Brugge telt steeds minder souvenirshops en chocoladewinkels

Toeristenwinkels in de Katelijnestraat: teveel ? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Welke plekken hebben de Bruggelingen nog binnen het moeras van wafelwinkels, frietkramen en toeristische shops?” Dat vroeg raadslid Raf Reuse dinsdagavond aan het stadsbestuur. Hij kreeg fikse politieke tegenwind: “Stop die stemmingmakerij en nestbevuiling.”

Volgens Raf Reuse (Groen) ervaren steeds meer Bruggelingen de schaduwkant van het massatoerisme: “Het stadsbestuur dient in te zetten op beter toerisme, niet op meer toerisme. Het winkelaanbod in de Brugse binnenstad moet divers blijven. De Bruggelingen hebben nood aan een bakker en een kruidenier, in de Katelijnestraat is het evenwicht zoek.”

Amsterdam

“Er is niks in huis gekomen van de gemeentelijke verordening om geen extra toeristenwinkels meer toe te laten. Neem het voorbeeld aan Amsterdam dat daar wel in slaagt”, aldus het oppositieraadslid. Volgens Nele Caus (N-VA) is dit doembericht niet eerlijk: “U gooit alles op een hoopje, er zijn piekmomenten in de Gouden Driehoek, maar in andere Brugse wijken is het niet te druk. Dit is een foute perceptie, het toerisme is een zeer belangrijke economische factor, we mogen de kip met de gouden eieren niet slachten.”

Stefaan Sintobin (VB) wees op het feit dat 6.000 Brugse gezinnen leven van het toerisme: “Als je massatoerisme wil zien, ga dan naar Brussel in plaats van negatief te doen over Brugge!”

Cijfers

Schepen voor Werk Pablo Annys (Vooruit) pakte uit met opmerkelijke cijfers: “Deze legislatuur is het aantal chocoladewinkels gedaald van 52 nu 49 handelszaken, het aantal fastfood zaken is verminderd van 20 naar 15, het aantal souvenirwinkels van 57 naar 49. Enkel het aantal eettenten met wafels is gestegen. Maar ze bevinden zich allemaal in de looplijn van de toeristen tussen Katelijnestraat en Markt.”

“In september 2021 heeft de gemeenteraad de beleidsvisie voor het kernwinkelgebied goedgekeurd, dat bepaalt wat waar kan. Het centrummanagement hanteert dit als instrument, er is de voorbije jaren divers winkel- en horeca-aanbod bij gekomen.”

The Chocolate Line

Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) vulde aan: “Telkens als er een omgevingsvergunningsaanvraag binnen komt, toetsen we dit af met de dienst Werken en Ondernemen. Zo sturen we nieuwe zaken, het product wordt mee in overweging genomen. Bij bestaande handelszaken ligt dit moeilijker en een absolute stop op de chocoladewinkels via een verordening zie ik niet zitten. Moet je dan ook The Chocolate Line en Dumon verbieden? Een oplossing kan een handelsconvenant zijn, in overleg met de handelaars.”

Pablo Annys besloot: “In Amsterdam lukt het slechts deels, enkel om nieuwe zaken te weigeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier