B&B Hof Ten Hullenhove, overnachten in 16de-eeuwse hoeve: “Beddengoed wassen is een parttime job”

Kathy en Frank voor B&B Hof Ten Hullenhove. © ZB
Redactie KW

In B&B Hof Ten Hullenhove word je wakker met zicht op de velden en smul je aan de ontbijttafel van lokale zuivelproducten. De 16de-eeuwse hoeve van de familie Coppin ligt op een steenworp van centrum Oostende en de zee.

Voor een overnachting in een vakantiehoeve kan je terecht in de 16de-eeuwse hoeve van Kathy Dochy (48) en Frank Coppin (51). Het is een sfeervolle verbouwde vakantiehoeve waar mens en natuur elkaar ontmoeten. Gezinnen voelen zich meteen helemaal thuis. Het idyllische Hof Ten Hullenhove is niet enkel een rolstoeltoegankelijke boerderij, kinderen kunnen zich ook nog eens uitleven in de polyvalente ruimte of samen met boer Frank de schattige kalfjes verzorgen. Slapen doe je in een van de knus ingerichte kamers, waarna je je dag kunt beginnen met uitzicht op de groene velden rondom Oostende en een vers glas melk van hun eigen koeien. Elke kamer beschikt over een private badkamer.

Op een van de warmste dagen van het jaar ontmoeten we Kathy, Frank en hun kinderen Amber, Esther en Mathis op het erf van hun boerderij. De blakende zon doet de fris geurende lakens aan de waslijn snel drogen en ook border colli Molly geniet van een plekje in de schaduw van de bomen. “Kom maar door hoor. Wat wil je drinken?”, vraagt Kathy. Ze is druk in de weer met het klaarmaken van de kamers. Straks hebben ze alweer enkele gasten over de vloer. “Je ziet ons echt op het drukste moment van het jaar. Aan een sneltempo moeten we kamers schoonmaken, de bedden verversen en het linnen wassen. Het is altijd leuk om onze vaste gasten terug te zien”, gaat mijn gastvrouw verder.

Rijke geschiedenis

Hof Ten Hullehove kent een rijke geschiedenis. De oudste verhalen en tekeningen gaan terug tot in 1550. “In de jaren 70, bij de opkomst van de boerderijovernachtingen, werden mijn ouders geïnspireerd om van hun boerderij een B&B te maken. Alternatief overnachten is pas echt beginnen boomen met het tv-programmaVlaanderen Vakantieland”, vertelt Frank.

Hij kent het landgoed goed, want hij werd er geboren. “In het begin hadden we enkel gasten in de zomermaanden. Doorheen het jaar was het hier gewoon een boerderij. We hadden eigenlijk geen ambitie om het vakantieverblijf over te nemen, maar de mensen bleven ons opbellen met de vraag of ze konden overnachten. Ondertussen zijn we 20 jaar verder.”

Traagheid

Hof Ten Hullenhove, dat al vier generaties in handen is van de familie Coppin, vormt voor de zaakvoerders een mijlpaal in hun leven. Kathy, die een bachelor Verpleegkunde behaalde en Frank, die Landbouw studeerde in Roeselare, bouwden Hof Ten Hullenhove uit tot een comfortabele B&B waar tot op vandaag de wet van de traagheid geldt.

Het leukste aan een B&B uitbaten? Het contact met de mensen natuurlijk”, zegt Kathy. “Ik vind het ook leuk om ze een rondleiding te geven op onze boerderij. Zo zien ze ook eens waar bepaalde producten vandaan komen. Frank houdt zich vooral bezig met de oogst en onze dieren. Ik sta voornamelijk in voor de ontvangst van de gasten. Sinds enkele jaren hebben we ook medewerkers in dienst tijdens de drukste maanden. Het beddengoed wassen is een parttime job. Als het echt heel druk is, komt Frank natuurlijk ook meehelpen in de B&B.”

Eigen chocopasta

Ontbijten? Dat doen de gasten samen aan één lange tafel in de eetzaal. “Weet je trouwens dat Kathy een heleboel producten zelf maakt? Zo staat mijn echtgenote soms uren in de keuken om chocopasta en confituur te maken. Ja, ze gebruikt enkel zuivelproducten van op onze boerderij”, vertelt Frank trots en hij kijkt naar Kathy. Zij bloost op haar beurt. “Na zoveel jaren heb ik een systeem voor mezelf hoor. Sinds enkele jaren krijgen we voor de schoonmaak van de kamers ook hulp van de dochter van een bevriend koppel. Het loopt echt wel snor.”

Niet dat Kathy prompt de rol van moeder op zich neemt. Nee, op Hof Ten Hullenhove ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Anders moet je naar een hotel. “We richten ons toch op een bepaald publiek, vooral op families met kinderen van 0 tot 12 jaar. Door de goede band met de gezinnen, hebben we doorheen de jaren een heel trouw cliënteel opgebouwd”, vertelt Frank. “Er zijn gasten die al 40 jaar naar Hof Ten Hullenhove komen. Nu zijn die mensen natuurlijk ouder en komen zelf met hun kinderen. En die kinderen komen op hun beurt met hun kinderen. Dat is best bijzonder”, zegt het koppel.

Speelparadijs

Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de grote speel- en relaxruimte. “In 2004 werd de feestzaal aan de hoeve toegevoegd. Mensen raken al snel aan de praat aan de ontbijttafel. Wanneer de kinderen klaar zijn, maar de ouders nog wat willen kletsen, hebben we voldoende speelgoed voor de kleinsten en zijn de volwassenen op hun gemak. Ook buitenspelen is geen probleem, want het domein is goed afgezet”, vertelt Frank. Niet enkel beschikt Hof Ten Hullenhove over honderden stukken speelgoed, strips, boeken, bordspelen en zelfs een voetbaltafel, buiten kunnen kinderen zich ook uitleven op de tientallen gocarts en fietsen. Op het terras achteraan werd recent een nieuwe speeltoren geplaatst.

Rolstoelvriendelijk

Tijd voor een rondleiding. In totaal beschikt Hof Ten Hullenhove over vier familiekamers voor 4, 5 of 6 personen. De grotere kamers bestaan uit twee aparte aaneengesloten slaapkamers. Een opvallende troef van Ten Hullenhove, is het rolstoeltoegankelijke slaapvertrek op de begaande grond. “We hebben een goede band met verschillende instellingen in Vlaanderen. In het tussenseizoen hebben we regelmatig groepen op bezoek. Dankzij de speciaal ingerichte kamer is het voor mensen met een mobiele beperking gemakkelijk om zich te wassen, want de rolstoel kan binnen in de badkamer”, vertelt Frank. (ZB)

Prijzen in het hoogseizoen vanaf 244 euro per nacht, in het laagseizoen vanaf 162 euro. Fietsverhuur mogelijk. Meer informatie op de website www.hoftenhullenhove.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier