KW Zomertip: Unieke belevingstocht in de voetsporen van de zusters

Westtoer/Jan D’Hondt © Jan D_Hondt_B Ad
Redactie KW

Een wandeling met een historisch verhaal en tegelijkertijd ook een actueel randje, dat wordt de belevingstocht ‘Weg van de zusters’ van Gistel naar Brugge op zaterdag 8 juli. Die dag kun je meestappen in de voetsporen van de zusters Benedicti- nessen die in 1578 van Gistel naar Brugge trokken, op de vlucht voor de protestantse bosgeuzen.

De deelnemers aan ‘Weg van de zusters’ starten op vier plaatsen langsheen het parcours voor een tocht van 36, 22, 10 of 5 kilometer. De tocht gaat van de Abdij Ten Putte in Gistel (foto), de plek waar Sint-Godelieve het leven liet, naar de Sint Godelieveabdij in Brugge, waar Toerisme Vlaanderen 400 jaar na de stichting bouwt aan een nieuwe toekomst voor de abdij, met respect voor de ziel van deze erfgoedplek. Onderweg maken de wandelaars kennis met de vele troeven van het Brugse Ommeland en met de geschiedenis van de zusters. Ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir wandelt enkele kilometers mee: “Deze unieke en zinvolle tocht is niet alleen historisch en toeristisch zeer waardevol, maar bovendien is het tragische verhaal van Sint-Godelieve, die om het leven kwam door partnergeweld, helaas ook vandaag nog zeer actueel.”

Sjaaltje

Alle wandelaars ontvangen een sjaaltje met het logo van ‘Weg van de zusters’. Dat sjaaltje is niet alleen bedoeld om het groepsgevoel te versterken maar verwijst ook naar het onfortuinlijke lot van Sint-Godelieve. Zij werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf van Gistel gewurgd met een sjaaltje en daarna gedumpt in een poel. Het sjaaltje zou later Sint-Godelieves handelsmerk worden.

De inschrijvingsprijs bedraagt tussen 5 en 20 euro naargelang de afstand die je aflegt. De opbrengst gaat naar de gemeenschap van vrijwilligers die binnenkort onderdak zullen vinden in de Sint-Godelieveabdij.

Inschrijven via www.wegvandezusters.be.

Het aantal deelnemers is beperkt.

Lees meer over: