Als alles naar wens verloopt, openen Koen Neyrinck en Renée Declerck uit Handzame op 2 april een natuurcamping op ’t hof Bellewaerde in Zillebeke. Uniek want de hoeve, gelegen achter het Bellewaerdepark en naast het Kraterbos, is een beschermde archeologische site uit WO I.
Het idee van Koen en Renée, die samen met zonen Eli (17) en Mare (15) in de Groenestraat wonen, begon drie jaar geleden te rijpen toen ze met een oldtimer mobilhome door de Highlands trokken. “Dat bracht ons op campings die helemaal terug naar de essentie gingen, back to basics en geïntegreerd in de natuur”, gaat Renée van start.
Op dat moment dachten Koen, zelfstandig tuinaanlegger en Renée, architect-assistente, al een tijdje na over een carrièreswitch en het verblijf op de campings deed hen inzien: “Dit willen we ook en vooral: dit is iets wat we samen kunnen doen”, gaat Renée verder.
“Waar? was de volgende vraag. Ik denk dat we zowat alle hoeves in de buurt hebben gezien tot we uiteindelijk te rade gingen bij DLV ( een onafhankelijk adviesbedrijf actief in de agrarische sector red .) die bekend is met moeilijke dossiers. Zij tipten ons de hoeve.”
“Op kerstavond 2019 gingen we de hoeve bekijken en meteen beseften we: dit is het!” herinnert Renée zich. “De hoeve stond al zes jaar te koop, want voor actieve landbouw is de hoeve van 3,3
Littekens goed bewaard
Tussen 24 mei 1915 en 31 juli 1917 werd de plek namelijk systematisch uitgebouwd tot oorlogszone, door de Duitsers verbeten verdedigd en door de geallieerden voortdurend aangevallen. Het terrein werd volledig ondermijnd, een belangrijk wapen in de oorlogsvoering. De kraters en de littekens van deze ondermijningsoperaties zijn nog prominent aanwezig en zijn nog goed bewaard.
“Het is dan ook heel zeldzaam dat er op een archeologische site aan recreatie mag worden gedaan, maar wij konden de cel Erfgoed en Stad Ieper overtuigen van onze goeie voornemens met de hoeve en de omgeving”, legt Renée uit.
Daarmee waren de hindernissen nog lang niet van de baan. “Om op 2 april te kunnen opengaan, moeten we het sanitair blok in een voormalige varkensstal nog af krijgen. Omdat we er beperkt zijn qua elektriciteit, plaatsten we zonnepanelen en in de toekomst willen we ook nog verder op zoek naar alternatieve bronnen.”
Zelf water zuiveren
“Een ander heikel punt is het ontbreken van stadswater. In samenwerking met De Watergroep en Rietland gaan we een decentrale watervoorziening plaatsen waarmee we zelf water zuiveren tot drinkbaar water. Het afvalwater wordt dan weer opgevangen en gezuiverd met een phytoparking, het systeem van een rietveld zeg maar”, legt Renée uit. “Dit is natuurlijk een meerwaarde voor een natuurcamping.”
Met dit soort camping mik je uiteraard op een ander soort publiek dan diegene die kiezen voor comfortabele vakantiehuizen of luxueuze B&B’s. “We zijn er ons van bewust dat onze camping misschien niet meteen gaat boomen”, blijven Koen en Renée nuchter. “Ons project zal moeten groeien, misschien via mond-tot-mondreclame. Maar de vele hindernissen geven voor ons nét die meerwaarde.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier