To do’s voor het economisch beleid in 2021

Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Het startschot van het nieuwe jaar ligt ruim twee weken achter ons. Hoog tijd dus om onze blik op de toekomst te richten! Op een toekomst post-corona. Dit jaar moet de focus van de beleidsmakers verschuiven van de gezondheidscrisis naar het herstellen van de economische schade die corona in 2020 veroorzaakte.

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen

Zo ramen we het verlies aan economische activiteit in West-Vlaanderen alleen al op 4 miljard euro. Wat kunnen we doen om onze welvaart te herstellen? Zowat alle economische voorspellingen gaan uit van beterschap in de komende jaren, maar daarmee zijn we er nog niet. Volgens de jongste ramingen van de Europese Commissie blijft de economische activiteit in ons land in 2022 nog 1,3% onder het niveau van 2019. Daarmee zou de Belgische economie in deze crisis tot de zwakkeren onder de industrielanden behoren. De ambitie van de beleidsmakers moet dan ook zijn om beter te doen dan dit soort ramingen. De to-dolijst ligt alvast klaar:


1. Sneller vaccineren

De absolute prioriteit is het virus zo goed mogelijk onder controle krijgen. De vaccinatiestrategie speelt daarbij een cruciale rol. Ondanks de makkelijke verwijzingen naar marathon versus sprint, is de essentie daarbij eenvoudig: hoe sneller we vaccineren, hoe kleiner de schade aan gezondheid en economie. De eerste indicaties zijn op dat vlak niet overtuigend. Veel andere landen zijn sterker gestart dan wij, maar het is nog niet te laat om echt werk te maken van een snellere opschaling van de vaccinaties.

2. Schade beperken

De crisis blijft een impact hebben op heel wat bedrijven, ook bedrijven die voor corona fundamenteel gezond waren. Om onnodige schade aan ons economisch weefsel te beperken, blijven steunmaatregelen nodig. Die moeten wel meer gericht zijn naar bedrijven met overlevingskansen na corona. Het is niet zinvol om zombiebedrijven overeind te houden.

De focus van de beleidsmakers moet verschuiven van de gezondheidscrisis naar het herstellen van de economische schade die corona in 2020 veroorzaakte

3. Structureel versterken van onze economie

We moeten nu al volop werk maken van een versterking van onze economie op langere termijn. Dat vereist een enorme inhaalbeweging op vlak van overheidsinvesteringen, vooral voor digitalisering, infrastructuur en duurzaamheid, een grondige hervorming van de arbeidsmarkt met klemtoon op opleiding en flexibiliteit, een bijsturing van de regulering en administratieve lasten die ondernemen vergemakkelijkt en een volgehouden inspanning om onze internationale concurrentiepositie te vrijwaren, onder meer door die niet in gevaar te brengen met ondoordachte loonstijgingen of belastingverhogingen.

4. Werken aan de houdbaarheid van onze overheidsfinanciën op langere termijn

Dat betekent niet dat we snel terug moeten naar een begroting in evenwicht, maar vooral dat we een financieringsstrategie moeten uitwerken voor de grote uitdagingen op langere termijn zoals de vergrijzing en het klimaat. Die strategie start met het stoppen van het uitdelen van allerlei cadeautjes en de extra uitgaven te beperken tot maatregelen die echt onze economie versterken. 2021 moet het jaar worden dat we onze economie structureel versterken, ook voor de komende decennia. Een sterkere economie blijft sowieso de beste garantie voor de houdbaarheid van onze welvaartsstaat.

Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.

In samenwerking met In samenwerking met

@vokawestvlaanderen @vokawestvlaanderen

@VokaWVL @VokaWVL

voka_wvl voka_wvl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier