Nico Ulens van de Gilde van de Brugse Gastenbedrijven: “Brugge telt 300 clandestiene vakantiewoningen”

Bruggeling Nico Ulens in de Twijnstraat, bij de vakantiewoningen ‘De Drie Koningen’. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Naast de huidige 45 vergunde, zijn er 300 clandestiene vakantiewoningen in Brugge”, zegt Nico Ulens, bestuurslid bij de Gilde van de Brugse Gastenbedrijven. Hij vraagt een versoepeling van de vakantiewoningenstop, die sinds 2002 voor de binnenstad geldt.

Op woensdag 25 september werd tijdens een seminarie over kwalitatief verblijfstoerisme in Europese kunststeden in het BMCC, een alliantie tussen STR (Short Term Rental) Belgium en de KSLV, de overkoepelende gilde van kleinschalige logiesuitbaters, boven de doopvont gehouden.

Kleinschalig

Medeorganisator is Bruggeling Nico Ulens, die zelf 27 jaar lang zes vakantiewoningen onder de noemer De Drie Koningen in de Twijnstraat uitbaatte. Anderhalf jaar geleden nam zijn zoon Tom de zaak over. Hij wijst erop dat 35 procent van het logiesaanbod in Brugge bestaat uit kleinschalige logies:

“Brugge telt 13.535 bedden, waarvan 10.017 in de historische binnenstad. De hotels hebben 7.636 bedden in het stadscentrum, de vakantiewoningen 576 bedden, de B&B’s 1.202 bedden en de kamergerelateerde logies 603 bedden.”

Clandestien

Het betekent dat 25 procent van de 1,7 miljoen verblijfstoeristen die in Brugge logeren, kiezen voor een kleinschalig verblijf. Nico Ulens wijst op een pijnpunt: “In 2002, toen de vakantiewoningenstop voor het stadscentrum inging, telde de Brugse binnenstad 102 erkende vakantiewoningen. Nu zijn het er nog amper 45. Maar er zijn 300 clandestiene vakantiewoningen. Dat doet vragen rijzen.”

“De stop 22 jaar geleden was een goede beslissing van het stadsbestuur. Brugge wou geen wildgroei, zoals in andere toeristische steden, waaronder Barcelona, waar vakantiewoningen de huurprijzen beïnvloeden. Hier in Brugge beslaan de vakantiewoningen slechts 0,3 procent van het aantal huizen.”

Huurmarkt

“Er is krapte op de huurmarkt, ondanks de vakantiewoningenstop. Die heeft er de voorbije twee decennia voor gezorgd dat er geen vernieuwing meer geweest is het logiesaanbod.”

“De verwachtingen van de bezoekers zijn gewijzigd. Door corona kiezen steeds meer verblijfstoeristen voor kleinschalige logies. Het gevolg is dat het aantal vakantiewoningen in de omliggende gemeenten met 10 procent gestegen is. Toeristen huren een huis in Damme of Oostkamp en komen dan per fiets naar Brugge. Of erger: ze logeren in Gent en maken een daguitstap naar Brugge”, aldus Nico Ulens.

Leefbare stad

De Gilde van Brugse Gastenverblijven (GBG) wenst uiteraard dat Brugge een leefbare stad blijft: “Maar je moet er rekening mee houden dat gasten in vakantiewoningen drie à vier nachten in onze stad blijven logeren, terwijl ze in een hotel maximaal twee nachtjes verblijven.”

“Bakkers, beenhouwers, kruideniers en andere handelszaken genieten mee van dit type toeristen. Britten die twee keer per jaar voor enkele dagen naar hier komen, maken deel uit van ons sociale weefsel.”

Boven winkels

Hoog tijd voor Nico Ulens dat Brugge de vakantiewoningenstop versoepelt: “Waarom die niet toelaten in leegstaande verdiepingen boven winkels? Of zoals in Porto, om achtergestelde wijken een impuls te geven? Nu worden er enkel extra vakantiewoningen in de Brugse rand toegelaten, op voorwaarde dat ze minstens 200 m² groot zijn. Dat is te gek!”

“Met een versoepeling zouden enkele van de 300 bestaande clandestiene vakantiewoningen, tenminste als de eigenaars van goede wil getuigen, kunnen geregulariseerd worden om zo opnieuw tot het peil van 2002 te komen.”

Buitenspel

Ten slotte wijst het bestuurslid op het feit dat Brugge het type ‘logies’ (niet te verwarren met de B&B’s) niet erkent. Toch zijn er 95 kamergerelateerde logies in het stadscentrum geregistreerd bij Toerisme Vlaanderen: “De Stad verplicht uitbaters die een kamer of logies willen verhuren om er iemand te domiciliëren, zoals bij een B&B. De violen met de Stad moeten gestemd worden, we willen over de kwaliteit van de logies waken.”

“Precies daarom treedt de Gilde van Brugse Gastenbedrijven samen met de KSLV toe tot STR Belgium, dat lid wordt van de European Holiday Homes Association. Tegen 2026 zullen alle Europese logiesverblijven een registratienummer moeten hebben, anders zullen de touroperators en boekingsplatformen hen weigeren. Op die manier worden de clandestiene uitbatingen buitenspel gezet”, aldus Nico Ulens, die de hand reikt aan Toerisme Brugge.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier