Kusthotels boeken 6 procent minder overnachtingen omdat Franstalige Belgen geen paasvakantie meer hebben

De kusthotels boekten voor de start van de paasvakantie 6 procent minder gasten dan vorig jaar, omdat de Franstalige Belgen geen paasvakantie meer hebben. Op de foto hotel La Reserve in Knokke-Heist. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er zijn voor deze paasvakantie 6 procent minder overnachtingen geboekt in de hotels aan onze kust. Volgens Dirk Marteel, woordvoerder van Westtoer, is dit te wijten aan het feit dat de Franstalige Belgen geen paasvakantie meer hebben.

De paasvakantie is voor de Kust een klassieker en de start van het toeristisch seizoen. Enkel de Vlamingen hebben in de komende twee weken vakantie. De afwezigheid van de Franstalige Belgen doet zich gevoelen in de boekingen.

Topper

Het verlengd paasweekend, bij het begin van de paasvakantie, blijft een traditionele topper. Westtoer noteert voor het paasweekend momenteel een gemiddelde hotelbezetting van 70 procent. Ook de Franstalige Belgen genieten van een verlengd weekend.

De start van de Triënnale Beaufort is één van de toppers voor de komende weken. De achtste editie van de Triënnale toont bijzondere kunstwerken op unieke plekken aan de Kust. Naast een uitgebreide brochure zijn ook de fiets- en wandelroutes handige instrumenten om Beaufort te ontdekken.

Weer

“Voor de volledige paasvakantie zijn er momenteel ruim 15.000 online geboekte overnachtingen in 150 kusthotels”, meldt Dirk Marteel ons. “Dit is zes procent minder in vergelijking bij de start van de paasvakantie in 2023. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats. Het feit dat er geen vakantie is voor de Franstalige Belgen speelt hierin een rol. Ook het wat minder weer de voorbije weken heeft zijn invloed.”

De toeristische verhuurkantoren noteren ook iets lagere boekingscijfers in vergelijking met de voorgaande jaren. Omzet en aankomsten liggen ongeveer 10 procent lager. Niettemin verwacht de verhuursector een drukke eerste paasweek. Door de vakantiespreiding voor de Franstalige Belgen verwachten de verhuurkantoren mooie boekingscijfers voor mei.

Laste minute boekingen

Bij goede weersvoorspellingen verwachten de verhuurkantoren en de hotels nog bijkomende last-minute boekingen. De Kustgemeenten hebben naast Beaufort trouwens nog heel wat blikvangers die hiertoe kunnen bijdragen, zoals de vernieuwde Amandine in Oostende, het nieuwe casino SILT in Middelkerke-Westende en het vernieuwde Permekemuseum in Jabbeke, in het hinterland van de Kust.

Ook eigenaars van een vakantiewoning of appartement aan de Kust verblijven tijdens de paasvakantie graag aan zee. In Vlaanderen duurt de paasvakantie van maandag 1 tot en met zondag 14 april. De lentevakantie in Wallonië start op maandag 29 april en duurt tot 12 mei.

Belangrijk publiek

In het voorjaar zijn de Franstalige Belgen zijn een belangrijk publiek voor de Kust. Tijdens de meivakantie van 2023 zijn in totaal ongeveer 750 000 dagtoeristen en 1,2 miljoen toeristische overnachtingen genoteerd aan de Kust.

Alle info: www.dekust.be en www.triënnalebeaufort.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier