LANDSCAPES pakt uit met podcast rond nieuwe reflectieplekken WO I

Op de foto zien we v.l.n.r. docenten Howest Yani Vandenbranden en Bart Grimmonprez, projectmedewerker Landscapers Johanna D’Haene van Westtoer, Eline Adam, Fauve Hanssen, Febe Verhaege en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het WO I-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields schakelt in 2024 een versnelling hoger met nieuwe exposities, landschapsbelevingen en evenementen. In een nieuwe podcast rond poëtische reflectieplekken in het landschap treden onder andere oorlogsreporter Rudi Vranckx en cabaretier Wouter Deprez in de voetsporen van historische ooggetuigen. West-Vlaamse studenten mochten de reflectieplekken ontwerpen.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields is het thema rond WO I in 2023 en 2024 en laat het gelittekende landschap van de Westhoek spreken. Vanuit dat thema pakt Westhoek uit met ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’, een project dat historische literatuur, design, landschap en actuele opiniemakers verbindt. “Twintig historische teksten, gelinkt aan de Eerste Wereldoorlog, werden geselecteerd door de Ieperse schrijver Roderik Six”, zegt projectmanager WO I Eline Adam. “In iedere Westhoekgemeente werd één van deze teksten aangebracht op een reflectieplek in het landschap.”

Picknickbanken

De teksten variëren van een wereldbekend schrijver als Stefan Zweig of war poet Siegfried Sassoon tot de historische getuigenis van een anonieme Sikh, of een treurende weduwe als Mireille Dupouey. De reflectieplekken zijn picknickbanken ontworpen door studenten Febe Verhaege (21) uit Gullegem en Fauve Hanssens (23) uit Menen van de afdeling Industrieel Productontwerpen van Howest. “We waren vooral aan het nadenken over iets met lichtspel”, zeggen ze. “Uiteindelijk is dit eruit gevloeid. We waren veel groter gestart, maar hebben het gedownscaled zodat het mooier op de bank zou passen, maar dat je toch nog genoeg licht hebt om het lichtspel op de bank goed te kunnen zien. Natuurlijk zijn we heel trots dat ons ontwerp nu in heel de Westhoek in de openbare ruimte staat.”

Dicht(er) bij de Groote Oorlog

In de podcast ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ treden journalist Rudi Vranckx, actrice Katrin Lohmann, cabaretier Wouter Deprez, Sporza-anker Hermien Vanbeveren en kunstenares Mashid Mohadjerin in de voetsporen van de toenmalige ooggetuigen aan wie de teksten zijn ontleend. Doorheen het Westhoeklandschap linken zij de verhalen van toen aan hun inzichten van vandaag. “Samen met podcastmaker Ronald Verhaegen verbinden ze verhalen van toen met hun hedendaagse inzichten, terwijl ze door het indrukwekkende landschap van de Westhoek trekken. Literair curator Roderik Six weeft de verhalen verder aaneen met literaire en persoonlijke inzichten.”

Echoes of War

Daarnaast ontsluiert het thema LANDSCAPES | Feel Flanders Fields nog meer geheimen van het herdenkingslandschap met nieuwe expo’s zoals Echoes of War in het Passendaele Museum, Vergeten Spoor in het bezoekerscentrum Lijssenthoek en de nieuwe stilteplek Het Landschap Getuigt aan de voormalige Belgische Militaire Begraafplaats in Lo-Reninge. Ook theaterwandelingen, een fietsfestival, een loopevenement en twee evocaties van de Last Post

Een overzicht van de reflectieplekken vind je op www.toerismewesthoek.be/nl/landscapes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier