Nieuwpoort erkent wildgroei aan vakantiewoningen: “Zelfs waar ze niet mogen, laat het stadsbestuur ze toe”

Volgens onafhankelijk raadslid Gaëtan Billiau zijn er te veel vakantiewoningen in Nieuwpoort. © GUS
Redactie KW

“Nieuwpoort telt tientallen illegale vakantiewoningen en het stadsbestuur laat die oogluikend toe”, stelt onafhankelijk raadslid Gaëtan Billiau, kandidaat bij de nieuwe partij Gezond Verstand Nieuwpoort van Dimitri Dedecker. “Dat klopt”, bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Handhaving is echter niet zo simpel, maar we werken aan een plan.” Wordt Nieuwpoort stilaan het slachtoffer van zijn populariteit als stad om te wonen en de vakantie door te brengen?

Billiau heeft bij Toerisme Vlaanderen de cijfers van de toeristische verblijven in Nieuwpoort opgevraagd. Wat blijkt: de 1.188 vakantiewoningen vormen de grootste groep logiesvormen. Sinds 2021 zijn er meer dan honderd bijgekomen. Als we de omgevingsanalyse 2020-2025 van Nieuwpoort doorbladeren, dan zien we dat de individuele vakantiewoningen qua bedden in tien jaar met 7000 gestegen zijn naar 45.895.

“We missen in Nieuwpoort een duidelijk beleid waardoor er een wildgroei komt aan vakantiewoningen”, schetst het raadslid. “Dat zorgt er mee voor dat de prijzen op de gewone woningmarkt de hoogte ingejaagd worden, waardoor nog minder jonge gezinnen een vaste stek vinden in onze stad. Daarnaast haalt zo’n groot aantal vakantiewoningen de ziel uit een buurt want die toeristen verblijven er slechts tijdelijk en leggen dus geen sociale contacten.”

Geen vergunning

In die tsunami aan vakantiewoningen stelt Billiau nog iets vast: “Tientallen vakantiewoningen zijn onvergund en dus illegaal. In de residentiële Simliwijk bijvoorbeeld geldt een ruimtelijk uitvoeringsplan dat vakantiewoningen er verbiedt, maar in de realiteit worden verschillende eigendommen verhuurd als vakantiewoning. Waarom treedt het stadsbestuur daartegen niet op? Het promootte ze zelfs op zijn toeristische website, maar haalde die eraf na mijn tussenkomst. Zo’n woonbuurt mag toch niet evolueren naar een vakantiepark? We vragen een strengere controle op die illegale toeristische optrekjes en pleiten voor een verbod van nog bijkomende vakantiewoningen in het historische stadscentrum. Daar moet vaste bewoning prioritair zijn. In Brugge verleent het stadsbestuur al meer dan twintig jaar geen vergunningen voor vakantiewoningen in de stadskern.”

Burgemeester Geert Vanden Brouche geeft Gaëtan gelijk. “Er is inderdaad een wildgroei aan vakantiewoningen in onze stad. Nieuwpoort is al jaren bijzonder in trek bij zowel vaste bewoners, tweedeverblijvers als toeristen. Het is nodig dat we het allemaal mooi in kaart brengen. In bepaalde woonwijken zoals de Simli- en de Elf Juliwijk geldt een verbod op vakantiewoningen. Daar kan enkel een bed and breakfast met maximum drie kamers als de uitbater er zelf woont. Een handhaving is moeilijk omdat we niet altijd weten waar die illegale vakantiewoningen zich bevinden. Die mensen hebben er geen vergunning voor aangevraagd. Logies die je enkel aan familie, vrienden en kennissen verhuurt, maar nergens promoot vallen bijvoorbeeld buiten het logiesdecreet van Toerisme Vlaanderen. We zullen met die instantie samenzitten om na te gaan hoe we het ruimtelijk uitvoeringsplan, dat vakantiewoningen in de wijken verbiedt, kunnen handhaven. Een extra aandachtspunt is dat de illegale vakantiewoningen na vijf jaar reeds verjaren, dus die glippen al door de mazen van het net.”

Opmaak reglement

En wat dan met de stadskern? “Een te veel aan vakantiewoningen in Nieuwpoort-Stad jaagt de woningprijzen de lucht in en dat kan niet de bedoeling zijn. Momenteel vergunnen we ze wel nog onder voorwaarden. We merken dat sommige eigenaars hun woonst omvormen tot een vakantiewoning en die daarna, tegen een lucratievere prijs, terug op de markt brengen. We zetten nu de eerste stappen in de opmaak van een reglement waarin we duidelijk zullen vermelden waar er al dan niet vakantiewoningen kunnen komen, maar dat het aantal beperkt moet worden beaam ik. We mogen niet verder evolueren naar een stad die enkel tijdens de weekends en vakantieperiodes leeft. Voor de lokale handel is dat niet leefbaar.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier