Normaal is de herfstvakantie doorgaans goed. Dat er maatregelen zouden komen bij een dergelijke stijging van de coronabesmettingen, dat zag iedereen van ver aankomen. We zijn al lang blij dat we niet opnieuw moeten sluiten, want de vrees was groot. Uiteindelijk moeten we alleen mensen naar hun coronapas vragen bij het binnenkomen.”

Geen treinen

Naast het voorspelde slechte weer en de nieuwe maatregelen vanaf maandag, is er nog een probleem die ervoor zorgt dat het rustig wordt in Oostende komende week. Door werken aan de bovenleiding is er tussen Brugge en Oostende geen treinverkeer mogelijk. De NMBS zet dan wel bussen in, toch zullen mensen volgens velen in Brugge – die dan het eindstation wordt – blijven ‘hangen’.

Burgemeester Bart Tommelein is allerminst tevreden met de beslissing van de NMBS en Infrabel. Bart Tommelein en de nationale spoorwegmaatschappij, het is al wat geweest de voorbije twee jaar. “De NMBS en Infrabel stellen ons nog maar eens voor voldongen feiten”, zegt Tommelein boos. “De communicatie van beiden is ondermaats. In Oostende leeft de economie van de vakantieperiodes en wanneer leggen ze dan de spoorlijn richting Oostende stil? Inderdaad, tijdens de vakantie. Weeral kiezen zij de gemakkelijkste weg voor hen en de moeilijkste voor ons.”

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier