Wie ‘t Bakkerietje zegt, denkt meteen aan de omgeving van de Oude Bellegemstraat in Zwevegem, waar al honderdvijftig jaar de gelijknamige bakkerij gevestigd is. In één adem genoemd: de familie Verscheure, al meer dan een eeuw trouw aan de oven. “Een afscheid met een jubileum in 2030 zou heel mooi zijn.”
Het had een mooi feest moeten worden, het honderdvijftigjarige bestaan van ’t Bakkerietje. “We hadden in het pinksterweekend een grote receptie gepland”, vertelt Etienne Verscheure (52), die de bakkerij nu al dertig jaar runt. “Als duivenliefhebber wou ik ook een speciale wedstrijdvlucht organiseren. Helaas, door corona heeft het niet mogen zijn.”
Ondanks die tegenslag wil Etienne, geholpen door zijn zus Marie-Claire (61), de geschiedenis van de bakkerij alle eer aandoen. “Het verhaal van ’t Bakkerietje begint bij Charles Vanoutrive, die in 1937 in Heule geboren werd. Hij was bakkersgast in Kortrijk en startte in 1870 met ‘t Bakkerietje in Zwevegem. Zijn zoon Alfons nam de bakkerij in 1910 over. Charles overleed vier jaar later.”
Een dochter van Charles, Alida, trouwde met de Fransman Henri-Joseph Verscheure. Hun zoon Maurits kwam tijdens Wereldoorlog I helpen in de bakkerij . In 1938 nam hij de zaak over. “Ondertussen was de bakkerij uitgebreid met een café en kruidenierswinkel. De broodronde werd toen nog gedaan met paard en kar of met de triporteur.”
Wijkkermis
In 1948 organiseerde de bakkersfamilie een eerste wijkkermis. “Dat was drie dagen feest met volksspelen, fanfare, kaarting, discobar en koffietafel. Een traditie die tot in 1992 in gebruik bleef.”
De jongste jaren is er veel veranderd maar ik doe het nog graag
In 1958 nam Etienne senior de bakkerij over van de zonen van Maurits. “Hij zette zaken als de broodronde en de kermis gewoon voort”, vertelt Marie-Claire. “In 1970 werd het 100-jarige bestaan van ‘t Bakkerietje gevierd met de geboorte van de reus Charles Vanoutrive, bijgenaamd ‘Soatie’, de stichter van de bakkerij.” Twee jaar later werd ook zijn echtgenote Nathalie in een reus vereeuwigd.
Derde generatie
De wijkkermis in 1968 werd een speciale editie, want op pinksterzaterdag, 1 juni 1968, werd Etienne geboren. Etienne kreeg dus dezelfde naam als zijn vader. “Ik werkte met leercontract bij mijn vader en studeerde verder aan Ter Groene Poorte in Brugge. In 1990 nam ik de bakkerij over. Etienne runt de bakkerij alleen, met af en toe hulp van dochter Jennifer (27).
“Er is de jongste jaren veel veranderd. Vroeger verkochten we vooral brood en pistolets én koekebrood op een feestdag. Nu is het assortiment veel uitgebreider. Het is ook niet meer zo eenvoudig om in te schatten wat en hoeveel je allemaal moet klaarmaken. Niettemin doe ik het nog altijd heel graag.” Na Etienne is er niemand meer die de bakkerij zal voortzetten. “Ik hoop nog tien jaar voort te kunnen doen. Nog een jubileum over tien jaar? Dat zou ik een heel mooi afscheid vinden”, lacht Etienne. (Geert Vanhessche)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier